Hlavní obsah

Tasemnici liščí můžete chytit i v lese z borůvek: Napadá játra a projevuje se až 15 let po nákaze

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tasemnicí liščí, respektive echinokokózou, se můžete nakazit zejména při sběru borůvek a dalších lesních plodů. Nemoc sice může mít opravdu vážný průběh, na druhou stranu je třeba se uklidnit: počet nakažených není vysoký. Zakazovat dětem pojídat lesní plody tak nemá smysl.

Článek

Alveolární echinokokóza je velice vzácná, může však skončit až vážným poškozením jater. Jak se onemocnění larválními stadii tasemnice liščí pozná, jak se lze nakazit a jak moc nebezpečné je sbírat lesní plody, na kterých mohou být vajíčka parazita?

Jak se můžete nakazit echinokokózou

Tasemnice liščí žije v tenkém střevu psovitých a kočkovitých šelem, u nás zejména u lišek a psíka mývalovitého, ale i u domácích koček a psů, zvláště loveckých, kteří se pohybují volně v přírodě a vylučují vajíčka parazita trusem. Těmi se mohou nakazit hlodavci, kteří představují mezihostitele infekce a mohou být potravou těchto šelem. K infekci člověka dochází po pozření vajíček, jimiž šelmy (lišky, psi, kočky) kontaminují prostředí: prachem, potravou, vodou nebo i lesními plody.

Následky: echinokoková cysta jater

Vajíčko parazita se dostane do těla člověka ústy po pozření kontaminované potravy. V zažívacím traktu se z něho uvolňují larvy tasemnice, které pak putují do jater. Pokud je imunitní systém nezlikviduje (což je časté), vytváří v játrech cystu, která může dosáhnout velikosti až deset centimetrů. V ní se obvykle parazit zapouzdří. Cysta na játrech pak může s odstupem let způsobit velké problémy.

Inkubační doba tasemnice liščí

Nemoc se často projeví až 5 až 15 let po infekci a může způsobit vážné poškození jater. Je tedy velice těžké zjistit, kdy k nákaze došlo, a navíc to ničemu nepomůže.

Foto: NMK-Studio, Shutterstock.com

Játra vydrží hodně, ale ne všechno. A když se v nich larva tasemnice zapouzdří, může to skončit transplantacíFoto: NMK-Studio, Shutterstock.com

Echinokokóza: příznaky a diagnostika

Právě dlouhá inkubační doba a nejasné příznaky způsobují, že se na pravou příčinu problémů často nepřijde hned. Potíže se mohou projevit jako jakákoliv jaterní choroba – například zvýšenou únavou, bolestmi břicha, vzácně se přidává zvýšená teplota nebo zežloutnutí kůže.

Onemocnění se nemusí odhalit při běžném vyšetření ani z krevního obrazu, obvykle jsou pouze mírně zvýšené jaterní enzymy. Pak je namístě podrobnější vyšetření na infekční klinice.

Někteří pacienti se k lékaři dostávají s podezřením na nádor jater, protože při sonografickém vyšetření se objeví na játrech ložisko. V takovém případě se dělá CT vyšetření, biopsie jater a další testy, které případnou diagnózu echinokokózy potvrdí.

Léčba echinokokózy

Jedinou možností, jak se zbavit echinokoka, respektive cysty, kterou vytvoří, je chirurgické odstranění části zasažených jater. U pacientů, kterým není možné cystu odstranit, se podávají doživotně anthelmintika, tedy léky, které růst parazitární cysty zastaví. Někteří pacienti potřebují i transplantaci jater.

Smrtnost

Na nemoc se přímo neumírá, ale může výrazně zhoršit kvalitu života v souvislosti s nutnou léčbou.

Prevence nákazy liščí tasemnicí

Zabránit tomu, aby se člověk nakazil, nejde snadno. Na druhou stranu pravděpodobnost, že se nakazíte, není veliká. Určitou prevencí by bylo důsledné a důkladné omývání lesních plodů. Zmrazením se vajíčka nezničí, vysokou teplotou ano, ale omývejte borůvky horkou vodou… Navíc by i tak zůstalo riziko přenosu například z půdy nebo od loveckých psů, popřípadě koček. Důležitou prevencí je ale rozhodně odčervení domácích zvířat.

Výskyt echinokokózy

Počty nově nakažených se pohybují ročně mezi jedním (v roce 2019 a 2021) až šesti případy (2016 a letos do července 2022). Celkem je v Česku zhruba 40 nemocných s touto diagnózou.

Echinokokóza

  • Popis - Parazitární onemocnění, které se objevuje velmi výjimečně, ale může skončit až vážným poškozením jater.
  • Příznaky - Projevuje se jako jakákoliv jaterní choroba – například zvýšenou únavou, bolestmi břicha, vzácně se přidává zvýšená teplota nebo zežloutnutí kůže.
  • Inkubační doba - Nemoc se často projeví až 5 až 15 let po infekci.
  • Léčba - Cysty, kterou echinokok vytvoří, je třeba se zbavit chirurgicky odstraněním části zasažených jater. Někdy je třeba i transplantace. Když cystu nejde odstranit, podávají se doživotně anthelmintika zastavující růst cysty.
  • Statistiky - Běžně se ročně objeví zhruba 3-6 případů, čísla z léta 2022 (6 případů do července) ukazují, že se počty mohou zvyšovat.
  • Prevence - Určitou prevencí by bylo důsledné a důkladné omývání lesních plodů. Zmrazením se vajíčka nezničí, vysokou teplotou ano. Je třeba si také umývat ruce po kontaktu s domácími zvířaty běhajícími v lese.

Odborná spolupráce: MUDr. RNDr. František Stejskal, Ph.D., který působí na infekčních odděleních Fakultní nemocnice Bulovka a Krajské nemocnice Liberec.

Tasemnici liščí nemoc už znáte. A co vám říká třeba rajčatová chřipka? Šíří se Indií a napadá malé děti.

Reklama

Související témata:

Načítám