Hlavní obsah

Test: Čaje na hubnutí obsahují nebezpečné látky!

Foto: archiv redakce

Chcete zhubnout? Na hubnoucí čaje raději nespoléhejte!Foto: archiv redakce

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý se občas podívá do zrcadla a řekne si, že má o nějaké to kilo navíc. Co pak? Začít hubnout? A jak? Testovali jsme složení čajů na hubnutí a máme výsledky. Pozor, narazili jsme i na nebezpečné látky!

Článek

Jedna z rad odborníků na hubnutí zní: nezapomínejte na pitný režim! Pít můžete čistou vodu nebo třeba čaj. Třeba některý z těch, které jsou určeny k redukci hmotnosti a které obsahují byliny, upravující metabolismus, čímž přispívají k hubnutí.

Nakoupili jsme šest různých druhů čajů v sáčcích, které slibují, že pokud je budete pít, pomohou vám s hubnutím. Čaje jsme na pražské VŠCHT podrobili laboratorním zkouškám. Ovšem nezjišťovali jsme, jestli po čajích zhubnete, ale zda v nich nejsou cizorodé látky a také, zda výrobci a dovozci dodržují naše právní předpisy, které se týkají informací na obalech. Co myslíte, jsme jako zákazníci klamáni? Někdy ano!

Léčivé účinky? Nic neslibujeme!

Většina těchto čajů je potravinovým doplňkem. Málokdo ale ví, že u konkrétního výrobku nikdo neověřuje, zda jsou účinky, které výrobce uvádí, skutečně pravdivé! Doplňky stravy obecně nemohou deklarovat vlastnosti prevence, léčby nebo vyléčení onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Pokud není snižování váhy úředně potvrzeno při registraci léčiva, tak ho nikdo nesmí inzerovat. Podobně to platí v celé západní Evropě.

Úřady tedy nezkoumají zdravotní účinky čajů, ale pouze to, zda v nich nejsou jedovaté látky. Pokud by se měly zaručit zdravotní účinky čajů, musely by být registrovány Státním zdravotním ústavem pro kontrolu léčiv jako léčivé přípravky, a to tyto čaje nejsou. Přesto se u čajů často setkáváme s tvrzeními, která jsou přinejmenším zavádějící.

A jak dopadly konkrétní výsledky testu?

Bad Heilbrunner

  • Cena: 24,90 Kč/14 gramů, 1 dkg – 17,80 Kč
  • Charakteristika: Redukce hmotnosti – doplněk stravy s bylinami
  • Složení: 1 sáček (1,75 g) obsahuje: 0,88 g řezané listy břízy, 0,66 g řezané přesličky rolní, ostatní – 0,21 g směs řezaných listů máty peprné, kořen lékořice, řezané fazolové plody
  • Doplňkové informace:Bříza podporuje funkci močových cest, pomáhá chránit ledviny. Přeslička podporuje a posiluje funkci ledvin, močových cest a močového měchýře, pomáhá odvádět škodlivé metabolity z těla.

Co ukázaly testy:Uvedené zdravotní tvrzení o účincích sice není schváleno pro doplňky stravy, ale odvozuje se z analogických léčivých přípravků – léčivých rostlin. Tyto jsou běžně používané v různých urologických čajích, ale do jaké míry to souvisí s hubnutím, nevíme. Jinak proti tomu nemají odborníci z VSČHT v Praze žádné námitky. Při laboratorních zkouškách nebyla v čaji zjištěna žádná rezidua pesticidů.

Hodnocení: Čaj Bad Heilbrunner získal jako jediný výrobek jedničku. Jeho základem jsou listy břízy, která v lidovém léčitelství vyhání moč a žluč, čistí krev, posiluje ledviny a močové cesty. Přeslička rolní je v lidovém léčitelství doporučována při celkovém vyčerpání. Významný je její močopudný účinek. Zvyšuje tedy vylučování moči a tím nachází uplatnění při zánětech močových cest nebo při ledvinovém písku. Přeslička obsahuje účinnou látku, kyselinu křemičitou, která hojí poškozená místa v tkáních a je využívána jako přírodní antisklerotikum.

