Hlavní obsah

Tel Aviv - město, co nikdy nespí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V Tel Avivu se mísí mrakodrapy a orientFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Izrael, většina z nás si představí vojenské konflikty a asi má poněkud strach se do této krásné země podívat. V Tel Avivu si však blízkost války nikdo neuvědomuje - lidé zde žijí stejně jako v běžném západoevropském městě.

Článek

Mladé a krásné město Krásné a čisté pláže, moderní architektura, mrakodrapy oproti stavbám v orientálním stylu a neuvěřitelný mix lidí - to je Tel Aviv. Tel Aviv je velmi mladé město - bylo založeno na začátku 20. století vedle jiného starobylého města - přístavu Jaffa (čte se jafo). To je to místo ze Starého zákona, kde Jonáše spolkla velká ryba. Staré město Jaffa stojí poněkud stranou Tel Avivu a pěšky z centra tam dojdete za poměrně dlouhou dobu. Místní vás budou nicméně varovat, že pokud si chcete staré město prohlídnout, máte jít pouze po hlavní trase a nezacházet do postranních uliček. Ve starém městě totiž žije arabská menšina, se kterou Židé zrovna nevycházejí. Společnost v Izraeli je totiž poměrně segregovaná a navzájem se prakticky vůbec nemísí.

Důkladná prohlídkaDo Tel Avivu se dostanete přímým letadlem z Prahy. Cesta trvá zhruba tři a půl hodiny, ale dohromady vyjde na mnohem více. K tomuto času totiž musíte připočíst dobu, o kterou musíte být na letišti dříve kvůli speciálnímu odbavení. V Praze na letišti se neděje nic mimořádného - pouze jste dotazováni, kam jedete, zda si nevezete s sebou atomovou bombu apod. O to horší je odbavení při cestě domů. Já přišla na letiště Bena Guriona o tři hodiny dříve, což bylo tak akorát. Byla jsem totiž shledána za krajně podezřelou a absolvovala jsem hodinové dotazování na účel mojí cesty, dvakrát zevrubnou prohlídku mého zavazadla a nakonec přišla na řadu i moje maličkost a musela jsem strpět prohlídku opravdu velmi osobního rázu. Když však celníky přesvědčíte, že nejste terorista, a všechny útrapy s odbavením překonáte, můžete se vyřádit v Duty Free Shopech. Vzhledem k tomu, že se nacházíte mimo území Evropské unie, ceny jsou skutečně „duty free" a můžete tak koupit alkohol, parfémy nebo třeba cigarety za skutečně nízké ceny.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Město na břehu moře

V Tel Avivu vám rozhodně doporučujeme bydlet v hotelu blízko pláže, která se táhne podél celého města. Je totiž krásně čistá a kolem plno kavárniček a barů. Je to také prima výchozí místo na tour po telavivských památkách. V křivolakých vedlejších uličkách můžete vidět domy, ve kterých se kombinují i orientální prvky. A přesto, že zde narazíte na velké množství smělých výškových budov, celá architektura působí velmi svěže.

A co by vám nemělo uniknout? Za nákupy vyrazte do místních tržnic, prohlédněte si první židovskou čtvrť Neve Cedek, Rotschildův bulvár (tím se dostanete k nákupnímu centru Dizzengof), nebo třeba budovu opery, která se nachází kousek od pláže. A večer můžete vyrazit do některého z nočních klubů. Tel Aviv (v překladu Pahorek jara) je totiž nejsvětštější město Izraele a tvoří protiváhu nábožensky založenému Jeruzalému, takže nikdy nespí!

Související témata:

Načítám