Hlavní obsah

Průvodce bolestmi břicha: Může jít o lapálii i vážnou věc. Kdy volat záchranku a co zvládnete doma

Foto: NFstock, Shutterstock.com

Foto: NFstock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest břicha může mít tolik příčin, že i pro odborníka bývá někdy těžké ji najít. A pro laika je občas nemožné odlišit, kdy jde o banální potíže například s plynatostí, nebo o vážnější situaci. Přesto se lze alespoň částečně orientovat podle zkušenosti a nebezpečných příznaků.

Článek

Bolesti břicha není obecně radno podceňovat: může jít o náhlou příhodu břišní, což je vážný stav, který vzniká rychle, nečekaně a může velice snadno ohrozit na životě. Jedná se o následek nehod, zánětů, překážek v orgánech, krvácení či neprůchodnosti. Naštěstí je většina bolestí břicha (i velice nepříjemných) způsobena méně závažnými příčinami.

Kde vás to přesně bolí?

Obecně by se dalo říct, že:

  • bolesti v oblasti nadbřišku: způsobuje žaludek, dvanáctník či žlučník
  • bolesti okolo pupku a pod ním: jde o střeva
  • bolesti v podbřišku: o ženské orgány či močový měchýř
  • bolest u hrudní kosti a výše pochází většinou od jícnu
  • bolesti břicha vystřelující do zad: ledvinová kolika, zánět slinivky, potíže se žlučníkem

Nejčastější příčiny bolestí břicha

Menstruace: bolesti lze lokalizovat v podbřišku a šíří se do zad, a pokud nevybočují z normálu, není třeba jít k lékaři, pomůže vám odpočinek a volně prodejný lék na bolest.

Ledvinová kolika: když problémem trpíte opakovaně, snadno ji poznáte. Jedná se o mimořádně silnou záchvatovitou bolest, která přichází ve vlnách, vystřeluje ze zad bokem do podbřišku či naopak, přidává se schvácenost, zimnice, pocení.

Zánět slepého střeva: pro něj je typická bolest v pravém podbřišku a přidat se může teplota, neklid, zvracení, zácpa, celková slabost a nevolnost.

Nemocná játra: tupá bolest a tlak těsně pod pravými žebry a v zádech pod lopatkou, může se přidat i otok břicha.

Zánět močového měchýře: tupá bolest nad stydkou kostí a pálení i řezání při močení a časté nutkání na močení, případně i teplota.

Bolest břicha v těhotenství

Těhotenství: potíže často souvisejí s napínáním děložních a břišních svalů, jedná se o běžný projev. Jestliže se však objeví bodavé či tupé křeče podobné menstruaci, či dokonce špinění, je lepší poradit se s lékařem.

Bolest břicha po jídle

Nadýmání: nepříjemné napětí ve střevech, kdy vznikají plyny a nafouklé břicho tlačí na žaludek a někdy může bolest vystřelovat až do hrudníku. Bývá to způsobeno stravou, ale také je to příznak střevní neprůchodnosti.

Střevní chřipka: průjem, zvracení, teplota, křeče a někdy i schvácenost jsou většinou způsobeny infekcí a potíže jsou náhlé, nepříjemné a netrvají příliš dlouho. Pomůže dieta a dostatek tekutin.

Zkažený žaludek: silná nevolnost, říhání a někdy i zvracení bývají způsobené přejídáním či velkou dietní chybou. Pomáhá hladovka a klid.

Žlučníkový záchvat: silné křeče v pravém podžebří napovídají potíže se žlučníkem, může se přidat zvracení, průjmy a zimnice, úlevu přináší poloha v klubíčku.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Břicho je plné důležitých orgánů, které o sobě dávají čas od času pořádně vědětFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak se zbavit bolesti břicha

Běžné menstruační bolesti vyřešíte teplem, pohybem případně lékem proti bolesti. Zánět močového měchýře můžete zkusit zahnat dostatkem teplých tekutin, urologickým čajem a klidem. Zánět žaludku a střev bývá způsobený dietní chybou či infekcí a napraví ho klid, dostatek vlažných tekutin a dietní režim.

Stejně tak se laik může pustit do léčby zácpy, není-li závažná: nasaďte projímadlo, pohyb, dostatek tekutin a vlákniny. Snadno většinou vyléčíte zkažený žaludek i střevní chřipku – klidem, dietou a tekutinami, případně volně prodejnými přípravky.

Na potíže se žlučníkem, často po dietní chybě, se hodí volně prodejné léky a čaje, které zvyšují tvorbu žluči. Pokud se vám ale neulevuje po pár hodinách nebo se vám uleví jen částečně, potřebujete prohlídku lékařem.

U všech volně prodejných léků dodržujte pokyny v příbalovém letáku!

Bolest břicha: kdy volat sanitku?

Nalézt příčinu bolavého břicha bývá někdy těžké i pro odborníka. Vždy je třeba zbystřit a volat sanitku nebo jet na pohotovost, když náhle vzniklá silná bolest nepřestává, zhoršuje se, přidává se teplota, zácpa či krev ve stolici či ve zvratcích, přichází schvácenost, neklid, břicho se tvrdě napíná, tep i dech jsou slabé a rychlé a nemocný zaujímá polohu, ve které ho břicho bolí nejméně.

Z výše zmíněných problémů rychlý zásah lékaře vyžaduje ledvinová kolika, zánět slepého střeva a někdy i žlučníkový záchvat, praktika navštivte s podezřením na nemocná játra.

Mezi život ohrožující problémy patří zauzlení či perforace střev, prasklý žaludeční vřed či akutní zánět slinivky.

Stejně tak potřebujete k lékaři, pokud jste se v důsledku gastroenteritidy (= akutní zánět žaludku a střev) dostali do stavu dehydratace, která ohrožuje zejména malé děti a starší lidi. A jak to poznáte? Proveďte kožní test dehydratace: Uchopte kůži na předloktí nemocného mezi palec a ukazovák, jako byste ho chtěli štípnout, pak prsty pusťte. Za normálního stavu se kůže vrátí do původního tvaru v podstatě hned, při dehydrataci to jde pomalu.

Bolest břicha

Příčiny: Může jít o ledvinovou koliku, zánět slepého střeva a někdy i žlučníkový záchvat, zauzlení či perforaci střev, prasklý žaludeční vřed, akutní zánět slinivky či dehydrataci při průjmu a zvracení.

Co zvládnete sami: Většinu bolestí břicha vyřešíte sami doma, zejména pokud víte, že už jste podobné potíže měly. To se týká zejména: běžných menstruačních bolestí, počínající zánět močového měchýře, zánět žaludku a střev způsobený dietní chybou či infekcí, zácpu, zkažený žaludek i střevní chřipku i případně nekomplikované potíže se žlučníkem. Pak stačí volně prodejné léky, které řeší bolesti nebo desinfikují střeva.

Kdy volat záchranku: Rychlý zásah lékaře je třeba, pokud jde o náhle vzniklou silnou bolest, která nepřestává, zhoršuje se, přidává se teplota, zácpa či krev ve stolici či ve zvratcích, přichází schvácenost, neklid, břicho se tvrdě napíná, tep i dech jsou slabé a rychlé a nemocný zaujímá polohu, ve které ho břicho bolí nejméně.

Odborná spolupráce: prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky ISCARE a primář Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty

Načítám