Fit & Slim TEEKANNE Harmony

  • Cena: 28,40 Kč/20 gramů, 1 dkg – 14,20 Kč
  • Charakteristika:Bylinný čaj v době hubnutí
  • Složení: List cesmíny paraguajské (maté – 40 %, list kopřivy20 %), máta kadeřavá, máta peprná, meduňka, květy slunečnice(2 %)
  • Doplňkové informace: Cesmína paraguajská dohromady s kopřivou tvoří tento bylinný čaj zvláště příjemný a lahodný v době, kdy se snažíte o snížení tělesné hmotnosti. Osvěžující chuť máty, meduňky, v kombinaci s listy ostružin a květy slunečnice vám pomohou cítit se fit. Podpořte svůj zdravý životní styl, který zahrnuje i vyváženou stravu.

Co ukázaly testy: Ani v tomto čaji nenašli na VŠCHT žádná rezidua pesticidů. Tvrzení o prospěšnosti čaje, tedy, že jde o bylinný čaj v době hubnutí, je korektní. Dovozce se dopustil jedné chyby – ve složení je uvedena slunečnice, ovšem v originále je cornflower, tedy chrpa modrá. Proto je, bohužel, informace o složení nepřesná. Pokud by tam byl opravdu květ slunečnice, měl by být okamžitě ze směsi vyhozen. V lidovém léčitelství se totiž používá při kožních problémech a při snižování horečky, určitě ne na podporu hubnutí. Tím, že podporuje trávení, vlastně ještě chuť k jídlu může zvyšovat.

Hodnocení: Tento čaj získal v našem testu kvůli chybě v překladu dvojku. Je to škoda, protože jinak jde o čaj, který je možné doporučit a to nejen kvůli složení a účinným bylinám, ale také kvůli serióznímu tvrzení o účincích. Kromě cesmíny paraguajské, která podporuje trávení a má močopudné účinky, obsahuje čaj kopřivu. Ta má v lidovém léčitelství široké uplatnění, mimo jiné pomáhá při vylučování nadbytku tekutiny z organismu a zklidňuje infekce močových cest. Meduňka zase navozuje příjemný spánek a dobré zažívání.

TEEKANNE redukce hmotnosti

  • Cena: 38,90 Kč/32 gramů, 1 dkg – 12,20 Kč
  • Charakteristka: Bylinná směs k regulaci hmotnosti
  • Složení: list cesmíny paraguajské(maté 55 %), list máty peprné, nať sporýše (10 %), kořen lékořice lysé (5 %)
  • Doplňkové informace: Cesmína paraguajská má vliv na látkovou přeměnu. Přispívá k odbourávání lipidů a pomáhá udržet tělesnou hmotnost. Doplněk stravy s bylinami.

Co ukázaly testy: Tvrzení o vlivu složek na odbourávání lipidů není schváleno pro potravinové doplňky, a navíc není dostatečně vědecky podloženo. Tento výrobek nebyl nalezen v databázi registrovaných doplňků stravy, vedené Ministerstvem zdravotnictví ČR. Rozbory ukázaly, že tento čaj neobsahuje žádná rezidua, tedy zbytky pesticidů.

Hodnocení:Tento čaj získal v našem testu trojku, a to především proto, že není řádně registrován jako potravinový doplněk a využívá povrchní tvrzení, které není schváleno pro potravinové doplňky. Dobrou zprávou je, že v tomto čaji nebyla nalezena žádná rezidua pesticidů. Základ čaje tvoří listy cesmíny paraguajské (maté), které obsahují dvě procenta kofeinu, třísloviny, teofylin, silice, vitaminy A, B a C. Odvar z listů má podle dostupných informací vliv na nervový systém, podporuje trávení a má diuretické účinky. Dále v čaji najdeme listy máty peprné, která povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, působí protizánětlivě, ale také proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy. Ve složení je ještě velice zajímavá rostlina a tou je sporýš. Sporýš lékařský je léčivou bylinou, používanou proti bolestem hlavy, při zažívacích problémech, na podporu funkce jater a ledvin. Dezinfikuje střeva a přispívá k normalizaci střevní flóry.

