Hlavní obsah

Test kupovaných těst na cukroví: Srovnali jsme je s domácími!

Foto: Thinkstock

Rozhodně stojí za to investovat čas do výroby vlastního těsta na cukrovíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už teď je vám jasné, že nestíháte připravit všechny druhy cukroví, které byste potřebovali? Jednou z možností, jak to dohnat, je nějaké hotové těsto koupit. Vyplatí se to, hlavně co se ceny týče?

Článek

Jaké jsou rozdíly mezi kupovanými a doma vyrobenými těsty? Podívali jsme se na ně z hlediska složení, ale i ceny. Porovnali jsme kupovaná těsta – linecké, ořechové, pracnové a perníčkové – s těmi doma vyrobenými. V době, kdy jsme nakupovali, byla v supermarketech k sehnání jen těsta od těchto dvou výrobců.

První postřeh – datum spotřeby. Nakupovali jsme je 27. listopadu a pracnové těsto mělo datum spotřeby 7. prosince. Perníčkové 14. prosince a ostatní – tedy linecké a ořechové – měla shodně spotřebu do 18. prosince. Jde o data, do kterých byste měli těsto upéci, protože toto datum platí výhradně pro těsto jako surovinu, nikoli z něj upečené cukroví.

Základním rozdílemmezi domácím a kupovaným těstem je nejen druh použitých surovin, ale hlavně jejich počet.

Všichni jsme gogo?Tahle replika vás napadne při prohlížení toho, na jaké druhy cukroví si můžete těsto koupit. Valná většina totiž nese označení linecké – s doplněním, že čokoládové, ořechové a klasické vanilkové. Pojďme ale porovnávat.

Linecké vanilkové těsto

Složení kupovaného těsta od výrobce Setra Brno:pšeničná mouka 48 %, stolní margarin 32 % (rostlinné oleje a tuky, voda, glyceridy mastných kyselin, beta-karoten, kyselina citronová, sorban draselný), vaječná melanž 4 %, cukr 15 %, citropasta, amonium, vanilka. Balení po 500 g.

Foto: archiv redakce

Domácí linecké se bude rozplývat na jazyku i díky použitému másluFoto: archiv redakce

Složení kupovaného těsta kakaové linecké od výrobce Svoboda Blučina:mouka pšeničná, rostlinný margarín (rostlinné oleje a tuky, voda, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, barvivo: betakaroten), cukr, vaječná melanž 2 %, kakao. Výrobek obsahuje: lepek, vejce, může obsahovat stopy: arašídů, suchých skořápkových plodů, sóji, mléka a sezamu. Balení po 500 g.

Domácí:210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy. Hmotnost vyrobeného těsta asi 460 g.

Recept na přípravu domácího lineckého cukroví najdete zde.

Cena:Kupované těsto stojí 22,90 Kč (Setro) a 24,90 Kč (Blučina) a stejné množství domácího vyjde na přibližně 40 Kč. Vyšší ceně ale odpovídá i použití lepších surovin – másla, vajec. Podle nás není rozdíl v ceně natolik zásadní, abychom dali koupenému přednost.

Linecké těsto ořechové

Složení kupovaného Setra Brno: pšeničná mouka 40 %, stolní margarin 30 % (rostlinné oleje a tuky, voda, glyceridy mastných kyselin, beta-karoten, kyselina citronová, sorban draselný), vaječná melanž 4 %, cukr 13 %, citropasta, aminium, ořechová směs 10 %. Balení po 500 g.

Foto: archiv redakce

V domácím oříškovém cukroví je třikrát tolik ořechůFoto: archiv redakce

Domácí:300 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 140 g mletých (nejlépe vlašských) ořechů, 200 g rostlinného tuku (Hera, Stella…) nebo másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice. Hmotnost vyrobeného těsta asi 800 g.

Recept na ořechové slzičky najdete zde.

Cena:Kupované těsto vyjde na 34,90 Kč, domácí na asi 48 Kč za 500 g. Podle složení obsahuje kupované jen asi 50 g ořechů, kdežto domácí skoro třikrát tolik. Za kvalitu bychom si rozhodně připlatili, tedy raději bychom udělali to domácí.

Linecké těsto pracnové

Složení kupovaného Setra Brno: pšeničná mouka 43 %, stolní margarin 30 % (rostlinné oleje a tuky, voda, glyceridy mastných kyselin, beta-karoten, kyselina citronová, sorban draselný), vaječná melanž 4 %, cukr 13 %, citropasta, aminium, směs ořechů 8 %, skořice, kakao. Balení po 500 g.

Foto: archiv redakce

Víc kakaa i oříšků – to je cukroví vyrobené vlastnoručně domaFoto: archiv redakce

Domácí:230 g másla, 400 g hladké mouky, 160 g cukru moučka, 120 g strouhaných vlašských ořechů, 4 lžíce kakaa. Hmotnost vyrobeného těsta asi 950 g.

Recept na plněné ořechy najdete zde.

Cena: Balení těsta stojí 34,90 Kč a domácí půlkilovka těsta by vyšla na asi 47 Kč. V ceně domácího se ale odráží fakt, že je v něm třikrát tolik ořechů a také pořádná dávka másla. I tady nám přijde lepší investovat do výroby domácího těsta.

Perníkové těsto

Složení kupovaného těsta výrobce Svoboda Blučina:mouka pšeničná, rostlinný margarin (rostlinné oleje a tuky, voda, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, barvivo: betakaroten), med, vaječná melanž 2 %, perníkové koření, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný. Balení po 500 g.

Foto: archiv redakce

V kupovaném těstě na perníčky nechybí ani medFoto: archiv redakce

Domácí:35 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučka, 70 g Hery, 2 vejce, půl lžičky sody, 1 lžíce koření do medového perníku (dá se koupit přímo směs), 3 lžíce medu, 4 lžíce kakaa, rozšlehané vejce na potírání. Hmotnost vyrobeného těsta asi 600 g.

Recept na skvělé a hned měkké perníčky najdete zde.

Cena:Kupované těsto stojí 34,90 Kč, suroviny na domácí jsme spočetli na stejnou gramáž na přibližně 44 Kč. Rozdíl není opět tak zásadní, aby nás inspiroval k nákupu hotového těsta. V kupovaném těstu najdete med, což hodnotíme kladně.

Závěr: Při nákupu těsta sledujte datum spotřeby, protože mu musíte přizpůsobit rychlost, se kterou začnete opravdu péct. Pokud si myslíte, že na kupovaném těstě výrazně ušetříte, pak vás musíme ujistit, že tomu tak v zásadě není – v domácím těstě jsou totiž dražší suroviny a je jich víc. Jediné, co ušetříte, je tedy čas. Záleží na vás, zda bude právě jeho úspora natolik důležitým kritériem.

Kupujete již hotové těsto na cukroví? Napište nám!

Reklama

Načítám