Hlavní obsah

Tajné „léky“ našich babiček, na které se pomalu zapomíná

Foto: Profimedia

Bylinky ze zahrádky nebo jen z kuchyňského parapetu dokážou opravdu léčit, věřte tomu!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete si, čím babička léčila kašel, horečku nebo bolest břicha? Většinou nabídla sirup, čaj, nebo dokonce polévku ze surovin, které měla stále po ruce. Pojďme si je připomenout a vyzkoušet!

Článek

Babičky věděly, že i běžně dostupné suroviny ze spíže nebo zahrádky mají léčivé vlastnosti, a tak se stávaly i přírodní lékárničkou. Možná by se vyplatilo po nich sáhnout i v dnešní době dřív, než kvůli běžným neduhům vyrazíte do lékárny.

Arnika na bolesti a hojení

„Bylinkou, která nesměla chybět v babiččině lékárničce, byla arnika,“ říká Libor Doležel z webu Rovnováha zdraví. V přírodě je dnes chráněná, ale koupíte ji v lékárně nebo ji můžete vypěstovat a pak vyrobit odvar.

„Arnika se používala zevně na bolesti kloubů, kostí, svalů, ekzémy, vyrážky, otevřené nebo hnisající rány a podobně. Na ránu nebo postižené místo se přikládal obklad namočený v odvaru nebo se odvarem rána omývala,“ vzpomíná Libor Doležel. Arnika přinášela úlevu od bolesti, zrychlovala hojení a snižovala svědění.

Foto: Profimedia

Arnika bývala v dávných dobách považována téměř za všelék. A v ledasčem vám pomůže i dnes!Foto: Profimedia

Netřesk proti neštovicím i oparu

Netřesk byl oblíbenou a velmi houževnatou rostlinkou na zahrádkách, ale i v květináči za oknem.

„Šťávu z listů netřesku uplatníte při ušních zánětech, ale její výrazné hojivé, dezinfekční a protizánětlivé účinky se dají výborně využít při drobném poranění nebo zánětlivém onemocnění kůže. Mám ji odzkoušenou při léčbě pásového oparu, ale i neštovic, u kterých zmírňuje svědění. V obou případech dokáže plnohodnotně nahradit tekutý pudr, různé antiseptické masti a léky proti bolesti,“ uvádí Petra Šarmová z webu Přírodní cestou.

Pěstujte si ji za oknem a mějte ji po ruce v případě potřeby. Šťávu z listů pak jen vymačkáte – podobně jako u aloe vera.

Tymiánem proti kašli

Nejen úporný dětský kašel, ale i rýmu léčily babičky tymiánovým sirupem. Připravíte ho ze zhruba čtvrt litru vody, asi 200 g cukru a sáčku tymiánu – mívá kolem osmi gramů. Postup je jednoduchý: vodu s cukrem vařte asi dvacet minut na mírném plameni a pak odstavte a vsypte tymián. Ten nechejte louhovat, dokud vše nezchladne. Pak sceďte a podávejte po lžičkách až pětkrát denně.

Sirup můžete v lahvičce skladovat v ledničce, dokud vše nespotřebujete. Sirup na lžičku nalévejte, nikdy ho nenabírejte olíznutou lžičkou, kontaminovali byste ho.

Foto: Profimedia

Tymián je osvědčený prostředek proti kašliFoto: Profimedia

Dobromysl na zuby i břicho

Dobromysl čili oregano. Bylinka, která zdobila mnohé babiččiny zahrádky a pak hrála zásadní roli i při léčbě. Ostatně ne nadarmo se říká, že je kouzelná a má své místo v mnoha svatojánských obřadech. Podporuje chuť k jídlu, ale užívá se i proti kašli a bolestech krku. Protože má protizánětlivé účinky a zvyšuje produkci žluči, je skvělým pomocníkem při střevních potížích, nevolnostech z jídla. Používala se při tišení bolesti zubů – na to stačilo žvýkat její listy.

Již z jejího jména je jasné, že zlepšuje náladu a používá se proti depresím. Takže ji nezapomeňte vysadit do květináče nebo zahrádky a přidávat pravidelně do jídla nebo v případě potíží do čaje.

Česnek… skoro na všechno

Bez česneku nedaly babičky ránu v kuchyni, ale ani v léčbě mnoha obtíží. Byl první pomocí při bolesti v krku nebo nachlazení. Fungoval jako prostředek proti nadýmání, při střevních a žaludečních obtížích. Odvar z česneku – třeba i ve formě česnečky – fungoval pro vyčištění trávicího traktu a zbavení se parazitů.

Vymačkanou šťávu z česneku používaly místo dnešních přípravků na akné. Pomáhal s odstraněním bradavic (bradavice můžete odstranit i dalšími způsoby. Najdete je v článku Domácí finty, jak se zbavit bradavic), oparů, ale i plísní. Současná medicína přiznává, že látky obsažené v česneku jsou dobrou prevencí infarktu a mozkové mrtvice a pomáhají udržet pevnost a elasticitu cév. Díky obsahu mnoha příznivých látek česnek posiluje celkovou imunitu – a to prý i v oblasti vzniku rakoviny. Proto ho nezapomeňte hojně zařazovat do jídla!

Používáte metody na léčení, které si pamatujete od své babičky? Napište nám!

Reklama

Načítám