Hlavní obsah

Test moderních mopů: Tyhle vám při úklidu pomohou!

Foto: thinkstock

Uvažujete o nákupu mopu? Poradíme vám, který si vybratFoto: thinkstock

Reklama

Pořád ještě vytíráte obyčejným hadrem, který namáčíte do kbelíku se stále špinavější vodou? Tak to už se nenosí. Dnes je v módě bezdotykové vytírání za pomoci mopu. Otestovali jsme pět typů.

Článek

Vaše podlaha se může blýskat, aniž byste smočili prstík ve vodě, natož ve vodě špinavé. Pomohou vám s tím mopy různých typů a značek. Vybrali jsme pět výrobků a otestovali je na dlažbě i dřevěné podlaze, která vyžaduje zvlášť citlivou údržbu. Posuzovali jsme, jak jednoduché a pochopitelné je jejich prvotní sestavení, práce s nimi, i to, jak lze korigovat vlhkost mopu, tedy i podlahy.

Vileda Electro Easy Wring & Clean

Jeho složení je pochopitelné a rychlé. Zadrhli jsme se jen na tom, jak se má mop v odstředivce otáčet – překvapení je, že se točí celý, na což si musíte zvyknout, protože pokud ho do odstředivky dáte našikmo, nebo ho nedržíte dobře, může vám „nafackovat“.

Jako jediný testovaný potřebuje elektřinu – tedy nabité baterie. Po prvotním dobití jsme vytírali asi 50 metrů čtverečních, a pak zkušebně nejméně desetkrát ždímali mop zcela do sucha – a stále nesignalizoval slabou baterii. Tipujeme, že by mohl při běžném úklidu vydržet pár týdnů.

Díky výkonné odstředivce mohou být třásně mopu skoro suché, což je skvělé na dřevěnou podlahu. Tvar hlavice a schopnost naklápění pomůže vytřít i rohy. Materiál třásní zachytí nečistoty, což je výhoda i nevýhoda, protože po vytírání v koupelně z něj například delší vlasy dostanete jen velmi obtížně.

Cena: 999 Kč

Hodnocení:Nenašli jsme zásadní vadu, která by práci s mopem komplikovala. V malém bytě by mohl být problém s uskladněním objemného kbelíku, ale to platí obecně.

Foto: archiv firmy

Vileda Electro Easy Wring & CleanFoto: archiv firmy

Leifheit Twist System New

Není problém ho poskládat – zdrželi jsme se jen u nacvakávání ochranného lemu na odstředivku. Ždímá na principu „káča“ – povolíte pojistku na násadě mopu a pohybem nahoru a dolů roztočíte spodní část mopu. Vlhkost návleku musíte vyzkoušet rukou.

Mop je zapotřebí před vložením do ždímače složit, tedy „rozlomit“ – což jde na podlaze sešlápnutím pedálu. Ovšem vyprat ho v kbelíku lze pořádně jen ve složené pozici – a do kbelíku šlápnout nejde, čili pokud ho po vyprání budete chtít rozlomit a vyždímat, musíte pedál ovládat rukou. Jestliže ho nadzvednete, do vody si ale sáhnout nemusíte.

Při vytírání je příjemná pohyblivost mopu do stran. Návlek lze vyprat, stejně jako u ostatních mopů, oceníte pak jeho snadné sundávání a nasazování.

Cena: od 800 Kč

Hodnocení: Vyždímání návleku pro potřeby suššího vytírání trvá o trochu déle, ale s mopem se pohodlně pracuje a umožňuje široký rozsah pohybu.

Foto: archiv firmy

Leifheit Twist System NewFoto: archiv firmy

Bona Spray Mop

Protože nemá žádný kbelík, je velmi skladný. Při skládání se nesmíte bát použít sílu při secvakávání dvou částí rukojeti – poprvé jsme to udělali chybně, a pak nefungoval stříkací mechanismus. Stačilo ale trochu přitlačit a vše bylo v pořádku.

