Hlavní obsah

Domácí finty, jak se zbavit bradavic

Foto: Thinkstock

Kvůli bradavicím nemusíte nutně k lékaři!Foto: Thinkstock

Reklama

Bradavice se mohou vyskytnout prakticky kdekoli na těle a rozhodně nedělají žádnou parádu. Obzvlášť ženám způsobují vady na kráse, a proto se jich chtějí co nejdříve zbavit. Ale nejen pro ně máme domácí přírodní finty, které nabízejí efektivní řešení.

Článek

Bradavice jsou výsledkem virové infekce způsobené papilomavirem HPV, která způsobuje nadměrný růst rohových buněk a zmnožení kožního vaziva. Do těla se dostává drobným poraněním kůže a napadnout může každého bez rozdílu věku i pohlaví. Virus HPV si libuje zejména tam, kde je vlhké prostředí, proto se dost často stává, že si nemilý dárek v podobě bradavic přinášíte z veřejných bazénů, koupališť a sprch. To znamená, že se nevyplácí pohybovat se na těchto místech bez plážové obuvi.

Jak na ně

Máte v podstatě pouze dvě možnosti. Buďto se objednáte ke kožnímu lékaři, který si s bradavicí poradí po svém (zmrazení tekutým dusíkem, potírání roztokem kyseliny salicylové, laser, operativní vyříznutí a podobně), anebo je tu druhá možnost, s bradavicí se zkusíte poprat sami. Koneckonců k lékaři ale můžete zajít vždycky.

Těm, kteří by chtěli udělat první krok sami, nabízíme pár triků na odstranění bradavic pomocí přírodních prostředků. Pojďte tedy zkusit zaexperimentovat.

Česnek

Zápach z česneku nebývá zrovna příjemný, navzdory tomu se česnek stále více využívá v přírodním lékařství. Vyzkoušejte ho, a možná vám ani silné aroma nebude už tolik vadit.

Z očištěného stroužku česneku odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut ho přiložte na bradavici. Pálí to sice jako čert, jeden až dva dny se nic neděje, ale nakonec bradavice sama odpadne. Pokud nemáte citlivou kůži, tak si může plátek česneku na bradavici přilepit náplastí a nechat ho působit déle, ne ale více než 4–5 hodin, po delší době byste mohli mít popálenou kůži. Nakonec bandáž odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou.

Jestliže bude bradavice po třech dnech stále odolávat, pokus můžete klidně opakovat. Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti.

Ananas

Ananas je jedním z nadčasových přírodních prostředků proti bradavicím. Samozřejmě se myslí čerstvý ananas, ne kompot. Bradavici potírejte každý den po dobu 5 dní šťávou z ananasu a nechte ji působit asi 4–5 hodin, pak můžete pokožku normálně umýt. Ananasová šťáva dělá s bradavicí hotová kouzla a během několika dní zmizí. Nebudete-li úspěšní, klidně můžete pokus po týdnu opakovat.

Foto: Thinkstock

I slupka od banánu najde své uplatněniFoto: Thinkstock

Ricínový olej

Jediné, co musíte udělat, je nalít pár kapek do malé misky, pak do oleje namočte prst a vmasírujte olej do bradavice. Celý rituál opakujte alespoň dvakrát denně, abyste plně využili zázračný účinek oleje. Kůže kolem bradavice bude stále jemnější a bradavice se bude postupně ztrácet. Za jak dlouho zmizí úplně, to záleží na její velikosti a stáří. Ale obyčejně to trvá asi 4–5 dní.

Banánová slupka

Banán je velice účinný prostředek v boji proti všelijakým kožním problémům. Tentokrát budete mít možnost zabít dvě mouchy jednou ranou, použitím banánové slupky zlepšíte stav své pokožky a ještě se zbavíte bradavic. Uřízněte malý kousek banánové slupky a přiložte ho na bradavici tak, abyste viděli navrchu žlutou vnější stranu slupky. Slupku připevněte leukoplastí a nechte působit přes noc. Každých 12 až 24 hodin vyměňte slupku za čerstvou. To opakujte tak dlouho, dokud se bradavice nezbavíte.

Tea tree olejíček

Je výborný nejen na léčení akné, ale rovněž i na odstranění bradavic. Olejíček nakapejte na vatový tampon, přiložte na bradavici a připevněte leukoplastí. Tampon po 6–12 hodinách vyměňte za čerstvý a takto postupujte, dokud bradavice nezmizí. Nemělo by to trvat déle než 7 dní.

Vlaštovičník

Tuto zázračnou rostlinku se žlutými kvítky najdete všude na mezích, roste totiž jako planá bylina. V přírodní léčbě se na bradavice používá výrazně žlutá šťáva z jejího stonku. Bradavici šťávou alespoň týden několikrát denně potírejte. Postižená kůže začne po zaschnutí šťávy hnědnout a bradavice nakonec vypadne i s kořínky. Než se dostaví žádoucí výsledek, chce to přece jen více trpělivosti.

Asi vás napadne otázka, jestli po těchto léčebných kúrách nezůstanou na kůži nějaké skvrny nebo jizvy? Nemusíte mít strach, pokud dodržíte daný postup, bude vaše kůže čistá a neposkvrněná. Důležité ale je zničit bradavici i s kořínky, abyste měli jistotu, že na stejném místě nevyroste nová.

Pro případ, že nedůvěřujete domácím experimentům, si můžete v rámci přírodní léčby koupit v lékárně vhodné volně prodejné léky a přípravky na bradavice, například Bradavičník Wartner za 535 korun, Duofilm za 149 korun nebo Remasan za 585 korun. S jejich výběrem vám jistě ékárníci rádi pomohou.

Přírodní prostředky a bylinky mají v rámci zdravého životního stylu zelenou, jsou léčebné i dobře chutnají. Věděli jste třeba, že čerstvé bylinky si můžete vypěstovat i v paneláku?

Jste spíš typ, který s bradavicí běží raději k lékaři, nebo vás láká podomácku experimentovat?

Reklama

Načítám