Hlavní obsah

Takhle se bude bydlet už v roce 2021!

Foto: thinkstock

Také vás zajímá, jak budete moct bydlet za pár let?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak bude vypadat bydlení budoucnosti a které části bytu se nejvíce promění? A kdy nás takové změny čekají? Budete se divit, ale jsou architekti, kteří už staví a navrhují tak, jako by se psal rok 2021. A proč právě ten?

Článek

Podle prognostiků z university v Bostonu se naše bydlení definitivně promění někdy kolem roku 2021. V té době prý lidé dokonale ovládnou alternativní zdroje energie a osvojí si takové technologie, díky kterým se rozloučí s klasickými tvary domů, bytů a nábytku. Nejvýraznější proměnou pak projdou kuchyně. A důvod?

Může kuchyň sama vařit?

Už dnes se můžete přesvědčit o tom, že díky umělým kamenům je možné vyrábět opravdu velmi bizarní tvary nejen kuchyňských linek, ale v podstatě jakéhokoli interiérového vybavení. Nejvýraznější proměnou však projdou spotřebiče!

Foto: Zaha Hadid Architects

Kuchyňské moduly budou schopny samy připravovat pokrmy. Ale pozor, tato kuchyň „Z Island“ již existuje a její autorkou je slavná architekta Zaha HadidFoto: Zaha Hadid Architects

„Na první pohled se nic nezmění, neboť se předpokládá, že lidé nebudou ochotni změnit dosavadní stravovací návyky a tradiční způsob přípravy potravin. Kuchyň tedy bude dál obsahovat veškeré dosavadní vybavení, byť ergonomicky uspořádané v jednom monolitém bloku. Bude ale plně inteligentní, a tedy schopná nabídnout i zcela automatizovanou přípravu pokrmů nebo asistenci při vaření,“ vysvětluje interiérový specialista Jaroslav Vaňek z pražské ČVUT.

„Díky čidlům kuchyň rozpozná jednotlivé potraviny, řekne vám, které chybí, a eventuálně je sama objedná s dodávkou do domu. Vy je pak rozbalíte, uložíte do hrnců nebo přípravných boxů připomínajících klasické trouby. Kuchyň je zpracuje sama nebo vám řekne, co máte dělat a jak připravit zamýšlené jídlo,“ upřesňuje svoji vizi odborník.

Beztížné stavy v koupelně

Koupelna už svou budoucnost zná a již dnes je možné si pořídit různé systémy, které nabízejí i celou řadu skutečně terapeutických procedur.

Foto: Home Design

Koupelna budoucnosti by se měla starat o ideální vyladění vašeho psychofyzického stavuFoto: Home Design

Vědci uvažují zejména o uzavřených kójích, ve kterých se člověku dostane veškeré hygienické péče a zároveň zde bude zažívat pocity beztíže. Uvolní se tím veškeré svalové staženiny vzniklé stresem nebo fyzickým přetížením. „Floatační tanky – floating tanks –, ve kterých se člověk vznáší díky silnému roztoku mořské soli, jsou toho předzvěstí,“ uvádí designér Radim Věntus ze studia Maxim Design.

Foto: Floating Andromeda

Takzvané floatační tanky se využívají již 40 let a je možné v nich zažívat blahodárné stavy beztížeFoto: Floating Andromeda

Hibernace v ložnici a byt jako domácí lékař

Ložnicím bude vládnout hibernační spánek. Inteligentní lůžko vám večer samo provede diagnózu psychického a fyzického stavu, a podle toho naordinuje délku spánku.

Obývací pokoje se promění v mediální místnosti. Obydlí totiž budou již plně inteligentní a zvládnou i vyhodnocovat vaše psychofyzické rozpoložení. Ani dnes přece není problém změřit na dálku vaši teplotu. Stejně tak se dá sledovat váš srdeční tep, krevní tlak, zda se potíte a podobně. Ani rozbor kvality vzduchu v prostoru už není technický problém. Tak proč toho nevyužít?

Díky využití těchto možností při vašem příchodu domů centrální systém upraví intenzitu osvětlení, a pokud zjistí, že jste v ohrožení například chřipkou, dají pokyn kuchyňskému modulu k přípravě vhodného vitaminového nápoje. „Veškerá budoucnost bydlení je tedy definována péčí o zdravotní stav uživatele obydlí, a platí to zejména v oblasti prevence,“ dodává architekt Jaroslav Vaněk.

Foto: 3D total

Vize architektů a designérů hovoří jasně, pravoúhlé tvary se stanou minulostíFoto: 3D total

Čtvercové místnosti jsou minulost!

Ovládnutí nových technologií zpracování umělých materiálů dovolí v blízké budoucnosti stavět domy a vyrábět nábytek zcela nezvyklých tvarů. Klasické čtvercové místnosti a pravoúhlý nábytek se brzy stanou minulostí! Už dnes se takové výrobní postupy testují, ale jejich použití v běžné praxi je stále ještě velmi nákladné. Ovšem pozor, první návštěvníci z budoucnosti se objeví už velmi brzo, a to dokonce v Česku!

Foto: Future Systems

Vila projektovaná Janem Kaplickým se podobá domům z blízké budoucnostiFoto: Future Systems

Domy budoucnosti jsou už naprojektované

Někteří architekti předchází svou dobu a navrhují domy, které se podobají těm z budoucnosti. Slavné britské studio Future Systems projektuje celou řadu staveb s využitím technologií používaných pro stavbu raketoplánů a vesmírných stanic. Jeho zakládajícím členem byl původem český architekt Jan Kaplický, autor známého projektu „Chobotnice", tedy národní knihovny v Praze. Před svou smrtí navrhl rodinný dům, o němž se u nás také často diskutuje. Je součástí developerského projektu připravovaného nedaleko zámku Konopiště.

Foto: Future Systems

Myslíte, že se díváte do budoucnosti? Omyl, takto by měla vypadat ložnice v domě navrženém Janem Kaplickým před více než šesti lety!Foto: Future Systems

Láká vás blízká budoucnost plná oblých tvarů, nebo se pak raději přidáte k těm, pro které je hranatý stůl a pravoúhlý dům nepostradatelnou klasikou?

Reklama

Načítám