Hlavní obsah

Teplá voda? Plaťte za ni méně!

Foto: Thinkstock

Při sprchování spotřebujete daleko méně vodyFoto: Thinkstock

Reklama

Jak ušetřit? To je aktuální téma zvlášť teď, kdy jednotlivé instituce ohlašují zdražování od Nového roku. Už vám řekli, o kolik zaplatíte od ledna více za vodu? Nebojte se, pokud budete dodržovat naše rady, ve vaší peněžence se to nijak neprojeví. Právě naopak.

Článek

Podle normy ČSN 06 0320 má každý člověk spotřebovat denně 82 litrů teplé vody. Na to abyste ji ohřáli z 10 na 55 stupňů, tolik by měla mít podle normy teplá voda, potřebujete 4,3 kWh tepla. Jeho cena pak závisí na tom, čím topíte – nejlevněji pracují sice solární kolektory (ale pořiďte si je na balkon paneláku nebo bytovky!), ale většina volí elektřinu nebo plyn.

Cena teplé vody se pak u té nejméně výhodné sazby elektřiny, která využívá jen vysoký tarif, šplhá na více než dvacet korun na den. Když to vynásobíte čtyřmi členy domácnosti, jste na 90 korunách a za rok na 32 850 korunách. Je třeba podotknout, že u plynu a výhodnějších sazeb elektřiny jsou náklady zhruba třetinové, pohybují se kolem deseti tisíc. K tomu je ale třeba připočítat ještě cenu vody, skoro 120 kubíků ročně při průměrné ceně 70 korun za jeden přijde na dalších 8300 korun. Cena, kterou čtyřčlenná rodina za teplo vodu zaplatí, se tak pohybuje minimálně kolem dvaceti tisíc korun za rok. To není málo. Začněte tedy s námi šetřit!

Foto: Roca

Nenechávejte téct vodu zbytečněFoto: Roca

Zde je pět míst, kde doma plýtváte nejvíce.

1. Snižte teplotu bojleru

Pokud si ohříváte vodu doma sami v bojleru, zkontrolujte, na kolik ho máte nastavený. Mnozí volí maximální možnou teplotu, což bývá 80 stupňů, aby měla rodina dostatek teplé vody. Jenže v takhle horké vodě se pak nevykoupete ani neosprchujete a zbytečně ji ředíte studenou.Navíc když nemáte termostatickou baterii a nastavujete si správnou teplotu vody na sprchování, je „levnější“, když vám při tom bez užitku odtéká do odpadu dvě minuty voda o teplotě 55 stupňů než osmdesát. Raději si tedy kupte bojler o správném objemu, který stačí nastavit na 55 až 60 stupňů Celsia. Vyjde vás to nejen levněji, ale také si prodlužujete životnost zásobníku, protože při vyšších teplotách se uvolňuje více minerálů, které ho zanášejí a jeho životnost zkracují.

2. Pozor na dlouhé vedení

Zdroj teplé vody byste měli mít umístěný co nejblíže od místa, kde ji odebíráte. To se týká hlavně majitelů rodinných domů, kteří rádi umisťují bojlery do sklepů a teplou vodu pak „táhnou“ dvě patra nahoru. Voda se tím postupně ochlazuje, což platí pro potrubí delší než dva metry. Pokud nemůžete zásobník vody umístit třeba do koupelny, dbejte na kvalitní izolaci potrubí. A máte-li třeba v jednom patře jen malé umývátko na toaletě a jinak zde teplou vodu nepotřebujete, zvažte, zda se vám k němu nevyplatí koupit průtokový ohřívač a nevést sem potrubí od bojleru.

Foto: archiv firem

Termostatická baterie a dobře nastavený bojler ušetří penízeFoto: archiv firem

3. Baterie dokážou zázraky

Máte-li běžnou pákovou baterii, proteče tudy za minutu 15 litrů vody, tedy i té teplé. K dostání jsou sice typy s brzdami a stoptlačítky, které dokážou průtok stáhnout zhruba na polovinu. Podobný efekt mají i perlátory. Nejúčinnější při šetření teplou vodou jsou ale takzvané termostatické baterie. U nich si lze nastavit, že poteče voda o teplotě přesně 38 stupňů, která je ideální na sprchování i koupání. Přitom nastavit si lze tuto hodnotu podle nakreslené rysky a tedy bez toho, že byste kohoutky anebo páku pracně štelovali a mezitím vám odtékaly litry vody bez využití do odpadu. V porovnání s pákovými bateriemi ušetří až 50 procent vody a tím i tepla na její ohřev.

4. Pozor při čištění zubů i koupání

Jsou to rady, které se opakují v každém článku o šetření vodou, ale stále patří k největším zlozvykům – během dvou minut, kdy si čistíte zuby, proteče zbytečně do odpadu 15 až 30 litrů vody, někdy i draze ohřáté. Zbytečně vyhozené peníze představuje i denně napuštěná vana horké vody. Na sprchování potřebujete jen třetinu. Argument o tom, že se občas „zapomenete“ a stojíte pod sprchou čtvrt hodiny, tedy spotřebu máte vyšší než při koupání, už neuspěje.

Za zhruba 400 korun si totiž můžete koupit speciálního hlídače vody, kterou „prosprchujete“. Na něm si nastavíte, kolik litrů vody vám proteče za minutu, a na základě tohoto údaje potom přístroj počítá, jak dlouho se sprchujete. Přitom 35 litrů zcela stačí pro komfortní osprchování. Během sprchování vám symbol člověka plnícího se vodou ukazuje, kolik vody už jste vyčerpali a kolik ještě zbývá. Když se mydlíte nebo nanášíte šampon na vlasy, zmáčknete na tlačítku pauzu, počítání se tím přeruší. Až vodu opět pustíte, stisknete toto tlačítko ještě jednou – počítání se opět rozběhne. Jakmile spotřebujete dovolené množství vody, ozve se zvukový signál.

5. Mytí nádobí zakázáno

Pravidlo, které zvlášť ženy začínají dodržovat čím dál raději. Na ruční umytí dvanácti sad nádobí, což je náplň jedné myčky, spotřebujete ve dřezu až 80 litrů vody, z toho zhruba polovina je teplá. Spotřeby myček začínají už na sedmi litrech, a z nich se ohřívá jen část. Úspora tak dosahuje 90 procent!

Přesvědčte se sami, že šetřit není těžké. A když nesmíte mýt nádobí, může to být přece i příjemné!

Reklama

Související témata:

Načítám