Hlavní obsah

Test kupovaného leča: Které bylo nej a kde vás výrobce šidí?

Foto: Greta Blumajerová

Lečo, tradiční pokrm na českých dovolených. Jaké si kupujete vy?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Lečo patří k velmi oblíbeným jídlům. Když nemáte čas nakrájet rajčata, papriku, cibuli, koupit dobrou klobásu a připravit si lečo z čerstvých surovin, sáhnete po tom kupovaném. Jak dopadl test?

Článek

Protože lečo někdo dělá s uzeninou a někdo jen jako zeleninovou variaci, nakoupili jsme obě verze, abychom zjistili, jak kvalitní tyto výrobky jsou. V laboratořích v těchto šesti výrobcích změřili obsah chloridu sodného (jedlé soli) a také procentuální zastoupení uzeniny a vlastního leča a u zeleninového leča množství papriky.

A jak test dopadl?

Albert Quality LEČO s párkem

Cena a množství: 26,50 Kč/415 g, 100 g/6,386 Kč

Složení: cibule, uzenina (24 % hm.) (drůbeží maso strojně oddělené, vepřové maso, hovězí maso, voda, vepřové kůže, bramborový škrob, solicí směs /jedlá sůl, konzervant E250/, živočišný protein, zahušťovadla: E407, E412, E417, stabilizátory: E450, E451, látka zvýrazňující chuť E621, hroznový cukr, antioxidant E301, aroma, kořenící extrakty, barviva: E120, E162, regulátor kyselosti E330), voda, paprika, rajčatový protlak, vejce, cukr, rostlinný olej, ocet, jedlá sůl, hořčičné semeno, koření.

Výrobce: Hamé s. r. o., Kunovice pro AHOLD

Prodejce: Albert

Co ukázaly testy: AQ Lečo s párkem obsahuje 11 110 mg/kg chloridu sodného (jedlé soli). Ve výrobku bylo zjištěno 22 % uzeniny a 78 % leča. V senzorickém hodnocení dopadl tento výrobek nejhůře v parametru chuť. Ta byla posouzená jako nevýrazná a kyselá. Vůně byla označena za nakyslou, méně výraznou. Vzhledově vadila zakalenost nálevu.

Naše hodnocení: Albert Quality LEČO s párkem si z našeho testu odnáší pětku. Podle české vyhlášky má lečo s klobásou obsahovat 24 % uzeniny. V tomto případě naměřili v laboratořích pouze 22 %, ovšem výrobce svůj výrobek nazval lečo s párkem, a proto vlastně žádnou vyhlášku neporušil. Výrobek je přiměřeně slaný, ovšem v senzorickém hodnocení dopadl nejhůře ze všech. Uzenina, kterou výrobce použil, obsahuje drůbeží strojně oddělené maso a také bramborový škrob, jde tedy o uzeninu velmi průměrnou, až podprůměrnou. V samotném výrobku je příliš mnoho přídatných látek, které bychom v leču nečekali. Naprosto zbytečné je barvivo E120, což je kyselina karmínová, která může být příčinou alergií. Snad jedinou dobrou zprávou je cena výrobku. Tady ovšem platí, že nízká cena je na úkor kvality.

QUICK&EASY Lečo s moravskou klobásou

Cena a množství: 36,90 Kč/400 g, 9,225 Kč/100 g

Složení: lečo 75 % hm. (zeleninová paprika, cibule, pitná voda, rajčatový protlak, vejce, pšeničná mouka, cukr, sůl jedlá, ocet kvasný lihový, česneková pasta, směs koření), moravská klobása 25 % hm. (drůbeží maso strojně oddělené 30 % hm., vepřové maso, pitná voda, hovězí maso, vepřové kůže, sója, bramborový škrob, jedlá sůl, konzervant E250, zahušťovadlo E412, stabilizátory E450, E451, regulátor kyselosti E500, směs koření, barvivo E120, dextróza).

Výrobce: PT servis konzervárna spol. s. r. o., Tábor

Prodejce: Penny market

Co ukázaly testy: Jedná se o poměrně slaný výrobek, v laboratořích naměřili 13 800 mg/kg chloridu sodného (jedlé soli). QUICK Lečo s moravskou klobásou obsahuje 28 % klobásy a 72 % leča. Chuť tohoto výrobku byla posouzena jako lahodná, ale méně výrazná a kyselejší. Vůně jako nakyslá. Negativně byla hodnocena kašovitá konzistence a zakalenost nálevu.

Naše hodnocení: QUICK Lečo s moravskou klobásou jsme ohodnotili čtyřkou. Jedná se o nejslanější výrobek (spolu s Viva CARNE Lečo s klobásou). Pozitivní je, že výrobek splňuje množstvím klobásy požadavek vyhlášky, ovšem opět se jedná o druhořadou uzeninu se strojně odděleným masem. Ani v tomto případě se výrobce neobešel bez značného množství přídatných látek, mimo jiné si také vypomohl barvivem E120. Před propadnutím výrobek zachránila především lahodná chuť.