English Tea Shop Super Wellness Tea

  • Cena: 95 Kč/75 gramů, 1 dkg – 12,70 Kč
  • Charakteristika: Čaj na hubnutí
  • Složení:Zelený čaj, plody acai, bezinky, fenykl, máta
  • Doplňkové informace: Tato směs čínského zeleného čaje s ovocem acai vám pomůže zhubnout. Zelený čaj byl v Asii konzumován po dlouhá staletí pro nesmírné množství zdraví prospěšných vlastností, mezi něž patří i hubnoucí účinek.

Co ukázaly testy: Dobrou zprávou je, že v tomto čaji odborníci z VŠCHT nenašli žádná rezidua pesticidů. Ovšem pokud výrobce uvádí, že mezi vlastnosti zeleného čaje patří „hubnoucí účinek“, jde o nepovolené tvrzení, protože to nebylo nijak prokázáno. Navíc v původním anglickém složení není uveden ani fenykl, ani máta, ani bezinky.

Hodnocení:Tento čaj dostal v našem testu trojku, a to především kvůli neserióznímu informování spotřebitelů. Jde však o prohřešek dovozce, protože výrobce tyto zavádějící informace o složení čaje nepíše. Také doplňkové informace o hubnoucích účincích čaje musíme spíše přičítat dovozci a distributorovi než výrobci.

O významu zeleného čaje koluje mnoho nepodložených tvrzení, ale najdeme také vědecké studie, které se účinky zeleného čaje zabývají. Z nich vyplývá, že zelený čaj například chrání organismus proti kardiovaskulárním chorobám a je zdrojem antioxidantů. Čaj podle výrobce obsahuje plody palmy akai. Bobule této palmy ale neobsahují nic mimořádného. Zřejmě jako v některých případech shora (černý jeřáb) je to jen způsob, jak výrazně zhodnotit jinak podřadné druhy ovoce.

Tea Lea Wellnesss Slim ReFresh

  • Cena: 26,50 Kč/40 gramů, 1 dkg – 6,60 Kč
  • Charakteristika:Aromatizovaný bylino-ovocný čaj s přídavkem Vinanu L-karnitinu, doplněk stravy
  • Složení: Zelený čaj (33 %), jablko (30 %), arónia (9 %), kořen čekanky (9 %), Vínan L-karnitinu (5 %), pomerančová kůra (5 %), lékořice (3 %), skořice (1,5 %), kyselina jablečná (1,5 %), aroma.
  • Doplňkové informace: L-karnitin podporuje proces hubnutí. L-karnitin patří mezi nejlepší spalovače tuků a je účinný v boji s celulitidou. Podporuje využívání nadbytečných tukových buněk jako zdroje energie. L-karnitin taktéž příznivě ovlivňuje činnost srdce, snižuje fyzickou a psychickou únavu, má pozitivní vliv na imunitu, zlepšuje funkci jater.

Co ukázaly testy:Tento výrobek nebyl nalezen v úřední databázi doplňků stravy, existuje tedy pochybnost, jestli je splněna povinnost notifikace (každý, kdo vyrábí nebo uvádí do oběhu doplněk stravy, je povinen před prvním uvedením do oběhu zaslat ministerstvům zdravotnictví a zemědělství český text označení, který bude na obale výrobku).

Zdravotní tvrzení o účincích L-karnitinu nebylo takto povoleno a odborníkům z VŠCHT v Praze není jasné, z jakých studií je odvozeno. L-karnitin je látkou tělu vlastní, funguje jako stimulant energetického metabolismu lipidů, a proto by mohl mít na hubnutí jisté účinky, ale nazvat ho spalovačem tuků je přehnané. Aronie (černý jeřáb) je v čaji asi kvůli barvě, protože to je levné ovoce.

Laboratorními zkouškami bylo zjištěno, že čaj obsahuje 10 různých pesticidů, z toho jeden překračuje maximální povolený limit a další dva jsou na úrovni maximálního limitu.

