Hlavní obsah

Svícen, rámeček nebo rolnička: Vyrobte si z obyčejných žaludů krásné dekorace!

Foto: Mona Martinů

žaludy dekoraceFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí se projít po lese a máte jich plnou kapsu. Žaludy jsou při domácím tvoření trochu opomíjené, tak proč jim nedat prostor? Se svíčkou nebo na rámečku krásně vyniknou. Kutilskou zručnost potřebovat nebudete, špetku trpělivosti však ano.

Článek

Žaludy neodmyslitelně patří k podzimu. Děti je sbírají společně s kaštany, vyráběji z nich obligátní zvířátka a třeba i hromadí pro myslivce na zimní krmení. Náramně se hodí i k ryze dekorativním účelům. Plody mají hladký povrch, který přímo vybízí k pomalování. Čepička naopak poutá svou strukturou. Společně tvoří sehraný pár k výzdobě.

Foto: Mona Martinů

Budete potřebovat: žaludy, univerzální lepidlo, drátek, temperové barvy, třpytky, stříbrný sprej, fixativ, tavnou pistoli, rolničky a rámeček na fotkuFoto: Mona Martinů

Nasbírejte pod duby, nebo ještě lépe natrhejte přímo z větve hromádku žaludů a nechte je den nebo dva proschnout. Některým možná upadne čepička, jiné se jemně scvrknou, ale tím se netrapte. Budete přece tvořit z přírodnin, takže drobné nedokonalosti nejsou na závadu.

Z ostatních potřebných věcí stojí za zmínku snad jen rolničky. Koupíte je v různých velikostech v galanterii nebo obchodě pro kutily, cena za balení po čtyřech kusech je asi 25 Kč.

Fixativ je polomatný lak ve spreji, který se nanáší na malované obrazy, aby udržel syté odstíny. Pořídíte ho ve výtvarných potřebách za zhruba stokorunu a jistě ho využijete i na jiné domácí tvoření. Můžete ho nahradit i bezbarvým lakem na nehty, ale výsledek bude hodně lesklý a žaludy ztratí svoji přirozenost.

Kousek lesa při stolování

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Z nasbíraných žaludů vyberte zhruba deset stejné velikosti a barvy, nejlépe z jednoho stromu. Zkontrolujte, jestli všem dobře drží klobouček, kdyby ne, přilepte ho. Vezměte asi 20 centimetrů drátu a zhruba uprostřed udělejte očko, kterým provléknete první žalud těsně pod čepičkou. Další pak přidávejte vždy do smyčky, a tu pořádně utáhněte. Řadu tvarujte do kruhu, který uzavřete opět očkem k prvnímu žaludu. Hotový kroužek postříkejte fixativem ze všech stran a nechte zaschnout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Žaludový „prstýnek“ můžete použít na ubrousek při slavnostním stolování nebo jako svícínek. Když jej položíte na skleněný talířek a doprostřed umístíte barevně ladicí svíčku, podzimní atmosféru máte zaručenou.

Zpívající žaludy

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tentokrát si žalud trochu vylepšíte, a to rolničkou. Odloupnutý klobouček propíchněte připínáčkem nebo něčím podobně ostrým. Jde to ztuha, je třeba vybírat co nejčerstvější kousky. Ty suché se totiž při propichování drolí. Nůžkami pak dírku zvětšujete tak dlouho...

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

...až se jí dá provléknout ouško rolničky. A ozdoba je na světě!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Cinkající žaludy tvoří pěknou dvojici se šiškami. Můžete je využít buď samostatně, nebo v nějakém větším podzimním aranžmá případně jako závěs na věnci na dveře.

Pestré nebo tón v tónu

Nejpracnější, ale zároveň velmi efektní je varianta dekorace z pomalovaných žaludů. Za klobouček je vždy držte a „tělo“ obarvěte. Než barva zaschne, je třeba je uložit nastojato, aby se nikde nedotýkaly podkladu. Třpytivou verzi vyrobíte jednoduše tak, že žalud namočíte do misky s univerzálním lepidlem a pak do misky se třpytkami.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Zaschlé obarvené žaludy nasypte do skleněné nádoby a doprostřed zapíchněte svíčku. Dost parády nadělají i blyštivé kousky jen tak nasypané ve vysokém skleněném „cylindru“. Zkuste experimentovat.

Netradiční lemování

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Přírodě jsme opět pomohli a nastříkali žaludy stříbrným sprejem. Zdá se to jednoduché, ale pohlídejte vrstvu barvy, aby nebyla moc silná, a barva nestékala. Raději udělejte několik lehkých nástřiků. Stejným odstínem pokryjte i rámeček. My jsme zvolili dřevěný, ale může být i plastový nebo z obyčejného kartonu. Žaludy po obvodu rámečku naskládejte cikcak a pak jednotlivě nalepte. Tavnou pistolí to půjde rychle, dost ale záleží na materiálu rámečku. Aby spoj byl pevnější, raději použijte univerzální lepidlo.

Podobně si vyhrajete i s dalšími dary přírody. Podle inspirací v našich článcích můžete využít dýně místo květináčů nebo si vyrobit lampu s listím.

Reklama

Načítám