Hlavní obsah

Bezpečná koupelna - jak na ni

Foto: Duscholux

Speciální vana pro seniory s otevíracími dvířkyFoto: Duscholux

Reklama

Každý, kdo viděl oscarový film Tahle země není pro staré, se možná ještě teď otřese. Ale pozor! Stejně neblahý pocit mohou mít nejen staří lidé, ale kdokoli s pohybovým omezením i v obyčejné koupelně.

Článek

Kdo si říká, že je mu dvacet či třicet let a rady, jak zařídit koupelnu pro pohybově omezené a starší lidi se ho tedy netýkají, je na omylu! Stačí totiž málo, aby ji potřeboval každý, a nemusí jít zrovna o ty nejčernější konce autonehod či pádu na lyžích. Stejné požadavky na osobní hygienu jako senioři mají třeba těhotné ženy či lidé se sádrou na noze! Pro seniory je potom speciálně zařízená koupelna téměř nezbytností pro vlastní soběstačnost.

Chytré řešení

Jak by tedy měla vypadat vana pro tyto osoby? V první řadě nesmí mít žádné bariéry komplikující přístup do vody a výstup z ní. Doporučuje se i nižší výška či protiskluzové dno. Ideální řešení v tomto směru představuje zapuštěná vana, která maximální měrou usnadňuje přístup do vody. Jako vše má i toto řešení své nevýhody - cena zapuštěných van je podstatně vyšší než u standardních a nelze je použít v patrech bytových domů. Usnadnit přístup je možné i do klasické vany. Řešením je například její částečné zapuštění nebo zpřístupnění pomocí několika schodů. Přednost bychom měli dát nižším vanám s okraji vybavenými pohodlnými sedacími plochami. Ulehání do vany nebo vstávání usnadňují i integrované opěrky nebo madla. K pohodlí při samotné koupeli pak přispívá vhodně tvarovaná vana a podhlavník.

Foto: Ravak

Vaničky lze osadit do jedné roviny s podlahouFoto: Ravak

Sprchové kouty bez bariér

Také přístup do sprchového koutu lze usnadnit, a to dvěma způsoby: vydlážděním koutu nebo pořízením ploché sprchové vaničky, která se položí ve stejné úrovni jako podlaha. Takovéto bezbariérové provedení sprchového koutu umožňuje sprchování i vozíčkářům. Pochopitelně za předpokladu, že zvolíme dostatečně prostorný sprchový kout. Stejně jako vana musí být i sprchový kout bezpečný a vanička mít protiskluzový povrch. Velkou výhodu pro méně pohyblivé lidi představují sedátka. Díky nim mohou dnes i oni využívat sprchu nejen k provedení nezbytné očisty, ale i v ní relaxovat. Sprchové kouty lze dnes vybavit nejen multifunkčními hydromasážními panely, nabízejícími nejrůznější způsoby masáže, ale i cenově dostupnějšími sprchovými nástavci, které dokážou poskytnout příjemnou a tělu prospěšnou masáž. Nezbytnou výbavu pak představují madla.

Snadná údržba pro každého

Všichni pak jistě ocení snadnou údržbu sanitárního vybavení. Z toho důvodu bychom se při koupi van, sprchových koutů, ale i umyvadel měli zajímat, zda jsou vybaveny povrchem odpuzujícím vodu a zabraňujícím usazování nečistot a vodního kamene včetně antibakteriální úpravy. Tam, kde není proveden již od výrobce, lze provést úpravu povrchů dodatečně. Jejich ošetření několikrát za rok speciálním prostředkem údržbu značně usnadní.

Reklama

Související témata:

Načítám