Hlavní obsah

Originální dekorace? S vánoční hvězdou!

Foto: thinkstock

Vánoční hvězda už dnes ke svátkům rozhodně patříFoto: thinkstock

Reklama

Bez hrnkovky poinsettie, známé jako vánoční hvězda, by nejhezčím svátkům v roce něco chybělo. Poradíme vám, jak ji jednoduše ozdobit nebo využít jako dekoraci.

Článek

V obchodě si vyberte rostlinu se zdravými listy, které nejsou na pohled poškozené. Nejlepší volba? Poinsettie s rašícími květy. Nenechte se ale zmást – za květy mnozí mylně považují barevné vrchní listy (botanicky listeny), přitom květy jsou malé pupeny v jejich středu. Rostlinu si nechte dobře zabalit a hned ji doneste domů. A začněte zdobit!

1. Vánoční hvězda v originální míse

Působivě vypadá sesazení několika malých vánočních hvězd do jedné nádoby, pod kterou přidáte podmisku a vložíte do mísy na nožce. Dozdobte zlatým jmelím, minijablíčky a dalšími doplňky, pro větší efekt můžete listy postříkat zlatou barvou ve spreji.

Foto: isifa

Foto: isifa

2. Poinsettie: Krásná dekorace na stůl

Poinsettie s mramorovanými listy vložte do světlých květníků, které omotejte červeným lýkem nebo silnější přízí. Z plátna ušijte několik hvězd a srdíček a ozdobte je podle libosti: knoflíky, malými šiškami, minijablíčky… Aby se vánoční hvězdy lépe vyjímaly, postavte je na malý špalíček dřeva.

Foto: stars for europe

Foto: stars for europe

3. Vánoční hvězda: Tip pro nešiky

Nejste příliš zruční nebo zkrátka nemáte čas? Poinsettii vložte do červeného květníku a ten obtočte umělou kožešinkou. Pokud chcete rostlině dopřát více tepla, dekoraci postavte na polštářky (pro lepší stabilitu květník podložte malým prkénkem; pod kožešinkou nebude vidět).

Foto: stars for europe

Foto: stars for europe

4. Vánoční hvězda s dekorací ze šišek

Využijte hry barev a naaranžujte dvě vánoční hvězdy do jednoho truhlíku nebo krabice ze dřeva (nebudou vidět podmisky pod květináči). V lese natrhejte pár šišek a větviček z jehličnanů a drátky nebo lepidlem odekorujte květník. Zdá se vám výsledek málo zdobný? Přidejte zlaté listy.

Foto: stars for europe

Foto: stars for europe

5. Vánoční hvězda: Na stole s mašlí

Základem je korpus z větévek či proutí, který lze běžně v obchodech koupit. Dovnitř vložte vánoční hvězdu. „Toto provedení je určeno pro slavnostní události! Pokud budete chtít hvězdu vystavovat takto déle, je třeba pod ní dát malou mističku, aby mohla být zavlažována,“ upozorňuje autorka této dekorace Klára Mocová z květinového studia Remindspace. Prostor mezi korpusem a hvězdou vyplňte sisalem. Přidejte ozdobnou mřížku kolem základny, ozdobné mašle, a celou aranž ještě nakonec oviňte perličkami, které jí dodají slavnostní nádech a jemnost.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

6. Adventní věnec s vánoční hvězdou

Prošvihli jste nákup adventního věnce? Vyrobte si věnec s vánoční hvězdou a svíčky zapalte v klasickém svícnu. Nejprve navlhčete floristickou hmotu ve tvaru věnce a pak do ní postupně vpichujte větvičky z jehličnanů, například z jedle. Připevněte mech, a kde je třeba, dozdobte plstí. Nyní seřízněte větvičky vánoční hvězdy a jejich konce krátce přidržte nad svíčkou, zamezíte úniku mléčné mízy. Větvičky zapíchejte do kruhu a vše dozdobte vločkami a malými koulemi – stačí je připíchnout špendlíky.

Foto: stars for europe

Foto: stars for europe

7. Vánoční hvězda jako ozdoba na stromeček

Máte doma umělý stromeček? Červené listy vánoční hvězdy můžou nahradit tradiční ozdoby. Větvičkám seřízněte konce a vložte je do zkumavek s trochou vody. Pak si připravte světlé plátěné pytlíčky nebo je vyrobte z pevnějšího papíru, přičemž okraje prostehujte tkalounem. Sáčky stáhněte a pověste na stromeček.

Foto: stars for europe

Foto: stars for europe

Jaký trik se vám osvědčil při pěstování vánoční hvězdy? Dejte to vědět i ostatním čtenářům! A nezapomeňte vyrazit na pěkný adventní výlet. Tradiční i netradiční tipy najdete v těchto článcích: Kam vyrazit o adventu? 7 míst s nejlepší vánoční atmosférou a Vánoční trhy 2019: Jaký je program v Olomouci, Brně, Opavě či Praze? či Advent v Paříži, Londýně i Drážďanech: Kde mají nejlepší štolu a kde si zabruslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám