Hlavní obsah

Jak odolat nemocem? 5 věcí, které udělejte pro svou imunitu

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen před koronavirem, ale před nespočtem dalších virů, bakterií i parazitů, vás bez ustání brání imunitní systém. Na to, aby váš osobní „ochranný štít“ byl dostatečně silný a odolal všem útokům, má vliv mnoho faktorů. Některé z nich máte ve své moci vy sami.

Článek

Schopnost těla bránit se působení škodlivých antigenů je zásadní nejen v těchto dnech, kdy Česko sužuje virová pandemie, a kdy brzy odstartuje ještě chřipková sezona. Posílit si obranyschopnost organismu má smysl i z dlouhodobého hlediska, neboť silná imunita je prevencí celé řady vážných nemocí. Co pro to udělat?

1. Pohybujte se v přírodě

Ačkoli nyní slýcháte, že byste měli zůstat doma, všichni jistě chápete, že jde o to, abyste netrávili hodiny v obchodním centru nebo v davu lidí. Naopak pohyb v parku, lese či kdekoli jinde ve volné přírodě je pro vaši obranyschopnost velké plus. Doporučujeme se přiměřeně obléknout, respektive příliš se nenabalit, a vyrazit na svižnou procházku někam do zeleně. Nejenže to prospěje vaší tělesné schránce, ale také psychice.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Stres oslabuje imunitu, tak vzhůru do přírodyFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

2. Vyživte svá střeva

Až osmdesát procent imunitního systému souvisí se zdravím střev. Právě proto se o tomto orgánu říká, že je sídlem imunity. Pro dobře fungující zažívání je nutná rovnováha mezi střevními bakteriemi. Konzumace potravin obsahující probiotika k tomuto stavu výrazně napomáhají.

Do jídelníčku zařaďte kysané mléčné výrobky, jako jsou třeba kefír, bílý jogurt, zákys, ale také kysané zelí a kvašenou zeleninu obecně.

3. Doplňte vitamin D3

Pokud strávíte každý den na přímém slunci alespoň kolem 20 minut, pak si vaše tělo vytvoří dostatek vitaminu D3 samo. Ovšem v našich geografických podmínkách je to náročné, na podzim a v zimě téměř nemožné. Vitamin D3 však můžete doplnit stravou, jeho zdrojem jsou především tučné ryby jako tuňák, losos nebo makrela.

O poznání jednodušší cestou jsou pak doplňky stravy ve formě tobolek. A proč je tak důležitý kromě posílení imunity? Nedostatek vitaminu D3 je spojen také s cukrovkou nebo chorobami srdce a cév, na něž umírá polovina světové populace.

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Vitamin D3 je známý také pod názvy kalciol nebo cholekalciferol a je jednou z forem vitaminu D, který si tělo neumí samo vyrobitFoto: Iryna Imago, Shutterstock.com

4. Spěte sladce

Přijde vám to jako klišé? Nemělo by! Spánek má na zdraví mnohem větší vliv, než mu většina přisuzuje. Během spánku se organismus čistí a regeneruje, a to nejen z hlediska fyziologického, ale také mentálního. Dostatečná doba kvalitního spánku je tak nutná pro správně fungující nervový systém.

Ke kvalitnímu spánku potřebujete dostatek tmy, ne příliš přetopenou místnost, pochopitelně také kvalitní matraci a polštář a v neposlední řadě dodržování spánkové hygieny. Dvě hodiny před spaním nejezte a nejlépe hodinu před spaním nechte mobil a notebook ležet někde daleko a místo toho si třeba přečtěte dobrou knihu. (8 zajímavých nočních poruch, které ruší váš spánek)

5. Jezte vitaminové bomby

Pro silnou imunitu je velmi důležitý nutričně bohatý jídelníček, především pak s dostatkem vitaminů, minerálů a dalších cenných antioxidantů. Proto každý den zařazujte dostatek zeleniny a ovoce, ideální jsou citrusy, zázvor, česnek, brokolice, špenát, papriky, červená řepa nebo cibule. Dopřejte si zeleninový salát, ale i jedno jablko denně dělá divy.

Reklama

Načítám