Hodnocení: Čaj Tea Lea Wellnesss Slim ReFresh získal v našem testu čtyřku. Zásadní výhradou je přítomnost pesticidů v čajové směsi. Tyto pesticidy se používají k ochraně úrody před škůdci a nemocemi rostlin. Ideální je, když v čaji nejsou vůbec žádná rezidua pesticidů. Nadlimitní i hraniční množství je zcela jistě špatnou vizitkou pro výrobce. Je to škoda, protože zelený čaj podle vědeckých studií příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Bercoff Klember s pomerančem

  • Cena: 41,90 Kč/30 g, 1 dkg – 14 Kč
  • Charakteristika: Spalovač tuků, aromatizovaný černý čaj
  • Složení: Pu-Ehr čaj (93 %), aroma pomeranč, sušená pomerančová kůra (0,5 %)
  • Doplňkové informace:Příznivě působí při spalování tuků. Po tisíciletí známý čaj Pu-Ehr pochází z provincie Yunnan. Je to kvalitní černý čaj se zemitou chutí, někdy se nazývá Spalovač tuků. Pravidelné pití tohoto čaje reguluje metabolismus. Pu-Ehr pomáhá i při odbourávání přebytečných tuků, snížení cholesterolu a omezuje jeho ukládání ve stěnách cév, zvýšení imunity a detoxikace organismu. Čaj obsahuje spoustu minerálů (vápník, hořčík, železo a zinek), stopových prvků (selen a mangan) a vitaminů.

Co ukázaly testy:Tento čaj hodnotí odborníci z VŠCHT v Praze nejhůře. Zdravotní tvrzení je nepovolené a zavádějící. Pokud výrobce v doplňkové informaci uvádí minerální látky a vitaminy, a pokud z tvrzení vyplývá, že potravina je jejich významným zdrojem, je potom povinen uvést jejich hodnoty. Rozbory prokázaly, že tento čaj obsahuje nadlimitní množství reziduí pesticidů.

Hodnocení:Čaj BERCOFF KLEMBER dostal jako jediný v našem testu pětku. Jednak pro nadlimitní množství reziduí pesticidů, dále pro zavádějící tvrzení o jeho účincích a nedostatečném informování o množství minerálů, stopových prvků a vitaminů, které slibuje.

V Číně se čaj pu-erh odnepaměti pije po celý život. Stal se navíc pevnou součástí čínské medicíny. Čaj pu-ehr může nabídnout malé množství kofeinu, obsahuje saponiny – sekundární rostlinné látky, které vážou cholesterol přijímaný s potravou a také posilují nervový systém. Proto je škoda, že čaj, kterému jsou přičítány mnohé léčivé účinky, například schopnost pročistit střeva, detoxikace těla, zlepšení koncentrace, má takové nedostatky.

Pár rad závěrem

Testy nemohly ukázat, po kterých čajích zhubnete! Ani si to nekladly za cíl, protože nezhubnete po žádném čaji. Čaje mohou být pouze jedním z pomocníků při procesu hubnutí. Pravidelné pití čaje vám pomůže dodržovat pitný režim, zvýšit látkovou výměnu a povzbudit organismus. Naše testy ukázaly, že v některých čajích i velmi osvědčených značek se nachází nadlimitní množství reziduí pesticidů, kterým byste se měli vyhýbat, protože zcela zbytečně organismus zatěžují.

Většina těchto čajů působí na bázi určité směsi bylin a při výběru čaje záleží jen na vás, kterým z bylin dáte přednost. Proto si vždy prostudujte složení – odborníci doporučují ze známých bylin kopřivu dvojdomou, břízu, šalvěj lékařskou, mátu peprnou, lékořici, chrpu polní, měsíček lékařský, ale také zelený a bílý čaj.

Všeobecně platí, že po 3 až 4 týdnech užívání čajů by měla nastoupit nejméně 2–3týdenní přestávka. Snad kromě kopřivy dvojdomé a pravého čaje mohou mít totiž skoro všechny uvedené bylinné složky při zvýšeném příjmu i nějaké nežádoucí účinky. Platí to hlavně pro šalvěj lékařskou, přírodní toxické látky jsou však i v mátě peprné.

A rada na závěr? Pokud chcete zdravě hubnout, bez námahy, cvičení a úpravy jídelníčku to stejně nepůjde.

Reklama

Načítám