Hlavní obsah

Svědí vás hodinky nebo vám otékají uši? Může za to nejspíš alergie na kov!

Foto: Profimedia

Svědí vás kůže pod hodinkami? Možná se tak projevuje alergie na kovFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se vám pod hodinkami objevují červené svědivé skvrny a uši natékají vždy, když si vezmete náušnice? S velkou pravděpodobností se tak projevuje alergie na kov. Jak se jí bránit?

Článek

Alergie na kov vám může parádně znepříjemnit život. A jestli si myslíte, že z ní vybruslíte, když si dopřejete šperky ze stříbra nebo zlata, musíme vás zklamat. Takhle jednoduché to bohužel není. Alergii nejčastěji vyvolává nikl, ale také chrom a kobalt. A to jsou prvky, které můžete najít i v mnoha zlatých a stříbrných špercích. Pomůžeme vám ale najít ty pravé!

Pokud jste alergičtí právě na nikl, nestačí si dát pozor jen na šperky. Velmi často bývá i ve slitinách, ze kterých se vyrábí spony pásků, nožičky brýlí, nůžky, sponky do vlasů. Prostě musíte vypozorovat, co a za jakých okolností vám způsobí problémy. Útěchou vám může být fakt, že v tom rozhodně nejste sami, protože podobné alergické reakce má každý sedmý člověk.

Jak se projevuje alergie na kov?

„Alergie se projevuje začervenáním, výskytem pupínků a nepřijemným svěděním. Jako u jiných kontaktních alergií je nutné alergen odstranit, tedy sundat šperk a reakci zklidnit kortikoidní mastí," uvádí MUDr. Markéta Majerová, korektivní dermatoložka Medicom Clinic, kliniky plastické chirurgie a estetické dermatologie.

I když vás štve, že máte obtíže při nošení bižuterie nebo šperků, jste na tom stále lépe než ti, kteří odhalí alergii například na zubní výplň nebo materiály, z nichž jsou kloubní náhrady.

Foto: Profimedia

Ani šperky z bílého zlata nejsou vždy bezpečné, i ty někdy obsahují nejproblematičtější niklFoto: Profimedia

Jak s alergií bojovat?

Pokud se projevila jednou, může se alergická reakce dostavit kdykoli. Jak se pak bránit?

  1. Alergie může být důvodem, proč si pořídit šperky z drahých kovů. Ovšem ne vždy je zlato či stříbro zárukou, že se vyhnete problémům, záleží na tom, jak kvalitní kovy vyberete. „Do veškerého šperkařského zlata se přidávají příměsi, které mu dají potřebnou tvárnost, kujnost, pevnost, barvu. V bílém zlatu je obsažen často i nikl, nebo mangan, stříbro, palladium a platina. Takže se může stát, že budete mít alergickou reakci i na něj. Musíte si ohlídat kvalitu materiálu – a vybrat to, z něhož se nikl uvolňovat nemůže. Doporučit mohu žluté zlato, při jehož výrobě je kromě ryzího zlata použito stříbro. Alergie na zlato a stříbro jsou velmi ojedinělé,“ říká Filip Horák z Danfil Jewellery.
  2. Dobrou volbou může být i chirurgická ocel nebo rhodiované stříbrné šperky, které jsou hypoalergenní. „Citlivějším lidem radím vyhnout se pozlaceným šperkům, obzvlášť pokud je vrstvička zlata velmi tenká. Stříbro by mělo mít označení 925, to se vyrábí bez přidání niklu,“ říká Petra Vacková z webu Vivantis.
  3. Jestli se opravdu nemůžete rozloučit se šperkem, na který reaguje vaše kůže alergicky, přetřete styčné plochy bezbarvým lakem na nehty, nebo je podlepte náplastí. V případě náramku ho můžete dát přes rukáv, náhrdelník pod límec.
  4. Pomůže, když jsou šperky volnější a nemají s pokožkou příliš těsný kontakt, to ale není příliš pohodlné v případě prstenů.
  5. Dbejte na to, abyste si šperky, hlavně prsteny, vždy svlékli, když si myjete ruce, pracujete s úklidovými prostředky, nebo sportujete – sůl z potu či zbytky chemie mohou nastartovat alergickou reakci rychleji.
  6. Pokud chcete mít šperky na sobě chvíli, pak pomůže pokožku přepudrovat – pudr bude bariérou, která neumožní dotyk, ale moc dlouho nevydrží. To ale není rada pro ty, jejichž alergická reakce je bouřlivá.

Trpíte alergií na kov? Napište nám, kdy se objevila a jak s ní bojujete!

Reklama

Načítám