Hlavní obsah

Tablety na hubnutí a odvodnění? Mohou vám ublížit!

Foto: Profimedia

Cest, jak snížit hmotnost, je celá řada. Láká vás ta s tabletami na hubnutí? Poradíme vám, jak s nimi zacházet, abyste si neublížiliFoto: Profimedia

Reklama

Věříte v zázračné tablety, které vám odmáznou nějaká kila, navíc z pohodlí vašeho gauče? Dejte si na ně pozor. Stačí totiž pár chyb, a takový prášek ve vašem těle udělá doslova paseku.

Článek

Před startem plavkové sezony se přirozeně snažíte o to trochu shodit. A to jak tuk, tak vodu, která vás dělá objemnější hlavně v okolí zadku a stehen. Řešení v podobě slim fit doplňků stravy se sice nabízí jako jednoduchá varianta, ale nemusí to vůbec dopadnout dobře.

Co je uvnitř tablety?

Tabletky podporující hubnutí obsahují bylinné extrakty, podpůrné látky, jako jsou například chrom, zelený čaj, kofein, l-carnitin, ty odvodňovací potom přibírají hlavně výtažky z ovoce nebo zeleniny s diuretickým účinkem. Doplňky stravy na hubnutí navíc často obsahují látky, které se vážou na centrální nervovou soustavu a ovlivňují chuť k jídlu, na metabolické funkce, kde urychlují celý koloběh a látky snižující účinek střevní lipázy, a tím pádem i vstřebávání tuků.

Přestože jde často o přírodní látky, jejich užíváním můžete zmást metabolismus, který vlivem šoku začne ukládat ještě více tuku, přivodit si zažívací a trávicí problémy (jako je plynatost, zvracení, křeče, průjmy nebo zácpu), a pokud je budete užívat dlouhodobě a nesprávně, mohou stát za psychickými problémy, nespavostí, bušením srdce, zvyšováním tlaku, bolestmi hlavy i celkovým selháváním organismu.

Nyní již víte, co tyto doplňky stravy obsahují, ale jak je užívat správně?

Foto: Profimedia

Nelíbí se vám vaše váha? Do léta s ní ještě můžete mnohé udělatFoto: Profimedia

Nehladovte, jezte!

Podpůrné tabletky jsou určené především jako doplněk k vyváženému jídelníčku. To však spousta lidí nedodržuje, přestane jíst, čímž pak zasahuje do všech procesů, které probíhají ve zdravém těle.

„Když člověk přestane jíst, podvyživuje v podstatě každou buňku v těle," říká výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse a dodává: „Například bez bílkovin se tělo neobejde. Je to stavební látka svalů, jejich enzymy se podílejí na srážení krve, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu. Vitaminy zase fungují jako jakýsi katalyzátor biochemických reakcí a starají se o látkovou výměnu." A takhle důležitou práci mají i další složky vyvážené stravy.

Foto: Profimedia

Při hubnutí není dobré hladovět. Chce to ale správnou skladbu potravin v každém jídle. Smažená slanina k nim opravdu nepatříFoto: Profimedia

Pijte, jak máte

K tomu, aby tyto procesy mohly správně proběhnout, potřebujete především dostatek tekutin. „Je to z toho důvodu, aby nebyly zbytečně přetěžované čisticí orgány jako ledviny, játra a střeva. Tuková tkáň obsahuje spoustu toxinů, když tedy hubnete, musí si vaše tělo s nimi poradit a přirozeně je vyloučit," říká dále Věra Burešová.

Dávky nejsou pro legraci

To, že budete jíst například dvojnásobek doporučeného množství doplňku, vám nezaručí vyšší účinek, ale znásobí negativní dopad na zdraví. Pokud tablety chcete užívat, dodržujte návod na krabičce. Zároveň Věra Burešová připomíná, že je důležité hubnout postupně 0,5 kilogramu až jeden kilogram za týden.

Černý trh a tablety on-line

Doplňky stravy na zeštíhlení nekupujte v neprověřených e-shopech na internetu. Vedle toho, že si takhle můžete jednoduše koupit ty, které nemají ani pořádné testy, se dostanete i k sortimentu léčiv výhradně na předpis, která nepatří do vašich rukou, ale do rukou obézních lidí s BMI nad 30. Ti musí projít prohlídkou na obezitologii, kde je lékařem celkově posouzen jejich tlak, kondice srdce a jsou podrobně provedeny jaterní testy.

„Na silných prášcích budete navíc velmi rychle závislí. To poznáte například podle toho, že vaše nálada bude jako na houpačce,” varuje psychoterapeutka Iva Kyselá z Akademie rodičovství.

Máte s tabletami na hubnutí zkušenosti?

Reklama

Načítám