Viva CARNE Lečo s klobásou

Cena a množství: 37,90 Kč/400 g, 9,475 Kč/100 g

Složení:lečo 75 % hm. (zeleninová paprika, cibule, pitná voda, rajčatový protlak, vejce, pšeničná mouka /lepek/, cukr, sůl jedlá, ocet kvasný, česneková pasta, směs koření), klobása 25 % hm. (sója).

Výrobce: PT servis konzervárna spol. s. r. o., Tábor

Prodejce: Tesco

Co ukázaly testy: Chloridu sodného (jedlé soli) obsahuje tento výrobek 13 800 mg/kg. V laboratořích potvrdili, že toto lečo se skládá z 24 % klobásy a 76 % leča. Chuť byla hodnocena jako masová, ale méně výrazná, kyselejší, vůně jako nakyslá, rovněž méně výrazná. Negativně byla hodnocena zakalenost nálevu.

Naše hodnocení: Viva CARNE Lečo s klobásou si ještě udrželo trojku. Jedná se sice o nejslanější a poměrně drahý výrobek, na druhé straně výrobce šetřil přídatnými látkami a prokázal, že je možné se bez nich obejít. Poněkud nám vadí, že nevíme nic o použité klobáse. Z obalu pouze víme, že je v ní sója. V jakém množství a co ještě tato klobása ukrývá, však zůstává utajeno.

Novofruct Zámecké lečo zeleninové

Cena a množství: 16,90 Kč/330 g, 5,121 Kč/100 g

Složení: paprika – řezy, pitná voda, rajčatový protlak, ocet kvasný, modifikovaný škrob E1422, cukr, jodovaná jedlá sůl, koření, sladidlo sukralóza. Hmotnost pevného podílu 100 g.

Výrobce: NOVOFRUCT SK s. r. o., Nové zámky, Slovenská republika

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy: Toto lečo obsahuje 10 950 mg/kg chloridu sodného (jedlé soli) a 31 % papriky. Chuť byla hodnocena jako papriková, kečupová, vůně jako nevýrazná, nakyslá a na pohled hodnotitelům vadilo, že viditelná byla pouze paprika.

Naše hodnocení: Novofruct Zámecké lečo zeleninové jsme oznámkovali trojkou. Tu získal především za senzorické hodnocení a také proto, že se výrobce neobešel bez zahušťovadla, modifikovaného škrobu. Dobré je, že toto lečo je poměrně málo slané a také, že výrobce místo cukru použil umělé sladidlo sukralózu, což je první náhradní sladidlo z řepného cukru. Na rozdíl například od sacharinu ho mohou bez obav používat také diabetici.

Letcho

Cena a množství: 26,90 Kč/680 g, 3,956 Kč/100 g

Složení: rajčata, paprika (30 %), cukr, jedlá sůl, ocet kvasný vinný.

Vyrobeno: v Německu

Prodejce: Lidl

Co ukázaly testy: CHIRA Letcho obsahuje 12 056 mg/kg chloridu sodného (jedlé soli) a v laboratořích naměřili 36 % papriky. Chuť byla hodnocena jako výrazná, papriková, pikantní, vůně jako kyselá, pikantní. Jeden hodnotitel posoudil výrobek jako lečo s málo komponenty.

Naše hodnocení: CHIRA Letcho jsme ohodnotili dvojkou. Jeden stupeň tento výrobek ztratil pro poněkud vyšší množství soli proti jiným podobným výrobkům. Na druhé straně jsme ocenili, že výrobce použil nejen papriku, ale také rajčata a ne jako většina ostatních rajčatový protlak. Také se zcela vyhnul všem přídatným látkám.

RAPA Bzenec Zeleninové lečo

Cena a množství: 28,90 Kč/670 g, 4,313 Kč/100 g

Složení: paprika zeleninová, cibule v proměnlivých hmotnostních podílech, voda, rajčatový protlak, cukr, sůl, ocet kvasný, koření, náhradní sladidlo E954.

Výrobce: Rapa s. r. o., Bzenec

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: Chloridu sodného (jedlé soli) obsahuje RAPA Bzenec Zeleninové lečo 11 500 mg/kg. Paprika je v tomto výrobku zastoupena v 55 % a ve 4 % cibule. V senzorickém hodnocení toto lečo jednoznačně vyhrálo. Chuť byla posouzena jako výrazná zeleninová, pikantní, vůně jako příjemná pikantní, pouze jeden hodnotitel vnímal vůni jako méně výraznou. Proti vzhledu nebyly žádné námitky.

Naše hodnocení: RAPA Bzenec Zeleninové lečo v našem testu vyhrálo a získalo jedničku. Výrobek je přiměřeně slaný a obsahuje značné množství papriky. Oceňujeme, že výrobce se vyhnul použití různých přídatných látek. Jedinou vadou je náhradní sladidlo sacharin, které je vnímáno jako zdraví škodlivá přísada. Lidé, kteří mají potíže s močovým měchýřem, by se měli konzumaci sacharinu vyhýbat. Ve výjimečných případech může sacharin vyvolat alergické reakce. Jedničku si tento výrobek udržel také pro své vítězství v senzorických zkouškách.

Co říkáte, jaké lečo si koupíte při příštím nákupu?

Reklama

Načítám