Hlavní obsah

Nádivkové muffiny ze starého pečiva. Tuhle dobrotu si musíte upéct i vy!

Foto: autorka

Foto: autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se stane, že vám přes sebelepší plánování nákupu zůstane pečivo, které druhý třetí den nikdo nechce jíst. V tu chvíli je čas proměnit ho na zábavné nádivkové muffiny.

Článek

Poprvé jsem nádivkové muffiny dělala ze zbytků po rodinné oslavě – měly ale takový úspěch, že je od té doby připravuji jako svačinu na výlety pravidelně. Vajíčko jim dodává vláčnost, jsou rychle hotové a dobře se balí. Mají je rády děti a obvykle překvapí přítomné muže, kteří tvrdí, že muffiny ne, že oni na sladké moc nejsou. K tomu servíruji horký čaj z termosky... Slané muffiny vám budou chutnat kdekoli a kdykoli.

Nádivkové muffiny s uzeným

Na 12 muffinů budete potřebovat: 4 rohlíky den dva staré, 2 dl mléka, 150 g uzené kýty (případně jiného dobrého uzeného masa, i libové anglické slaniny), 4 vejce, 2 lžíce posekané natě z hladkolisté petrželky, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 180 stupňů. Rohlíky nakrájejte na kostičky veliké asi 1 × 1 cm a dejte je do mísy. Zalijte vlažným mlékem a nechte nasáknout. Mezitím nakrájejte na malé kostičky i uzené maso a petrželku posekejte nadrobno. Vše přidejte k rohlíkům, opatrně dosolte (uzené maso bývá už dost slané) a opepřete. Přidejte vajíčka a vše dobře promíchejte. Naplňte košíčky a pečte přibližně 25 až 30 minut dozlatova.

Tip: Máte-li čas a chuť, můžete u vajíček oddělit bílky od žloutků, ušlehat z bílků sníh a ten vmíchat do rohlíkové hmoty jako poslední. Muffiny budou jemnější a nadýchanější. U tohoto receptu to ale nedělávám, máme je rádi přesně takhle – trochu střapaté a domácké.

Lákají vás jednoduché slané muffiny?

Reklama

Načítám