Hlavní obsah

Tip pro maminky: Zimní vychytávky ke kočárku!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jaké vychytávky si ke kočárku poříditFoto: Thinkstock

Reklama

Venku už se blíží teploty k nule a vy se vydáváte na procházku s kočárkem? Tak to abyste miminko teple zabalily a sebe pořádně oblékly. Pokud ale ještě nemáte ten správný fusak, je nejvyšší čas ho pořídit. Poradíme vám, který můžete vybrat a jaké další praktické vychytávky převážně od ryze českých firem si ke kočárku opatřit, aby bylo teploučko i vám.

Článek

Každá máma jistě ví, že při zimní procházce nesmí prochladnout hlavně miminko. Pro takovou příležitost jsou na zimu nejlepší fusaky do kočárků. Vyrábějí se z nejrůznějších materiálů a někdy připomínají spíše mini spacáky. Zvenku jsou ušité z nepromokavé látky a vnitřek tvoří zateplená část. Jedním z nejpoužívanějších materiálů je určitě heboučký fleece s antipeelingovou úpravou omezující žmolkovatost a mezi nejteplejší patří zase modely s kvalitní ovčí vlnou. Jako výplň se často používá antialergické duté vlákno.

Nejdřív zahřát miminko

Velmi praktické jsou fusaky, které obsahují termoregulační materiál. Ten totiž vytváří optimální teplotní podmínky pro miminko, které se ve fusaku nepřehřívá ani mu není zima. „Koupila jsem si letos fusak Angel právě s těmito termoregulačními vlastnostmi a jsem s ním maximálně spokojená. Půlroční dcerku do něj dávám normálně jen v mikince a tepláčkách, a když ji vyndám, je krásně teploučká,“ pochvaluje si čtenářka Tereza.

Foto: archiv firem

Na foto: vše Emitex 1904 Kč, 528 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Kaarsgaren 2490 KčFoto: archiv firmy

Jedním z takových materiálů je Outlast české firmy Dita, který ve svých vláknech obsahuje mikroskopické částečky látky, která co nejlépe teplotu akumuluje a absorbuje ji nebo uvolňuje vzhledem k teplotním požadavkům lidského těla. Znamená to tedy, že pomáhá vytvářet stabilní mikroklima mezi pokožkou a textilií. „Naše fusaky Exclusive a Qstep LittleAngel se dají rychle rozšířit i prodloužit. Lze je jednoduše stáhnout kolem hlavičky, a vytvořit tak bezvětrné zákoutí. Pasují velikostí do všech typů kočárků, autosedaček a sporťáků. Jsou určené pro děti od narození do dvou let a měly by v nich přečkat i teploty do -10 stupňů Celsia,“ uvádí Jana Šonková, vedoucí marketingového oddělení společnosti Dita. Tyto fusaky vás už ale vyjdou téměř na 2000 korun.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Dita, Exclusive 1729 Kč, Qstep 1950 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Emitex, Mumie 856 Kč, Combi 1265 KčFoto: archiv firmy

A jaké jsou na trhu letos novinky? Například fusak Mumie za 856 korun od české firmy Emitex, který je určený do autosedačky – vajíčka a do hlubokého kočárku. „Vyrábí se ve dvou variantách. Jedna je vypolstrovaná fleecemem s antipeelingovou úpravou uvnitř a druhá má z vrchu manchester a uvnitř kožich. Je to dobrý pomocník od narození do doby, než jde dítě z hlubokého kočárku do sporťáku,“ uvádí Zuzana Recmanová, obchodní zástupce společnosti Emitex a dodává, že pak můžete Mumii nahradit nejprodávanějším zimním fusakem Combi 2 v 1, který má v nohách prodlužovací dílec pro děti až do tří let nebo letos vylepšeným modelem Combi 3 v 1 s prodyšnou membránou na povrchu. A cena? Modely Combi vyjdou zhruba na 1300 korun.

