Hlavní obsah

Tajemné obezogeny: Neviditelné látky, po kterých tloustnete

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Pandemie obezity se na nás hrne ze všech stran. Lidé jsou nezdravě tlustí, protože hodně jedí a zároveň se moc nehýbou. Ale je to opravdu vše? Někteří vědci viní také obezogeny – látky, které jsou všude okolo vás a brání vám v hubnutí.

Článek

Říkáte si někdy, že asi tloustnete i ze vzduchu? Známý řečnický obrat v poslední době nabývá nového významu. Každý den se totiž dostáváte do kontaktu z různými látkami, které mohou podporovat tvorbu tukové tkáně. Říká se jim obezogeny.

Takhle to celé začalo

Vlivem chemických látek na tělesnou hmotnost se vědci zabývali už od 70. let minulého století a klíčový experiment proběhl asi před třiceti roky v Dánsku. Vědci zde vyšetřili více než šest set těhotných žen a následně sledovali vývoj dětí, které se jim narodily.

Po dvaceti letech pozorování badatelé zjistili zajímavou skutečnost. Dcery matek, které měly během těhotenství vyšší hladinu kyseliny perfluoroktanové (PFOA), měly ve 20. roce věku trojnásobné riziko nadváhy nebo obezity.

Další fluorovou látku, avšak u dospělých obézních jedinců, testovali vědci z Harvardovy univerzity. I oni zjistili, že lidé, u kterých byla na začátku nejvyšší hladina sledované látky, během půlroku nejvíce přibrali na váze.

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Při hubnutí by měl být příjem energie nižší než výdej, do hry však vstupují další faktoryFoto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Chemie, po které tloustnete

A co jsou obezogeny vlastně zač? Jedná se o látky, které narušují regulaci tvorby tukové tkáně. Působí na různé receptory v organismu, například v nadledvinkách či štítné žláze, a také na hladiny hormonů. Způsobují tak změny v procesech štěpení i ukládání tuků a v rychlosti metabolismu, což vše vede k tloustnutí. Obezogeny mohou být rovněž příčinou diabetu a dalších, zejména metabolických poruch.

Kde se obezogeny skrývají

Neviditelní nepřátelé se nacházejí v úplně běžných věcech. To je na tom nejhorší! Nejčastěji se jedná o čisticí prostředky, o obaly potravin, kuchyňské nádobí, kosmetiku nebo i o potraviny samotné. Krabice na pizzu, plastové obaly a různé dezinfekce jsou plné obezogenů.

V nezdravých polotovarech často najdete glutamát sodný. I on patří mezi obezogeny! Možná právě proto se z těchto jídel nejvíce tloustne. Látky s tímto účinkem najdete i v cigaretovém kouři: matkám kuřačkám se sice rodí děti s nižší porodní hmotností, ale ty to pak kompenzují vyšším přibýváním po narození.

Foto: Leszek Czerwonka, Shutterstock.com

Krabice na pizzu, obaly na jídlo, ochucovadla... To vše může obsahovat obezogenyFoto: Leszek Czerwonka, Shutterstock.com

Jak se jim vyhnout

Tyto látky jsou všude, proto před nimi stoprocentně uniknout nelze. Existují však způsoby, jak kontakt s obezogeny snížit na minimum.

  • Vyhýbejte se potravinám a nápojům, které jsou uloženy v jednorázových plastových obalech. -
  • Nekupujte polotovary a jídla z klasických fastfoodů. -
  • Vodu si noste ve vlastní láhvi – skleněné, případně speciální plastové určené na vodu. -
  • Používejte pánve a hrnce z litiny nebo nerezové oceli, nepřilnavé nádobí se speciální povrchovou úpravou může být problematické. -
  • Dávejte přednost přírodní nebo bio pečující kosmetice. -
  • Častěji doma vysávejte, neboť obezogeny přežívají mimo jiné v prachu. -
  • Před příchodem domů si zujte boty a nechávejte je na izolovaném místě. Často si totiž obezogeny přinesete na botách a následně je roznášíte po bytě. -

Myslíte si, že jsou obezogeny skutečně jednou z příčin obezity?

Reklama

Načítám