K mopu dostanete kromě návleku také znovu doplnitelnou nádobu o objemu 0,85 litru se speciálním čističem. Podle výrobce s ní zvládnete asi 300–400 metrů čtverečních podlahy. Při našem testu jsme vytřeli asi 50 metrů čtverečních a na jeden střik jsme vytřeli asi dva metry čtvereční. Před vytíráním doporučuje výrobce podlahu zamést nebo vysát. Samotné vytírání je pohodlné, sejmutí návleku je velmi snadné. Protože sami ovlivňujete množství čističe, hodí se na jakékoli podlahy – včetně korkových a dřevěných. Čistič má příjemnou, nijak intenzivní vůni a nezanechává na podlaze žádné skvrny nebo šmouhy.

S mopem pracujete tak, že zmáčknutím páčky nastříkáte čistič na podlahu a setřete. Mop se nemusí ždímat – návlek absorbuje nečistoty i přípravek ze zhruba 80 metrů čtverečních. Po těch ho sundáte, vyperete, usušíte a můžete znovu používat.

Cena: od 969 Kč (náhradní náplň stojí kolem 300 Kč, 4litrový kanystr kolem 600 Kč)

Hodnocení:Vyšší cena a nutnost dokupovat náplně mohou být při rozhodování minusem, ale zase musíme ocenit skladnost mopu, který je stále po ruce. Spořivé hospodyňky možná napadne, zda nejde náplň nahradit vodou s jakýmkoli saponátem, ale to jsme nezkoušeli.

Foto: archiv firmy

Bona Spray MopFoto: archiv firmy

Úklidová sada Falko

Kovová násada mopu, pevný plast hlavice, masivní návleky a profi vzhled vozíku – to jsou první dojmy. Instalace ždímacího mechanismu není složitá, jen si musíte dát pozor na sklon držáku ždímače.

Ke ždímání je zapotřebí grif a trochu síly. Napoprvé se nám nepodařilo mop vyždímat tak do sucha, jak bychom si představovali, ale postupně jsme se k tomu dopracovali.

Za zajímavé považujeme rozdělení nádoby vozíku přepážkou, takže je oddělená voda na praní mopu a ta, kterou z něj vymačkáte. Na vozíku jsme ocenili kolečka umožňující snadný pohyb, který se hodí při uklízení větších ploch. Profi vzhled většinu z nás nadchl.

Cena:komplet vyjde na asi 2000 Kč (neprodává se jako sada, ale po jednotlivých položkách)

Hodnocení: Pokud máte větší dům nebo spoustu podlah na vytírání, neuděláte chybu, když zabrousíte do „profesionálních vod“. Tento vozík a mop snesou i pořádnou zátěž.

Foto: archiv firmy

Úklidová sada FalkoFoto: archiv firmy

Spontex QuickMax Profi mop

Nemusíte ho jakkoli skládat – ždímací mechanismus je na samotném mopu. Mop můžete použít do jakéhokoli kbelíku, kam se vejde na délku.

Ždímání je jednoduché, ale na to, abyste si při něm nezacákali podlahu, potřebujete grif nebo hodně hluboký kbelík, což ten originální není. Při prvním vyždímání – v tomto případě spíš vytlačení vody z návleku – neodstraníte tolik vody, aby se šlo pustit do dřevěné podlahy. Musíte tedy vymačkávání opakovat. Po zhruba osmi pokusech jsme byli s vlhkostí dostatečně spokojeni, abychom se pustili do parket.

Cena:kolem 450 Kč

Hodnocení:Mop je jednoduchý na obsluhu, ruce do vody rozhodně dávat nemusíte, ale musíte se naučit s ním při ždímání zacházet, aby nebyla voda všude. Na druhé straně je skladnější a plusové body sbírá i cenou.

Foto: archiv firmy

Spontex QuickMax Profi mopFoto: archiv firmy

Hadr, nebo mop?

Jak jsme zjistili při testu, díky mopům se opravdu nemusíte špinavé vody ani dotknout. Mopy tedy považujeme za dobrou investici, jen bychom si je asi chtěli před nákupem vyzkoušet – zásadní totiž je, jak padnou do ruky a jak komu vyhovuje práce s nimi.

Máte zkušenosti s některým z těchto mopů? Napište nám o nich!

Reklama

Související témata:

Načítám