Hlavní obsah

Těstoviny s květákovou omáčkou

Hodnocení:
(53)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Jestli jste vyznavači jemných chutí, tato omáčka vás nadchne. Je velmi jednoduchá na přípravu a můžete ji uvařit i dopředu. Navíc je to ideální příležitost, jak třeba do dětí dostat jinak ne příliš oblíbený vařený květák. Mám to vyzkoušené na dceři!

Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku
  • 1 malý květák
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 3 lžičky soli
K podávání
  • 400 g těstovin linguine
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

Krok 1: Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Dejte do hrnce s vodou osolené dvěma lžičkami soli a přiveďte k varu. Když je měkký (přibližně po 10-15 minutách vaření), slijte ho, ale nechte si stranou asi 200 ml vývaru. 

Krok 2: V hrnci na lžíci másla orestujte najemno nasekanou šalotku a česnek nakrájený na plátky. Až začne lehce zlátnout, přidejte uvařený květák a vývar. Nyní vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. 

Krok 3: Vzniklé pyré přiveďte k varu, a pak do něho nalijte asi 150 ml smetany a provařte. Jemnou nadýchanou omáčku ochuťte mletým muškátovým oříškem a solí. 

Krok 4: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Ještě horké je smíchejte s květákovou omáčkou a posypte nasekanou listovou petrželí a čerstvě namletým pepřem. 

Foto: Svatava Vašková

Výborná je i varianta s orestovanou šunkou navrch

K těstovinám se různé omáčky hodí, vyzkoušejte také tu z pečených paprik nebo špagety s balzamikovou omáčkou

ynezorPumanzeSaNyknalC
9. 6. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.