Hlavní obsah
3,4
(79)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jestli jste vyznavači jemných chutí, tato omáčka vás nadchne. Je velmi jednoduchá na přípravu a můžete ji uvařit i dopředu. Navíc je to ideální příležitost, jak třeba do dětí dostat jinak ne příliš oblíbený vařený květák.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 1 ks květáku
  • 1 ks šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 3 lžičky soli
K podávání
  • 400 g těstovin linguine
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Dejte do hrnce s vodou osolené dvěma lžičkami soli a přiveďte k varu. Když je měkký (přibližně po 10-15 minutách vaření), slijte ho, ale nechte si stranou asi 200 ml vývaru. 

02.

V hrnci na lžíci másla orestujte najemno nasekanou šalotku a česnek nakrájený na plátky. Až začne lehce zlátnout, přidejte uvařený květák a vývar. Nyní vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. 

03.

Vzniklé pyré přiveďte k varu, a pak do něho nalijte asi 150 ml smetany a provařte. Jemnou nadýchanou omáčku ochuťte mletým muškátovým oříškem a solí. 

04.

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Ještě horké je smíchejte s květákovou omáčkou a posypte nasekanou listovou petrželí a čerstvě namletým pepřem. 

Foto: Svatava Vašková

Výborná je i varianta s orestovanou šunkou navrchFoto: Svatava Vašková

K těstovinám se různé omáčky hodí, vyzkoušejte také tu z pečených paprik nebo špagety s balzamikovou omáčkou

Reklama

Související témata:

Načítám