Hlavní obsah

Dietní bomba: Skyramisu a luxusní pomazánka

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„To jíš jogurt? Nebo tvaroh?“ „Ani jedno! To je skyr.“ Ještě před pár roky u nás nikdo netušil, o co se jedná. V poslední době ale tenhle mléčný výrobek seženete snad v každé prodejně s potravinami. Jaký je rozdíl mezi jogurtem a skyrem? A jak ho používat v kuchyni?

Článek

Jogurty, tvarohy, tvarohové jogurty, jogurtová mléka a další mléčné výrobky spadající buď do kategorie „jogurt“, nebo „tvaroh“ se u nás jedly vždycky. Ale teprve dva roky zpátky vtrhl do Česka první skyr. Mléčný produkt islandského původu si díky výborným výživovým hodnotám získal oblibu hlavně u sportovců a lidí se zájmem o zdravou životosprávu. Doporučujeme vyzkoušet prvně samotný a pak v jednom z našich receptů!

Prostě to není jogurt

Milovníky skyru a přesných pojmů často mrzí, že téhle potravině říká kde kdo prostě jogurt. Skyr se totiž od jogurtu liší jak chutí, tak výživovými vlastnostmi. Jedná se o fermentovaný mléčný výrobek, který chutná méně mléčně nakysle, trochu drsně, ale přitom jemně, a taková je i jeho konzistence.

Pokud se ptáte, jestli je zdravější jogurt nebo skyr, trochu navrch bude mít skyr. Důvodem je zejména vysoký obsah bílkovin a vápníku a malé množství tuku a cukru. Stejně jako v jogurtu jsou v něm pak obsaženy mikrobiální kultury, které působí na dobré zažívání.

Jako u všech potravin samozřejmě platí, že záleží také na výrobci. Zastoupení bílkovin, sacharidů i vápníku se může u jednotlivých produktů lišit, proto čtěte informace na etiketě.

Co se skyrem v kuchyni

Stejně jako klasický jogurt je i skyr dobrou svačinou nebo snídaní sám o sobě. Dá se ale využít i na přípravu zdravých dezertů a dalších pochutin. Zkuste jeden z těchto receptů!

Skyramisu

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Skyr a maliny k sobě dokonale ladíFoto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Ze skyru se dá vyrobit krapet zdravější variace na tradiční italský dezert známý jako tiramisu. Recept najdete v článku Skyramisu: Odlehčená verze italského dezertu.

Skyrová pomazánka s hráškem a mátou

Foto: ziashusha, Shutterstock.com

Letní pomazánka se hodí jako lehká večeřeFoto: ziashusha, Shutterstock.com

I ve slané kuchyni najde skyr uplatnění. Dají se z něj dělat dipy a dresinky k salátům. Výborně funguje i jako základ pomazánek. Zkuste naši hráškovou pomazánku i vy.

Skyr, tvaroh nebo jogurt? Napište nám do diskuze, co z toho máte nejradši!

Reklama

Související témata:

Načítám