Hlavní obsah

Svatební trendy v šatech 2020: Boho styl, třpytky, upcyklace

Foto: paralisart, Shutterstock.com

Foto: paralisart, Shutterstock.com

Reklama

Trend nevěsty jako princezny válcuje čím dál víc uvolněnější bohémská víla. Bylo tomu tak loni, je tomu tak i letos. O slovo se ale hlásí i folklor, krajky, crop topy a udržitelnost. Jaké svatební šaty jsou letos in?

Článek

Výběr svatebních šatů v dnešní době ovlivňuje nejen vzhled, ale i tendence dávat přednost lokálním, českým návrhářům. „Trend udržitelnosti se začíná stále více vkrádat i do svatebních trendů. Nevěsty více přemýšlejí jak nad původem svých šatů, tak i nad jejich využitím po svatbě,“ říká návrhářka Lucie Komárková, zastánkyně slow fashion, tedy udržitelné módy.

Spousta žen má o svých šatech představu jasnou a do salonu jdou na jistotu. Pro ty méně rozhodné, které tráví skoro všechen čas na Pinterestu a Instagramu při hledání ideálního modelu, přinášíme přehled, jaké trendy vládnou letos svatebním róbám.

Boho i folklorní styl

Není tak těžké pochopit, proč boho svatební šaty pořád vedou. „Neexistuje téměř žádný jiný styl, ve kterém by nevěsty vypadaly romanticky, křehce a tak elegantně,“ vysvětluje Monika Libřická ze salonu Le Monika. Jde o uvolněnější styl bez velkých nadýchaných sukní a stahujících korzetů, zato se zajímavým zdobením.

V podobném duchu je i folklorní styl. „Je velmi populární mezi nevěstami, které plánují svatbu ve stodole, mlýně či vinném sklípku. Šaty jsou charakteristické bavlněnou krajkou a doplňky s barevným květinovým motivem,“ říká návrhářka Lenka Izsák ze svatebního salonu MiaBella.

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební šaty v boho stylu si lze zapůjčit v salonu Le Monika nebo koupit ve svatebním salonu MiaBella, který se specializuje na šití modelů na míruFoto: Archiv firem

Zkuste třpytky a crop top

Poptávka nastávajících nevěst je i po krajkách a květinových aplikacích. Novinkou jsou letos třpytky, které mohou pokrývat klidně celou sukni i s vlečkou. Pokud tohle není váš šálek kávy, nezoufejte, pořád letí také minimalistické linie bez ozdob. Vyhledávané jsou také šaty s crop topem, tedy s kratším širším živůtkem odděleným od sukně.

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební model z dílny Lucie Komárkové s crop topem. Svatební šaty, které si můžete půjčit v salonu Le Monika, mají sukni posetou blyštivými aplikacemiFoto: Archiv firem

Nejen bílá 

S boho stylem souvisí i odklon od zářivě bílé k tlumenějším barvám. „Dominují odstíny přírodní bílé, ivory, champagne, ale i pastelové tóny,“ popisuje Lucie Komárková. Právě pastelové tóny jako pudrová nebo šedomodrá slouží coby skvělý podklad pro bílou krajku. Je vám tradice bílé proti srsti? V některých kolekcích naleznete i černé svatební šaty, třeba u značky TIQE Petry Balvínové.

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební šaty ze salonu MiaBella mají pudrový podklad, takže bílé aplikace krásně vyniknou. Originální model v tlumenější bílé od značky TIQE Petry Balvínové Foto: Archiv firem

Půjčit, nebo nechat ušít?

Na den D si můžete šaty půjčit v salonu, kde se ceny pohybují okolo deseti až šestnácti tisíc. Termíny na zkoušení mívají zamluvené dost dopředu, takže s výběrem je vhodné neotálet a začít minimálně půl roku před plánovanou veselkou.

Pokud nenajdete nic, co by se vám líbilo, je možné šaty koupit v konfekci anebo si je nechat ušít na míru. Ceny za ušití jsou totiž stejné – a klidně i pod cenou půjčovného. Vše se však odvíjí od stylu, střihu, zvolených látek i samotné návrhářky. Komplikovaná róba s obrovskou nadýchanou sukní bude samozřejmě dražší.

I v tomto případě je lepší myslet dopředu. Například k Petře Balvínové musíte přijít nejpozději šest měsíců před svatbou. „První schůzka je konzultační, kde si povídáme o svatbě, lokaci, stylu a výzdobě. Snažím se na zákaznici napojit a být jí pro další kroky nejlepší pomocnicí a vést ji tak, aby výběr šatů byl nejen dokonalý, ale hlavně vystihoval ji samotnou,“ říká návrhářka.

Variabilní šaty: pomůže upcyklace

Oblíbená je dnes i upcyklace (= přetvoření starého kousku na nový). „Chce-li nevěsta šaty unosit i po svém velkém dni, například při běžném nošení či na plesy, má možnost šaty upcyklovat. Ušijeme je v takovém střihu a z takového materiálu, aby bylo možné je po svatbě přešít a také obarvit,“ doplňuje Lenka Izsák.

Chystáte veselku? Další perfektní tipy najdete v našem svatebním speciálu!

Reklama

Související témata:

Načítám