Hlavní obsah

Terorista jménem tchyně!

Foto: shutterstock.com

Angažující se tchyně je nejhoršíFoto: shutterstock.com

Reklama

Souhlasím, že tchyně je tvor na zabití. A dodávám: Čest výjimkám! Dnes to zkrátka bude jinak! Muž vás nebude škádlit, štvát, zlobit a polemizovat s vámi! Dělat si z vás legraci. To zas jindy. Dnes vás bude muž hladit, litovat a vymýšlet, jak vyjít (či vyběhnout) s tchyněmi. Tedy s těmi, které ke světlým výjimkám přiřadit nelze.

Článek

Dobrá tchyně? Jedna z deseti!

„Chce nás od sebe dostat!“ „ Zakázala nám mít děti!“ „Hrabe se mi ve skříních!“ „Říká, že je manžel hubený!“ „Rozmazluje vnoučata a kupuje jim samé nezdravé věci!“ „Nic neudělám dobře!“ Co k tomu říci? Ano, je to hrůza. Však ještě větší hrůza je, že takto tchyněmi postižené a týrané manželky se po čase stávají – oněmi strašnými tchyněmi. Tedy mají-li syna. Mají-li synů více, už je to s nimi lepší, a mají-li dceru či dcery, dá se to většinou vydržet.

Máte-li dobrý vztah s tchyní, považujte si toho. Patříte mezi 12 % šťastných žen, kterým vyslovení slova tchyně nezpůsobí husí kůži. Těm zbylým 88 % husí kůže naskočí, a když ne, tak alespoň kopřivka. Může za to jenom tchyně? Ve většině případů ano. Záleží ale i na vás. Kam si ji ve svém životě pustíte. A často ještě více záleží na vašem manželovi.

Utečte od mámina mazánka!

Máte-li ještě čas, utečte od chlapa, který před vámi preferuje svoji matku. Který na ni nedá dopustit, který ji poslouchá na slovo, u kterého jste vždy jen na druhém místě. Takový muž je nezralý, a je jedno, zda je mu dvacet, nebo padesát. Většinou to bývá jedináček. Jsou muži, kteří se dokáží stát skutečnými partnery až v okamžiku, kdy jejich matka zemře. A na to nespoléhejte, vždyť nezřídka těm nejhorším tchyním je nespravedlivě přiznána dlouhověkost! Pokud si takového člověka vezmete, můžete nadávat samy sobě. A zcela marně usilovat o jakoukoli změnu. Vztahy matek a synů mohou být velmi silné. Dominantní matky vědí, jak si syna držet na své straně, dobře znají jeho slabá místa, umí jej zasáhnout, manipulovat...

Foto: shutterstock.com

Hodná tchyně je životní výhraFoto: shutterstock.com

O vztahu s tchyní rozhoduje manžel

Pohlédněme nejprve na statistiku, dlouhodobě vedenou MUDr. Miroslavem Plzákem v manželské poradně: Konfliktní vztah s tchánem má jen 8 % snach, a dokonce jen 2 % zeťů. Proto se o tchánech neříkají tvrdé vtipy. A proč na tchyně nadávají více ženy a méně muži? Jen každý pátý muž má s tchyní vážnější problémy. Oproti tomu devět žen s deseti musí s tchyní více či méně bojovat. Proč?

Boj snacha versus tchyně je nejčastěji prachobyčejnou zkouškou z manželovy dospělosti. Jen on (společně s vámi) totiž rozhoduje o tom, zda budete vystupovat jako tým, zda vaše domácnost dokáže, byť třeba pod jednou střechou s tchyní, vytvořit kompaktní, samostatnou a dostatečně odolnou buňku. Zda nastolíte jednoznačná pravidla, při kterých se nejen nebude vcházet bez zaklepání, ale návštěvy se budou ohlašovat předem.

Nastolte pevný řád!

Stanovte si s tchyní pevná a přísná pravidla a vyžadujte jejich striktní dodržování jak u hradního protokolu. Přijměte pomoc, kterou přijmout chcete, s poděkováním a úsměvem, a se stejným úsměvem řekněte jasně, do čeho vám tchyně nebude mluvit. Čím dříve, tím lépe. Z pozice někoho, kdo se dlouho snaží takzvaně zavděčit, se již tato pravidla vyhlašují obtížněji. Nikdy ale není pozdě! Budete-li mluvit s manželem stejným hlasem, tchyně to přijme lépe. Manželovi vždy odpustí. Vám odpustit nemusí. Požádejte manžela o podporu!

Neválčete – uzavřete tiché příměří!

Pokud tchyně bude pravidla trvale porušovat, neválčete s ní, ale vyhlaste tiché příměří. Je to lepší, než permanentní válka. „Maminko, nerozumíme si, nechoďte k nám. Nemám nic proti tomu, aby vás navštěvoval manžel a děti, jste matka a babička.“ A hotovo. Zakazovat manželovi styk s matkou a brát dětem babičku není dobré, vy si tchyni ale zakázat můžete. A v případě, kdy je tchyně taková manipulátorka, že bude děti proti vám poštvávat a neoprávněně vás pomlouvat, nezaslouží si ani styk s vnoučaty. To je jistě smutné a zcela krajní řešení, leč bohužel jsou i tchyně, kterým bič a vysoká ohrada prostě právem přináleží.

A jak to máte s tchyní vy? Podařilo se vám ji „vychovat“? Nebo ona vychovává vás? Poraďte si, jak na to! A nebo si z plných plic alespoň zanadávejte. Máte na to právo. Těším se na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám