Hlavní obsah

Domácí čističe, které můžete sníst? Použijte ocet nebo sodu

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy, když potřebujete něco uklidit, musíte vyrazit do drogerie. Spoustu účinných čističů si můžete vyrobit sami z dostupných surovin – a budou tak bezpečné, že když vám něco zbyde, můžete to klidně i sníst.

Článek

Brýle nebo zrcadlo bez šmouh, čisté prkénko nebo pracovní deska v kuchyni, lesknoucí se kovové nádobí a čistá pánvička… to všechno zvládnou doma vyrobené čističe. A dnes vás naučíme vyrábět takové, které můžete dokonce i sníst!

Citrusový čistič

Do lahvičky s rozprašovačem vlijte vinný nebo jablečný ocet (můžete si ho vyrobit doma) a vložte do něj okrájené slupky z pomeranče, citronu a limety – vše v bio kvalitě, chemicky neošetřené. K nim přidejte ještě snítku rozmarýnu pro vůni. Vzniklý čistič je skvělý nejen na lehkou přírodní dezinfekci plastového prkénka, na kterém jste krájeli maso, ale i na zbavení vodního kamene nebo vyleštění skleněných zástěn sprchového koutu. Vše nejen nablýská, ale také hezky přírodně provoní. Můžete ho použít ihned po výrobě, po třech dnech vyndejte slupky a bylinky a používejte ho i dál.

Jak využít v kuchyni: Než nalijete tento voňavý ocet do rozprašovače, odlijte si část stranou a použijte třeba jako marinádu na krevety, rybí maso nebo jako základ zálivky na salát.

Foto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: 1 pomeranč, 1 citron, 1 limetu, snítku rozmarýnu a zhruba 500 ml octaFoto: Jakub Jurdič

Čistič ze sody a oleje

Dvě lžíce slunečnicového, řepkového nebo jiného jedlého oleje smíchejte asi se třemi lžícemi jedlé sody. Tato kašička je skvělá při odstranění etiket z láhve nebo sklenice, ale stejně tak si poradí s nalepenými a zaschlými kousky jídla na kuchyňské lince. Stačí na nálepku nebo nečistotu nanést, nechat chvíli působit, a potom hadříkem odstranit.

Jak využít v kuchyni: Jestli vám část této směsi zbude, přidejte ji klidně do těsta na palačinky, na muffiny nebo bábovku – soda bude působit podobně jako kypřicí prášek a olej těsto zvláční.

Foto: Jakub Jurdič

Potřebujete jen dvě suroviny v tomto poměru: 2 lžíce běžného oleje a 3 lžíce jedlé sodyFoto: Jakub Jurdič

Bramborová „drátěnka“

Je vaše oblíbená pánev už trochu připečená? Místo drátěnky použijte polovinu syrové brambory a pánev posypejte solí a pokapejte citronovou šťávou. Potíráním plochou brambory působí sůl a kyselá šťáva jako velmi účinný přípravek a připáleninu odstraní – pozor na citlivé teflonové povrchy, pro ně není tato metoda vhodná.

Jak využít v kuchyni: Až pánev vyčistíte, nalijte do ní trochu oleje, nakrájejte plátky brambor, posolte je, pokapejte citronem a opečte – budou skvělé! Tu, se kterou jste pánev čistili, ale raději vyhoďte.

Foto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: brambory, sůl a citron. Tyhle suroviny jistě najdete doma kdykoliFoto: Jakub Jurdič

Rajčatovo-paprikový čistič

V troubě na plechu upečte na polovinu nakrájená rajčata a kousky červené papriky. Můžete přidat i chilli papričku, ta ale není nutná, jen dodá chuť, pokud čistič budete využívat i později v kuchyni. Rajčata a papriky v poměru 2:1 pečte asi 15 minut při zhruba 170 °C, aby byly měkké. Pak vložte vše do mixéru a přidejte lžíci bílého octa a sůl (soli tolik, aby směs chutnala pro pozdější použití, tedy podle chuti). Rozmixujte dohladka. Směs naneste na hadřík nebo papírovou utěrku a použijte jako čistič na nerezové plochy, kovové nádobí, příbory. Vyleštěte suchým měkkým hadříkem.

Jak využít v kuchyni: Pastu z pečených rajčat a paprik můžete využít jako dresink k masu, má příjemnou chuť, kterou můžete doladit chilli pastou.

Foto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: rajčata, papriky, ocet a sůlFoto: Jakub Jurdič

Čistič z vodky a citronu

Máte neustále špinavé brýle, ohmatané zrcadlo nebo jinou skleněnou plochu? Pak pro vás bude skvělým pomocníkem vodka, do které přidáte trochu citronové šťávy. Nalijte ji do rozprašovače a nastříkejte na brýle nebo zrcadlo – poté vyleštěte měkkým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Oceníte ho zcela jistě i při úklidu koupelny.

Jak využít v kuchyni: Krom toho, že si můžete dát skleničku na zdraví, můžete vodku přidat také do receptu na těstoviny s rajčatovou omáčkou. Budete překvapeni tou lahodnou chutí!

Foto: Jakub Jurdič

Do zhruba deci vodky přidejte šťávu z poloviny citronu a dobře protřepejteFoto: Jakub Jurdič

Doma si můžete vyrobit i další zcela přírodní prostředky: Vyrobte si eko čističe z věcí, které máte v domácnosti!

Reklama

Související témata:

Načítám