Hlavní obsah

Super výlet: Hrad Valdštejn čeká

Foto: harrachov-info.cz

Dominantou hradu je kostel sv. Jana NepomuckéhoFoto: harrachov-info.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

31. výlet – Pojeďte s námi do Českého ráje! V okolí zámku Hrubá Skála je nespočet zajímavých míst. Například Adamovo lože, kde přenocoval ve filmové pohádce princ Bajaja, pověstmi opředené Dračí skály, Arboretum s nezvyklými stromy nebo zkamenělá kapela, vytvořená pískovcovými věžemi v samém srdci skalního města. Zkrátka místa stvořená pro rodiny s dětmi!

Článek

S kočárkem do skal a arboreta

Pro pohodlné rodinné výlety, třeba i s kočárkem, je Hruboskalsko jako stvořené. Dvě z hlavních turistických stezek, červená a žlutá, nemají prakticky žádná náročná stoupání, a přitom na každém kroku dospělé i děti upoutá nějaká přírodní nebo historická zvláštnost.

Dobře přístupné je i Hruboskalské skalní město, které se rozkládá v pomyslném trojúhelníku mezi Hrubou Skálou, Sedmihorkami a hradem Valdštejn. Prohlídku více než 400 skalních věží, dosahujících výšek až 55 metrů, můžete spojit s návštěvou malého arboreta Bukovina. Založil je majitel zámku Hrubá Skála kolem roku 1860 a dnes v něm roste 407 chráněných památných stromů, především mohutné douglasky tisolisté a rozložité duby letní. Samozřejmě nechybí i vzácné dřeviny, například sekvojovec obrovský a širokolistá katalpa.

Na procházce Arboretem můžete zajít na vyhlídku, z níž se otvírá zajímavý pohled do skalní rokle a do korun stromů, takřka na dosah ruky jsou hrozny smrkových šišek. Součástí Arboreta je dobový altán, v němž je umístěno sezonní informační středisko CHKO Český ráj.

Foto: Jaroslava Šálková

Kapela s kapelníkemFoto: Jaroslava Šálková

Foto: Jaroslava ŠálkováV arboretu můžete potkat i ducha

Foto: Eva ObůrkováV Sedmihorkách narazíte na spoustu pramenů

V Sedmihorkách mají speciální naučnou stezku pro děti

Výchozím místem pro cestu Hruboskalskem mohou být někdejší klimatické a vodoléčebné lázně Sedmihorky, umístěné přímo u železniční trati a silnice z Turnova do Jičína. Pokud se ubytujete v kempu Sedmihorky (mají celoroční provoz), budete mít přímo u nosu plno různých atrakcí pro děti, například zvířecí koutek nebo dětskou naučnou stezku. Ta měří 3 km a vine se bezprostředním okolím kempu podél přírodních rezervací Bažantník a Hruboskalsko. Na sedmnácti zastávkách děti poznají, jak žije a roste les, seznámí se s drobnými lesními živočichy, poměří se s naší nejvyšší přesličkou, a jelikož část cesty vede lázeňskou pramennou cestou, užijí si tu i cachtalové, kteří neminou bez povšimnutí žádný pramen nebo studánku. Přímo v recepci kempu je možné koupit Dětského průvodce naučnou stezkou, který si mláďata mohou dotvořit podle vlastní fantazie.

Tip redakce: Pokud jste zdatní turisté a milujete pohádky, vydejte se ještě dále k Jičínu, Super výlet za Rumcajsem a Mankouvás nadchne!

Foto: Eva Obůrková

Zbytky skalního hradu ValdštejnFoto: Eva Obůrková

Poslední možnost podívat se na pohádkový hrad Valdštejn

Pokud chcete vidět pohádkový hrad Valdštejn, musíte se na Hruboskalsko vypravit během říjnových víkendů (od listopadu do dubna je hrad uzavřen). Návštěva zříceniny skalního hradu na samé hranici Hruboskalského skalního města se odehrává ve znamení romantiky a filmových pohádek. Zbytky skalního hradu byly v devatenáctém století přeměněny na výletní a poutní místo, nechyběl ani poustevník a později i výletní restaurace. Dětem se jistě bude líbit prolézání původní části hradu s nezbytnou hladomornou a prohlídka rytířsky zařízených místností v nejzachovalejší části hradu. Z hradní vyhlídky jsou vidět Trosky, bájná hora Kozákov a hlavně skalní město, kde jistě i dnes žijí draci, kteří mají políčeno na princezny ze zámku Hrubá Skála. O tom vlastně vypráví i film Princ Bajaja, který se zde natáčel.

Co byste měli vědět

Hruboskalské skalní město, Arboretum i Lesní naučná stezka Sedmihorky – všechny lokality jsou volně přístupné po celý rok, více informací www.campsedmihorky.cz a www.cesky-raj.info

Hrad Valdštejn – v říjnu je otevřeno o víkendech a o státních svátcích od 9 do 17 hodin. Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč, předškolní děti zdarma. (www.hrad-valdstejn.cz)

Další informace: www.karlovice-sedmihorky.cz, www.hruboskalsko.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám