Hlavní obsah

Jak rychleji hubnout? Jezte jen 8 hodin denně

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Spousta lidí se dnes bojí hladovění jako čert kříže. Přitom si neuvědomují, že drtivá většina z nich drží půst každý den. Ano, když osm hodin spíte, tak se postíte. A není to vůbec na škodu. Víte, že různé formy hladovění vám mohou zajistit rychlejší spalování tuků i ozdravení těla?

Článek

Hladovění... To zní trochu děsivě, že? Přesto se k němu pravidelně uchyluje většina z vás. Hladovění totiž nemusí znamenat dlouhé dny, nebo dokonce týdny bez jídla. I osm hodin spánku je malý půst, který vám prospívá a může vám pomoci efektivněji, a přesto zdravě hubnout.

Vyberte si svůj půst

Možností, jak hladovět, je opravdu hodně. Jakmile ale začneme hovořit o zdravém a prospěšném hladovění, dost jich ubyde. Představíme vám jen několik základních – pro všechny platí zastřešující název „přerušované hladovění“, který má zkratku IF (intermittent fasting).

  • Klasické přerušované hladovění 16/8 - Ve světě fitness se dnes jedná o jeden z nejoblíbenějších způsobů diety. Spočívá v prodlužování přirozeného spánkového hladovění. Začíná se proto na osmi hodinách bez jídla, přičemž tuto dobu postupně prodlužujete – například každý týden o hodinu. Cílem by pak mělo být 14 až 16 hodin bez jídla. Zkratkou se to pak uvede jako 14/10 nebo 16/8. Tento model je možné dodržovat dlouhodobě.
  • Extrémní přerušované hladovění 20/4 - V tomto případě se jedná o radikální metodu, která není vhodná k dlouhodobému užívání. Je určená spíše profesionálům v kulturistice nebo fitness. Jak již název napovídá, znamená to 20 hodin hladovění a čtyři hodiny v klasickém stravovacím rytmu. Za tuto dobu pravděpodobně nestihnete více než dvě jídla.
  • Jednodenní půst - Jedná se o formu přerušovaného hladovění, kterou mnoho lidí provozuje už léta. Znamená to jeden den v týdnu bez jídla, popřípadě jsou možné i dva dny, ale rozhodně ne více. Opět je možné praktikovat dlouhodobě.
  • Vícedenní půst - Nejčastěji se jedná o tři a více dní půstu, přičemž cílem nebývá hubnutí. Tento typ půstu je spojen s různými detoxikačními režimy, podporou trávení, případně se může jednat i o náboženskou praktiku.
Foto: designelements, Shutterstock.com

Zapojte do své diety hodiny a počítejte, jak dlouho každý den hladovíteFoto: designelements, Shutterstock.com

Půsty mají cenu, když chcete zhubnout

Co si budeme povídat, spoustě lidí jde především o hubnutí. A právě v tomhle případě se půsty skutečně vyplatí. Když část dne hladovíte, nedojde k žádnému zpomalování metabolismu, jak často slyšíte. K tomu dochází, když jste v dlouhodobém kalorickém deficitu, ne když nedodržíte sedm svačinek během dne.

Hladovění ve skutečnosti pomáhá efektivněji spalovat. Tělu totiž trvá šest až osm hodin, než vyčerpá zásoby glykogenu, a teprve poté se přesunuje na spalování tuku. Když jíte dříve než po osmi hodinách půstu, znesnadňujete organismu možnost spalovat tuk. Jakmile však tradiční spánkový půst prodloužíte, naroste i doba, během které spalujete.

Ve hře je i zdraví

Abychom se neomezovali jenom na shazování kil a získávání figury do plavek, uveďme si i několik zdravotních benefitů přerušovaného hladovění. Mezi ty patří zejména:

  • Normalizace citlivosti na inzulin, a tedy i snížení rizika cukrovky 2. typu -
  • Normalizace leptinu, tedy hormonu hladu -
  • Snížení oxidačního stresu, který stojí v pozadí chronických onemocnění zánětlivého charakteru -
  • Pozitivní vliv na mozkovou činnost, lepší paměť a koncentrace, údajně i prevence Alzheimerovy choroby -
  • Snížení rizikových vlivů vedoucích k onemocnění srdce, tedy pozitivní vliv na krevní tlak i hladinu cholesterolu -

Co si myslíte o přerušovaném hladovění?

Reklama

Související témata:

Načítám