Hlavní obsah

Proměna tmavého panelového bytu v útulné bydlení pro rodinu

Foto: Tereza Schwarz

Foto: Tereza Schwarz

Starý byt v paneláku vyžadoval celkovou rekonstrukci, výsledek ale stojí za to. Z tmavého interiéru je útulné bydlení pro maminku a její dvě děti, které vyniká jednotným stylem prolínajícím se všemi místnostmi.

Článek

Mladá maminka se se dvěma předškoláky přestěhovala do staršího bytu v panelovém domě nedaleko Mladé Boleslavi. Dobrá občanská vybavenost a blízkost rodiny byly zásadními plusy, ovšem co se samotného bytu týče, ten nároky na moderní způsob bydlení naprosto nesplňoval. Vybavení bylo asi 40 let staré, za zenitem byly elektroinstalace i vodoinstalace a problém představovaly i rozdílné výšky podlah.

Útulné bydlení se dřevem

Majitelčina sousedka, interiérová designérka Tereza Schwarz, se chopila rekonstrukce tak, aby rodina byla spokojená. „Přála jsem si útulné bydlení s přírodními prvky, dřevem a světlými barvami. Poté co jsme si odsouhlasili koncept, jsem to už nechala v designérčiných rukou a důvěřovala jsem jí,“ říká majitelka.

Foto: Tereza Schwarz

Hlavní výhodou 80metrového bytu jsou krásné výhledy do venkovské krajiny. Ty si užívají i z terasy s posezením, která navazuje na kuchyniFoto: Tereza Schwarz

Změny dispozice a skloněná podlaha

V osmdesátimetrovém bytě změnili dispozici toalety a koupelny, zrušili staré kovové zárubně do kuchyně a obývacího pokoje a rozšířili a zvýšili průchody, čímž se do prostoru dostalo více světla. Nerovnost podlah se vyřešila dvěma úrovněmi.

„V chodbě jsme vytvořili malý zlom a sklonili tak celou podlahu, která navazuje do dětského pokoje. Sklon je velmi malý, takže není nijak omezující, a nám to vyřešilo problém s cirka deseti centimetry, o které jsme nechtěli snižovat strop v dětském pokoji,“ vysvětluje designérka.

Nová koupelna

Ze stavebního hlediska zcela přetvořili koupelnu, kde posunuli dveře a vytvořili nové příčky, aby vznikl prostor pro pračku a sprchový kout. „Na pračku a police na prádlo jsme využili niku, která původně sloužila z druhé strany na toaletě jako úložná skříň. Tu jsme zrušili a zazdili,“ popisuje designérka.

Zajímavě je vyřešen bojler: vzhledem k malému prostoru ho umístili na strop na toaletě. „Vybrali jsme takový, aby zabíral co nejméně místa a splnil přitom nároky na fungování malé rodiny. Sice jsme tím snížili strop na potřebné minimum, ale prostor pro pohyb jsme nijak neubrali,“ říká Tereza Schwarz.

Foto: Tereza Schwarz

S dispozicí koupelny a toalety si vyhráli nejvíce. Opakují se tu stejné obklady jako za kuchyňskou linkou (realizace Jopa MB)Foto: Tereza Schwarz

Nábytek na míru

Na podlahu použili velkoformátovou rektifikovanou dlažbu a laminátovou, vysoce zátěžovou podlahu s V drážkou. Koupelnu i kuchyni zdobí vzorovaný obklad v béžových tónech, který k celkovému konceptu skvěle sedí.

Veškerý nábytek je vyrobený na míru z masivního dubu nebo borové spárovky, která prošla drásáním a následným lakováním. Byt tak skvěle funguje jako kompaktní celek – v dětském pokoji je dubová palanda a pracovní stůl, v jídelně rohová lavice a kulatý stůl a v obývacím pokoji policová sestava s pracovním stolkem i kulaté konferenční stolky. Úložné skříňky v chodbě, dětském pokoji i kuchyni jsou pak jednotně bílé s černými úchytkami.

Foto: Tereza Schwarz

Bílé skříňky v kuchyni doplňuje dřevěná pracovní deska (truhlářství Michal Polách), černý dřez a béžový patchworkový obkladFoto: Tereza Schwarz

Terasa s výhledem

Stěny bytu zdobí řada obrázků, příjemnou atmosféru dotváří dekorativní polštářky a další textilní i proutěné doplňky. I s jejich výběrem pomáhala majitelce designérka. Jak sama říká, spolupráce probíhala od cihly až po poslední dekoraci.

Z kuchyně s jídelnou se vstupuje na zasklenou terasu s posezením, z níž se, stejně jako ze všech ostatních oken v bytě, nabízí výhled na okolní venkovskou krajinu, lesy a louky. „Byt je krásně prosvětlený a všechny místnosti jsou útulné. Cítím se tu opravdu dobře,“ uzavírá spokojená majitelka.

Vizitka designérky

Tereza Schwarz vystudovala školu interiérového designu Intermezzo a otevřela si malý ateliér v Mladé Boleslavi. Jejím cílem je vytvářet velmi individuální projekty, které budou odrážet osobnost a životní styl každého klienta. Více na FB Tereza Schwarz Home design.

Reklama

Související témata: