Hlavní obsah

Jak se starat o vánoční hvězdu, aby dlouho vydržela?

Foto: ; Shutterstock.com

Foto: ; Shutterstock.com

Reklama

K Vánocům patří mnoho symbolů. Jedním z nich je také krásná rostlina poinsettia, zvaná vánoční hvězda. Víte ale, kdy je pravý čas na její nákup a jak byste o ni měli správně pečovat?

Článek

Tato slavnostní květina díky svým červeným listenům zdobí o svátcích nejednu domácnost. Ovšem ne všude se jí možná daří tak dobře, jak byste chtěli. Pokud vám tedy už někdy opadaly listy dřív, než nastal Štědrý den, nebo se změnila jejich barva, nejspíš jste udělali něco špatně. Máme pro vás tedy pár rad, jak se o tuto květinu dobře starat, aby vám vydržela co nejdéle.

Vánoční hvězda nesnáší mráz!

Pokud se chystáte na nákup vánoční hvězdy už nyní, dejte si pozor především na to, kde je vystavená. Tato rostlina totiž nemá ráda mráz, a proto ji určitě vyhledávejte uvnitř kamenných prostor, ne někde venku u stánků. „Pokud venku mrzne, nedoporučuji se s rostlinou venku pohybovat. Maximálně se zabalenou a jen na krátkou dobu. Je citlivá na mráz, a pokud namrzne, po přinesení domů vám do druhého dne listy zvadnou a opadají,“ upozorňuje Vlasta Černá, mistr florista.

Foto: Orehova; Shutterstock.com

Vánoční hvězdu kupujte pouze v kamenných prodejnách, nikoli venkuFoto: Orehova; Shutterstock.com

A stejně tak hlídejte i umístění květiny v interiéru. Má ráda světlá místa, takže se bude vyjímat někde u okna, na parapetu i prosvětlené poličce. Pozor však, aby od okna netáhl studený průvan a abyste na ni nevětrali, zvláště, je-li venku kolem nuly či pod nulou. Rostlina totiž pochází z Mexika, a proto má ráda teplo a klidně i vlhčí vzduch. Neuškodí jí ani občasné rosení či přítomnost odpařovačů.

Poinsettie: Nepřelévat!

„Rostlina je citlivá na přelití, spíše snese sucho nežli přemokření. Svědčí jí tedy pravidelná, ale mírná zálivka,“ uvádí dále floristka Vlasta Černá a dodává, že pokud je rostlina naopak přeschlá, je vhodné ji nechat napít v nádobě s vodou. V takovém případě plně ponořte celý květináč a nechte ji tak po dobu 10–20 minut.

A pokud budete důslední, je dobré zalévat vlažnou vodou, v nejlepším případě dešťovou. Samozřejmě, že tuto možnost ale všichni nemají, a proto postačí odstátá voda z domácnosti. „Vánoční hvězda je suchomilná rostlina, a proto by se měla zalévat vrchem, ale přebytečná voda by se měla z misky asi po 20 minutách vylít,“ říká Josef Dušátko z firmy Kytky od Pepy a ještě dodává, že by se květina neměla dávat ani nikam k topení, neboť jí přímý proud teplého vzduchu také nesvědčí.

Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Jak vánoční hvězdu uchovat do příštích Vánoc? Víme to!Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Vánoční hvězda: Jak ji uchovat do příštích Vánoc?

Spousta lidí si pořizuje vánoční hvězdu každý rok novou. Vy si však klidně tu letošní můžete nechat i déle a klidně ji pěstovat i po svátcích. Důležité je rostlinu přesadit, pravidelně hnojit a zalévat. Zbarvené listeny rostlině postupně opadají a z paží po listech začnou obrážet nové výhony, které už budou pouze zelené. Od jara ji můžete pěstovat klidně venku a na podzim ji opět přesunout dovnitř.

Aby se však část listenů opět začervenala, musíte květině vytvořit delší noci a tak dva měsíce až měsíc před Vánocemi ji pravidelně zatemňovat na 12 až 14 hodin denně, abyste jí omezili přísun denního světla. Uvidíte, že se vám pak v pravý čas odmění opět krásnou vánoční barvou.

Jak dlouho vydrží vánoční hvězda vám? A pro všechny, kdo milují Vánoce, máme vánoční speciál, plný krásných dekorací, voňavého cukroví, tipů na úžasné výlety i inspiraci na dárky pro malé i velké. Nahlédněte i vy!

Reklama

Související témata:

Načítám