Hlavní obsah

Tabletka „po“ plod nezabíjí. Víte, jak ve skutečnosti funguje?

Foto: Profimedia

Někdy se stane při milování nehoda, a vy přemýšlíte, jak z ní ven. Pomoci vám mohou takzvané tabletky „po". Jak fungují? Přečtěte si to v našem článkuFoto: Profimedia

Reklama

V lékárničce míváte tabletky na bolest i na teplotu, ale co třeba takové, které dokážou oddálit ovulaci a zamezit nechtěnému početí? Zvlášť pro ženy, které se nijak nechrání, by měly být samozřejmostí.

Článek

Dnes si můžete z antikoncepčních metod přímo vybírat. Jak už jsme vám ale shrnovali v článku Pro a proti nejčastěji používaných druhů, ne všechny jsou 100% účinné. Zrovna u přerušované soulože a výpočtu plodných a neplodných dní jsme poukazovali na to, že pravděpodobnost chyby je tu poměrně velká, protože existuje spousta faktorů, které vám mohou rozhodit pravidelnost cyklu.

„Z dat našeho průzkumu vyplynulo, že 87 procent žen, které musely nešťastnou nehodu se svým sexuálním partnerem řešit, použilo nějakou antikoncepční ochranu, která bohužel selhala,“ říká Adéla Ševčíková, produktová manažerka společnosti Gedeon Richter, která průzkum zadala. Častokrát byl na vině kondom, který se sesunul či mechanicky porušil.

Seznamte se, tabletka „po“

Spousta žen žije v mylném domnění, že tabletka „po“ zabíjí plod, a o jejím užití pak z etických důvodů vůbec neuvažuje. To ale není ani vzdáleně pravda. „Nejedná se o potratovou pilulku, ale o tabletu, která za pomoci hormonů oddálí ovulaci. Zároveň zahušťuje cervikální hlen, a ztíží tak hybnost spermií,“ říká doc. MUDr. Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice U Apolináře.

„Pohotovostní antikoncepce neboli ,after morning pills` – Escapelle, Postinor – se užívá do 72 hodin od nehody. Díky nim mají uživatelky 99procentní jistotu, že neotěhotní,“ doplňuje Adéla Ševčíková.

Foto: Profimedia

Nebojte se zajít do lékárny. Tabletky „po" jsou bez předpisuFoto: Profimedia

Odpadají trapné chvilky

Tabletky „po“ mají vedle toho, že zabrání splynutí spermie s vajíčkem, i další výhody, které ocení spousta stydlivých žen.

Tak například nebudete se muset překotně objednávat ke svému gynekologovi a prosit o volný termín ještě týž nebo následující den, abyste se mu pak musely svěřit s trapnou příhodou, že kondom prostě praskl nebo že to partner jednoduše špatně načasoval.

Naopak dnes už můžete jít v naprosté anonymitě do lékárny a přípravek si koupit (stojí okolo 500 Kč). MUDr. Fait uvedl, že tabletky jsou tak bezpečné, že není nutné, aby je předepisoval lékař. Dokonce se v lékárně nemusíte prokazovat ani občanským průkazem.

No a pokud patříte mezi matky dospívajících dcer, určitě oceníte i možnost, že od 16 let si může takovou tabletku pořídit i sama děvčata. Jak sama tvrdí rodinná koučka Iva Kyselá z Akademie rodičovství: „Je dobře, že existuje a je k dispozici dívkám již od 16 let. Její užití je jistě menším zlem než psychické a fyzické škody, které dokáže napáchat přerušení těhotenství na mladém organismu.“

Foto: Profimedia

Jedna pilulka může zamezit nechtěnému otěhotnění. Mějte ji pro případ i vy doma v lékárničce. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat!Foto: Profimedia

Pár důležitých informací na závěr

  • „Pohotovostní antikoncepce je vhodná pro většinu žen,“ říká Tomáš Fait, dodává však: „Jen v případě, že žena trpí nějakou závažnou chorobou, v minulosti prodělala mimoděložní těhotenství nebo dříve po použití hormonální antikoncepce měla nějakou alergickou reakci, bylo by dobré konzultovat použití tabletky se svým gynekologem.“
  • Lze ji spolehlivě používat jedenkrát za cyklus, přičemž je nutné jen dodržet časový limit 72 hodin. Samozřejmě zde platí čím dříve, tím lépe a účinněji. Proto se doporučuje zařadit si takovou pilulku do lékárničky pro případ nouze.
  • Využívat ji ale jako náhradu jiné antikoncepční metody nelze. Tabletka totiž obsahuje více hormonů než normální antikoncepční hormonální tablety, a tak může docházet k negativním účinkům, které se přisuzují právě hormonálním změnám. Jedná se zejména o nepravidelnost cyklu, bolesti v podbřišku a nevolnosti.

Koupily byste si postkoitální tabletu do „foroty“?

Reklama

Související témata:

Načítám