Hlavní obsah

Tip do bytu: Originální fotorámečky

Foto: Thinkstock

Neschovávejte své fotografie a vystavte si jeFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to, nafotíte třeba na dovolené spoustu fotek na digitální fotoaparát, ale pak už se s nimi málokomu pochlubíte, protože zůstanou zapomenuté někde v počítači. Není to ale škoda? Zkuste několik nej obrázků vytisknout, vložit do originálních rámečků a oživit tak jimi svůj byt. Poradíme vám, jak na to!

Článek

„Český zákazník je bohužel velice konzervativní a zatím se nenaučil využívat všech možností, které mu rámování jeho fotografií nabízí. Náš zákazník má fotografii 10 x 15 centimetrů a většinou sáhne po rámu tohoto rozměru," říká Radek Adámek, vedoucí obchodního oddělení společnosti Tradag, která se prodejem rámů zabývá přes 15 let. Podle něj jsou u nás nejprodávanější kliprámy zvané euroklipy a dřevěné rámečky.

Zapomeňte však na tyto nudné klasické rámy a vyzkoušejte naše tipy. Proměňte tak v osobité fotorámečky třeba vaše hodiny do kuchyně, podtácky na šálky, dětský metr do pokojíčku, nebo jen podložku pod počítačovou myš na pracovní stůl. Navíc vám poslouží nejen jako pěkná dekorace do bytu, ale také jako úžasný dárek.

K dětem do pokoje rodokmen

Dětský pokoj oživíte nejlépe barevnými rámečky netradičních tvarů. Pořídit můžete pestré puzzle, dřevěná zvířátka, která se pak mohou děti učit poznávat, i nalepovací rámečky na zeď. Výbornou edukativní pomůckou je strom v podobě rodokmenu za 359 korun. Děti se na něm učí orientovat v rodinných vztazích. Nalepíte nálepku stromu a pak už jen přidáváte okénka, do kterých lepíte fotografie či kreslíte portréty prarodičů, sourozenců, tetiček i strýčků.

Foto: desbes.cz, andilkove.cz, tradag.cz

Rámečků s dětskými motivy je velký výběrFoto: desbes.cz, andilkove.cz, tradag.cz

Foto: eurokosik.cz

Dětem se líbí veselé tvary i barvyFoto: eurokosik.cz

Do dětských pokojů také patří metr, abyste mohli sledovat a chlubit se, jak vaše dítě roste. Proč mít ale obyčejný metr? Použijte ten s rámečky na fotky. Jako dárek k narození miminka je vhodný i rám, kam umístíte vedle fotek také otisky jeho ručičky a nožičky.

Foto: tradag.cz

Metr a zároveň rámeček na fotkyFoto: tradag.cz

V kuchyni vyměňte hodiny

Kulaté, hranaté, nástěnné i stolní mohou být hodiny s fotorámečky různých velikostí i materiálů. Pokaždé tak, když se podíváte na čas, pokocháte se zároveň úsměvy své rodiny. „Jedny takové hodiny jsem si do kuchyně prosazovala doma hodně dlouho, protože jsem do nich dala fotky našeho syna a manžel se bál, aby to doma nevypadalo, jako když tu uctíváme kult ,Vojty'. Jednoduše řečeno, aby jeho fotky nevisely po celém bytě," vypráví s úsměvem má kamarádka Lucka, která je nakonec prosadila.

Zajímavou variantou pro vás bude i magnetická tabule s hodinami za 1845 korun od společnosti BLACK-BLUM, na kterou vedle fotek umístíte i různé vzkazy, a dále nápadité hodiny s paprsky zakončenými kancelářskými svorkami na uchycení obrázků od designové společnosti Present Time v hodnotě 964 korun. Hodiny ale nejsou jediné, čím zútulníte kuchyňský kout. Zpříjemnit si lze i snídaně s podnosem do postele nebo podtácky na hrníčky, do kterých vložíte vaše nejmilejší fotografie.

Foto: desbes.cz, galera.cz

Ozdobit můžete i hodiny nebo magnetickou deskuFoto: desbes.cz, galera.cz

Foto: desbes.cz, krasnybyt.cz

Osobité podtácky i podnosFoto: desbes.cz, krasnybyt.cz

Fotomozaiky místo obrazů

Příjemnou změnu v bytě jistě zaznamenáte, když nahradíte staré okoukané obrazy novými fotorámečky v podobě skládaček. Několik rámečků poskládaných do sebe tak během chvilky promění stěny v zajímavou mozaiku vašich vzpomínek z dovolených či cest a zosobní tím interiér. A rámečky nemusejí být jen uprostřed stěny. Už je dokonce možné, zavěsit je přímo na jejich hrany (viz obrázek).

Foto: Bonprix, IKEA

Své fotografie můžete i zavěsitFoto: Bonprix, IKEA

Foto: krasnybyt.cz

Strom nebo roh místnosti s vašimi fotkamiFoto: krasnybyt.cz

Pokud už ale na stěnách nemáte prostor, nevadí. Řešením jsou paprskové stojany na fotky, které můžete vyměnit klidně za některou rostlinu v květináči. Zakoupit je lze například na serveru krasnybyt.cz, menší vyjde na 600 a větší na 1200 korun.

Foto: krasnybyt.cz, tradag.cz

Můžete je mít i v podobě skládačekFoto: krasnybyt.cz, tradag.cz

Foto: krasnybyt.cz

Pochlubte se zajímavými rámečkyFoto: krasnybyt.cz

Když samy promítají

Originální řešení nabízejí místo klasických i digitální rámečky. Ty je možné umístit všude tam, kde byste si dokázali představit jakýkoli klasický rámeček s fotkou – na stolek, nízký nábytek, zavěsit na stěnu. Vzhledem k různým dalším funkcím fotorámečku, jako jsou hodiny, kalendář či budík, jej můžete použít i jako multimediální zařízení. Stačí do něho vložit paměťovou kartu s nahranými fotkami z počítače a promítat si tak skoro nekonečné množství vašich vzpomínek. Při jeho výběru je důležité, abyste se nejprve zamysleli nad tím, kam ho chcete umístit a z jakého úhlu i vzdálenosti se na něj budete dívat. Je nutné počítat s tím, že většina digitálních fotorámečků do bytu je napájena ze sítě, takže poblíž by měla být zásuvka.

Foto: digitalni-album.cz, Neckermann, pocitacevbrne.cz

Černobílá varianta navržená architektkou Andrée PutmanFoto: digitalni-album.cz, Neckermann, pocitacevbrne.cz

Hledáte-li však neotřelý kousek, vyberte si bluetooth fotorámeček, jehož vzhled je dílem francouzské designérky a architektky Andrée Putman. Je určený k prohlížení fotografií z mobilního telefonu i počítače. Jeho cena však odpovídá designovým „vychytávkám“, stojí totiž 8 tisíc korun.

A který fotorámeček se líbí vám? Máte doma nějaký originální kousek? Pochlubte se nám v diskusi pod článkem.

Související témata:

Načítám