Hlavní obsah

Tajemství vánočních rostlin: Kupujete si jmelí? Přestaňte

Foto: thinkstock

Vánoční hvězda byla do Evropy přivezena až v 19. století z MexikaFoto: thinkstock

Reklama

České domovy v adventním čase nejčastěji zdobí čtyři rostliny. Jak využít jejich sílu a kouzlo tak, že bude působit celý rok? Odhalte s námi tajemství barborek, jmelí, cesmíny i vánoční hvězdy!

Článek

Možná jste doteď netušili, jak silnou kouzelnou moc mohou mít vánoční rostliny, které běžně v této době míváte doma. Víte, kdy vám jmelí štěstí nepřinese? A jak správně trhat barborky? Odhalte spolu s námi jejich malá tajemství!

Barborka: pro štěstí i lásku

Na svatou Barboru, tedy 4. prosince, si nastříhejte větvičky kvetoucích stromů, hlavně ovocných, nebo zlatého deště (forsythie). Rozkvetou-li vám do Štědrého dne, budete mít celý rok štěstí a lásku. Chcete-li vědět, jestli se do roka vdáte, musíte trhat pouze větvičky třešní nebo zmíněný zlatý déšť, ale ten až po setmění. Jestliže vám barborka rozkvete na Štědrý den, partnera pro život si najdete. Pokud prý navíc budete větvičky barborky zalévat vodou nesenou v ústech, je úspěch zajištěn. Máte-li nebo vaše dcera více ctitelů, nařezejte potřebný počet větviček a dejte na ně jmenovky. Ta, která rozkvete, ukazuje na toho pravého.

Cesmína: ochrání váš domov

Foto: thinkstock

Cesmína vypadá trochu podobně jako mahónie, jde ale o dvě zcela rozdílné rostliny!Foto: thinkstock

Druidové považovali keře cesmín za svaté. Věřili, že větvička cesmíny zavěšená v okně ochraňuje domov před čarodějnicemi, zlými duchy a všemi negativními vlivy. Ze stejného důvodu se v mnoha zemích pokládá o Vánocích na práh domova. Větvička cesmíny se ponechává v domě na ochranu štěstí po celý rok. Má zelené listy se zvlněnými zubatými okraji a červené plody. Věděli jste, že se z červených plodů dělají talismany pro muže? Zvyšuje se tím prý jejich přitažlivost u žen!

Vánoční hvězda: nositelka štěstí a zázraků

Vánoční hvězda symbolizuje betlémskou hvězdu. Ta byla velmi uctívána Toltéky. V Mexiku si ji v 19. století natolik oblíbil americký velvyslanec J. R. Poinsett (proto je nazývána poinsettie), že si ji odvezl domů do Kalifornie a proslavil ji po světě, kde se stejně jako v rodném Mexiku záhy stala symbolem štěstí a možnosti zázraků v životě. Červená zajišťuje vitalitu a sílu, přitahuje štěstí a zázraky, ale ztmavnou-li její listy, nevěstí to nic dobrého.

Jmelí: symbol šťastného života a ochrany

Foto: thinkstock

Pro někoho je poněkud těžké věřit, že mu štěstí a lásku přinese parazit. A to jmelí je...Foto: thinkstock

Roste vysoko na stromech, zelené i v zimě a vždy obrácené k nebi. Nejkrásnější jmelí je prý z topolu, možná proto je ve Švýcarsku starý zvyk sundávat jmelí lukem – nesmí však spadnout na zem, musí se zachytit, aby neslo štěstí.

Legenda vypráví, že jmelí odhání zlé duchy, je účinné proti uřknutí, uhranutí, duchům z podsvětí, přivolá lásku, zajišťuje plodnost. Aby jmelí mělo svou moc a nosilo štěstí, nesmíte si ho nařezat ani koupit, musíte ho dostat darem. Jmelí se zavěšuje 24. prosince nad dveře nebo na lustr. V domácnostech si ho lidé ponechávají celý rok, ale musí mít alespoň poslední bobulku, aby štěstí neodešlo. Stane-li se tak, spalte ho, oheň z jmelí zahání všechno špatné.

Dnes se pod jmelím líbá na utužení lásky. Zamilovaní mohou zvýšit účinnost ochrany lásky tak, že musí po každém polibku sundat jednu bobulku pro štěstí. S trháním přestanou, až na jmelí zůstane jenom jedna kulička, a tu si musí uschovat do dalších Vánoc. Z větviček jmelí se vyrábí nejrůznější talismany, které nositele chrání před vším zlým.

A co ještě potěší vaší rodinu? No přece vánoční cukroví. Více zde: Nejlepší vánoční cukroví. 50 receptů, ze kterých si vyberete a Plán vánočního pečení: Kdy je čas na perníčky a další druhy? A pokud vám chybí tipy na dárky, adventní výlet nebo krásné vánoční dekorace, najdete je v našem vánočním speciálu.

Reklama

Načítám