Aby ruce a bedra nemrzly

Také vám v těchto dnech mrznou ruce na kočárku, protože neustále sundáváte rukavice, jak něco podáváte vašemu dítěti nebo mu utíráte nos od rýmy? Máme pro vás skvělý tip. Pořiďte si rukávník na rukojeť. Jednoduchá, ale velmi praktická pomůcka, kterou můžete pořídit nejen v různých barvách, ale hlavně si můžete zvolit i materiál. Zvenku je dobré, aby byl nepromokavý a odolný proti větru a uvnitř by vás měl zahřát například flauš nebo ovčí vlna. Maminky, které například trpí silnými ekzémy, si pak mohou nechat ušít rukávník vystlaný bio bambusem. Cena obyčejného rukávníku se pohybuje okolo 200 až 300 korun, s pravou ovčí vlnou od 600 korun výš.

Foto: archiv firmy

Na foto: Emitex 210 KčFoto: archiv firmy

Dalším typem rukávníku je menší varianta pro vašeho většího prcka, který se rád vozí v kočáru nebo golfkách, ale nerad nosí rukavičky. Možná, že ho zaujme víc zateplené madlo. Zvláště, když malý rukávník pořídíte v zářivých barvách a našijete na něj nějaký obrázek oblíbeného zvířátka. Můžete na něj nechat také našít jeho jméno a máte skvělý vánoční dárek. Dětský model vás bude stát do 200 korun.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše rukavnik.cz 300 Kč, 180 KčFoto: archiv firmy

Patříte-li k maminkám, které mají problémy s ledvinami či trpí na záněty močových cest, máme tu pro vás ještě jednu vychytávku na zimní procházky s kočárkem. Ledvinový pás vyrobený ze 100% přírodního materiálu – ovčí vlny Merino za 330 korun. Tento teploučký bederní pás vás jistě pod svetrem bezpečně zahřeje na citlivých místech v oblasti páteře a ledvin a také by měl zmírňovat revmatické obtíže.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Kaarsgaren 330 KčFoto: archiv firmy

Stop špinavému fusaku

Máte už starší děti, které běhají vedle kočárku, ale pak si v něm ještě rády poleží? Pak možná občas řešíte problém se špinavým fusakem od zablácených i mokrých botiček. I zde se nabízí snadné řešení. Stačí s sebou vozit dětské návleky na boty. Na trhu jsou například vysoké návleky značky Emitex za nebo hravé Babygaloše s motivy zvířátek. Oboje pořídíte kolem 230 korun. „Jsou z prodyšného, zároveň vodě odpudivého a rychleschnoucího materiálu a využijete je nejen v kočárku, ale například i v autosedačce, při cestování, u lékaře a dalších běžných životních situacích," doplňuje Andrea Sečková, jednatelka firmy ClaverBag.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Emitex, 230 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: CleverBag od 239 KčFoto: archiv firmy

Udržte oběd a pití v teple

Velkým pomocníkem může být i obal s izolační vrstvou na dětské kojenecké lahve nebo právě uvařené jídlo. Některé termo obaly dokážou udržet stálou teplotu až po dobu tří hodin. V zimě tak s sebou můžete stále vozit teplý čajík nebo mléko na svačinu. Výhodou těchto obalů je také úchyt na kočárek. Mezi české výrobce patří například firma Coolbox, která vyrábí obaly z neoprenu ,které stojí přibližně od 200 do 400 korun podle velikosti lahviček.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Coolbox 139 Kč, 269 KčFoto: archiv firmy

Tip pro fajnšmekry

Tak s touhle sadou přečkáte i kruté mrazy. Ale připravte se na to, že si budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. Jde totiž o luxusní zimní sadu Stokke za téměř 7000 korun, kterou používají sami Skandinávci. Nechybí zde stříška s termoizolačními vlastnostmi, která chrání miminko před studeným větrem, lem kolem střechy z pravé ovčí vlny, ani návleky na rukojeť, které jsou též vyrobené v pravé ovčí vlny. Pro ještě větší ochranu kočárku před zimou pak můžete ještě zakrýt jeho zadní část termoizolační látkou.

Foto: archiv firmy

Na foto: Stokke 6975 KčFoto: archiv firmy

Další užitečné vychytávky pro maminky na mateřské můžete vybírat i v našich předchozích článcích: 10 vychytávek pro snadnější kojení, Pro budoucí maminky: Jak vybrat přebalovací pult? nebo Správný dudlík pro dítě? Víme, jak ho vybrat.

Reklama

Související témata:

Načítám