Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Nejen pěstitelé cukety uvítají nové nápady, jak tuto supervariabilní zeleninu využít na maximum! Zde tip jak cuketu „propašovat“ do rodinného jídelníčku i v období, kdy jich zahrádka produkuje několik denně. Do sýrových špízů!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 ks cukety
  • 100 g žluté menší cukety
  • 50 g slaniny
  • 1 ks camembertu
    7
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nakrájejte celou cuketu na asi centimetrová kolečka. My ji máme raději šťavnatější, takže ji moc nepotíme, ale to záleží na vkusu, klidně kolečka na chvíli rozložte na utěrku, jemně je posolte a nechte vytéct část šťávy. Pak je třeba kousky pořádně odsát další suchou utěrkou. Mezi kolečka vkládejte kousky slaniny a na tenké plátky rozkrájený sýr.

02.

Skládejte zpátky do tvaru cukety – pomoci si můžete špejlí, tedy tvořit jakýsi „špíz“. Celou cuketu potom zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Cuketa skvěle natáhne chuť sýra. Podávejte s chlebem nebo bramborami jako přílohou.

A co takhle pizzu z cukety? Dali byste si?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 201 kJ
Bílkoviny31,34 g
Tuky37,23 g
Sacharidy19,9 g
Sůl2,79 g
SAFA21,15 g
Vláknina4,25 g
Cukry8,92 g
Související témata:

Načítám