Hlavní obsah

Tipy, jak z úzké kuchyně vyčarovat příjemný prostor

Foto: Dimasik_sh, Shutterstock.com

Foto: Dimasik_sh, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k těm, kteří nejsou spokojení s velikostí své kuchyně? Pokud vás štve, že je příliš úzká a působí jako ulička ve vlaku, můžete vyzkoušet následující fígle.

Článek

Ideální bydlení se někdy hledá velmi obtížně. A proto často nezbývá nic jiného, než ze svých požadavků trochu slevit a udělat nějaký kompromis. Ten často mívá (zvláště v panelových bytech) podobu obdélníkové kuchyně, která je příliš úzká. Nicméně dobrou zprávou je, že pomocí několika jednoduchých triků můžete i takovou kuchyň opticky rozšířit a udělat z ní nejen praktické, ale i příjemné místo k bydlení.

Vsaďte na světlé barvy

To, že úzká místnost bude vypadat širší a vzdušnější, když vymalujete stěny na bílo a pořídíte si bílou kuchyňskou linku, pro vás asi není žádná novinka. Nemusíte se však striktně držet pouze bílé barvy, která často působí monotónním až chladným dojmem. Co třeba vymalovat krémovou, jemnou broskvovou, světle modrou, zelenou nebo šeříkovou? Uvidíte, výsledek vás určitě mile překvapí. Pokud ale potřebujete, aby místnost nevypadala jako úzká a dlouhá nudle, použijte na kratší stěnu (nebo obě) sytý barevný odstín. Tímto jednoduchým trikem ji opticky zkrátíte.

Foto: Michaela Klenkova, Shutterstock.com

Díky bílým skříňkám bude úzká kuchyň působit o něco prostorněji a vzdušnějiFoto: Michaela Klenkova, Shutterstock.com

Pracujte s pruhy

Kromě světlých barev, které úzkou kuchyň skvěle provzdušní, využijte při jejím „rozšiřování“ také kouzelnou moc pruhů. A nemusíte se omezovat pouze na textilie. Místnost bude vypadat širší nejen díky vodorovně pruhovaným závěsům na oknech, ale i díky vhodně zvolené a správně položené podlaze.

S podlahovou krytinou totiž můžete doslova čarovat, ať už se jedná o dlažbu, jiné materiály nebo třeba jen běhoun u kuchyňské linky. Také v tomto případě platí, že podlahu opticky rozšíříte příčnými pruhy. Znamená to tedy, že všechny dekory by měly směřovat od jedné delší stěny ke druhé, a nikoli svou optickou linkou spojovat dvě kratší stěny.

Nezapomínejte na struktury

Kromě jednoduchého triku s pruhy, který dokáže udělat s úzkou místností doslova divy, můžete vyzkoušet ještě jeden fígl. Pohrajte si se strukturami.

Ty jsou totiž při plánování kompozice úzké kuchyně dost důležité. Především ovlivňují to, jak vnímáte barvu. Například hrubá látka s uzlíky bude působit jinak než lesklá látka odrážející světlo, přestože budou mít stejný barevný odstín. Zjednodušeně řečeno platí, že hrubý povrch rozptyluje světlo a použité barvy se zdají tmavší a matnější. Jelikož vy ale potřebujete úzkou kuchyň projasnit a rozšířit, musíte volit opak – hladké a navíc lesklé povrchy světlo odrážejí, a proto i barvy vypadají, že jsou světlejší a prostor větší.

Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Zrcadla si do kuchyně asi nedáte, ale naštěstí je nahradí lesklé plochy. Díky nim bude kuchyň vypadat širší Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Využijte zrcadlový efekt

Mezi nejčastějšími radami, jak zvětšit, resp. rozšířit místnost, nikdy nechybí využití zrcadlových ploch. Zrcadla jsou prostě spolehlivým pomocníkem, když potřebujete vzbudit dojem, že je místnost prostornější. A nejlépe jejich efekt funguje, když je jich v jednom prostoru několik.

Ovšem jak to udělat v kuchyni, kam si většina z nás zrcadla nevěší, a navíc tam na ně není ani místo? Pořiďte si kuchyňskou linku ve vysokém lesku. Skříňky s tímto povrchem způsobí tzv. zrcadlení a podobně jako klasické zrcadlo kuchyň rozšíří, zvláště když je budete mít naproti sobě. A víte, kam v bytě (ne)pověsit zrcadlo? 

V kuchyni nechybí různé spotřebiče, jako jsou například lednice, varné konvice a desky či trouby. Také s jejich pomocí můžete umocnit zrcadlový efekt. Jen musíte vybírat takové, které mají lesklý nerezový povrch.

Víte, pomocí jakých drobných triků se dá zvětšit malý obývák? Třeba věcmi po dvou...

Reklama

Související témata:

Načítám