Hlavní obsah

Tablety do myčky za pár korun aneb 4 tipy na levné domácí čisticí prostředky

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Snažíte se vynechat „kupovanou chemii“ a i na mytí nádobí, praní nebo čištění koberce byste rádi využili něco méně agresivního? Máme pro vás pár velmi snadných a levných tipů!

Článek

U výroby domácích čistidel i pracích a mycích přípravků zjistíte, že je to nejen zábava, ale také docela dobrý způsob, jak ušetřit nějakou korunu z rozpočtu – jsou totiž založené na velmi levných a dostupných surovinách. Ostatně, můžete se přesvědčit sami!

Tablety a prášek do myčky

Foto: Jakub Jurdič

Prášek může tvrdnout, a proto se nevyplatí dělat ho velké množství do zásobyFoto: Jakub Jurdič

Mytí v myčce ušetří spoustu vody i času. Jestli chcete uspořit ještě navíc na tabletách nebo prášku, vyrobte si je. Budete potřebovat pouze jedlou sodu, práškovou sodu na praní, kuchyňskou sůl a kyselinu citronovou. Jen pro představu: kilo jedlé sody koupíte za cenu kolem 50 Kč, sodu na praní asi za 60 Kč za kilogram, sáček (40 g) kyseliny citronové stojí od 5 Kč.

Postup výroby je velmi jednoduchý – stačí smíchat díl jedlé sody, díl té na praní, půl dílu soli a půl dílu kyseliny citronové a uložit do dobře těsnicí sklenice nebo dózy, aby vzdušná vlhkost nezměnila prášek v kámen.

Tablety vyrobíte ze stejných surovin ve stejném poměru, jen do směsi kápněte pár kapek vody – a když říkáme pár, tak to i tak myslíme: na dávku, která vychází ze 100 g sody, stačí do deseti kapek. Už to umožní, abyste mohli výslednou hmotu natlačit do tvořítek na led a po zaschnutí vyklepnout. I tablety uchovávejte tak, aby nepohlcovaly vzdušnou vlhkost.

Ať dáte do zásobníku v myčce tabletu, nebo lžičku prášku, přidejte ještě pár kapek přípravku na mytí nádobí – ale opravdu jen kapky, protože jinak se při mytí vytvoří tolik pěny, že vám vyplaví kuchyň.

Čistič WC

Foto: Jakub Jurdič

Nepotřebujete drahé přípravky, vystačíte si se surovinami za pár korunFoto: Jakub Jurdič

Až budete potřebovat z mísy či vany odstranit vodní kámen a různé usazeniny, nemusíte investovat do drahého čističe. Úplně stejně poslouží dvě lžíce jedlé sody, kterou po spláchnutí nasypete na stěny mísy a do odpadu. Pak na ni nalijte asi 200 ml octa a nechte působit – to, že bude pěkně bublat, je nejen normální, ale i žádoucí, neboť právě tím se povrch čistí. Kdybyste chtěli toaletu ještě vylepšit příjemnou vůní, stačí následně přidat do vody odpadu pár kapek esenciálního olejíčku a hned nesplachovat. Bezvadný fígl na provonění celého WC radí, abyste stejný olejíček nakapali na ruličku, na které je namotaný toaletní papír – po celou dobu bude krásně vonět.

Domácí aviváž

Foto: Jakub Jurdič

Nemusíte se starat, zda vám došla aviváž, ocet totiž máte doma jistě vždyFoto: Jakub Jurdič

Proč dáváte k prádlu aviváž? Jestli proto, aby bylo krásně měkké, aby se z něj vypraly soli nebo minerály z vody a chemie z prášku, pak postačí i přírodní varianta – obyčejný ocet s vodou v poměru 1 : 1 (případně s pár kapkami oblíbeného esenciálního oleje pro provonění). Na jedno praní se používá dávka do jednoho decilitru, kterou nalijete do přihrádky v pračce, kam běžně dáváte aviváž. A je hotovo. Výhodou je, že tahle směs vám ještě vyčistí pračku.

Vyčistěte koberec

Foto: Jakub Jurdič

Výhodou čističe ze sody, octa a vody je, že není agresivní a koberci nemůže uškoditFoto: Jakub Jurdič

Občas něco spadne ze stolu, někdy vylijete kávu nebo možná přinesete bůhvíco na podrážce bot... A je tam – skvrna na koberci. Jak ji spolehlivě vyčistit? Než se pustíte do všemožných experimentů, vyzkoušejte jednoduchý čistič ze tří surovin. Potřebné množství prostředku si vyrobíte podle velikosti skvrny – čistič nejde schovávat, takže zbytek můžete nalít do WC nebo s ním vycídit spáry mezi obkladačkami v koupelně.

Na výrobu potřebujete opravdu jen jedlou sodu, ocet a vodu. Začněte tak, že do dvou polévkových lžic sody přidáte rovnou lžičku octa a vody, zamíchejte a počkejte, až dobublá. Postupně tak vytvoříte kašičku a tu lžičkou naneste na skvrnu. Nechejte ji chvíli působit, lehce vykartáčujte a potom vysajte vše, co na koberci zbylo. V sáčku vysavače poslouží soda jako lapač pachů, takže splní i druhou roli.

Vyzkoušeli jste výrobu domácích přípravků? Napište nám své zkušenosti!

Reklama