Článek
Při minusových teplotách, které za oknem už poměrně dlouho vládnou, vás nic nezahřeje lépe než dobrá teplá večeře. A když vás navíc nepřivede na mizinu? Pak není co řešit!
Krémová mrkvová polévka
Na 4 porce potřebujete: 50 g čerstvé šalotky, 350 g mrkve, lžíci másla, 300 ml mléka, 4 lžíce pomerančové šťávy, sůl a pepř, 70 ml smetany ke šlehání, špetku muškátového oříšku, špetku drceného kmínu, čerstvé bylinky na dochucení.
Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a nechte ji v hlubokém hrnci na másle mírně podusit. Přidejte mléko a pod pokličkou vařte na mírném plameni asi 15 minut. Sběračkou oddělte vedle do misky asi 100 ml základu a zbytek v hrnci rozmělněte tyčovým mixérem. Vraťte do rozmixované kaše zpět onen oddělený základ, přidejte pomerančovou šťávu, asi 300 ml vody. Osolte, opepřete, dodejte smetanu, muškátový oříšek, kmín a ještě krátce povařte. Zdobte bylinkami až přímo na talíři.
Květákové placičky s rozmarýnovými bramborami
Na 4 porce potřebujete: půl květáku, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce, pepř a sůl, 500 g brambor (ideálně typ A nebo B), 2 lžíce sádla, hrubou mořskou sůl a drcený pepř, 2 snítky rozmarýnu.
Začněte přílohou: Brambory pečlivě omyjte (tedy neloupejte), nakrájejte je na osminky a nechte je 12 minut vařit v osolené vodě. Poté je sceďte, přendejte do pekáčku, posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem. Přidejte sádlo, brambory promíchejte, aby se obalily ze všech stran, a pečte je asi 30 minut při 190 stupních Celsia.
Během pečení brambor se pusťte do placek: Květák rozdělte na růžičky, propláchněte ho studenou vodou, a poté ho deset minut vařte v hrnci s osolenou vodou. Sceďte ho a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte žloutky, strouhanku a sníh z bílků. Dochuťte solí a pepřem a lžící tvořte malé placičky, které smažte dozlatova v rozpáleném oleji.
Kuře pečené na jablcích
Na 4 porce potřebujete: 2 jablka, 4 kuřecí stehna, sůl a pepř, lžíci hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, větší bílou cibuli, 100 ml jablečného moštu, 100 ml smetany ke šlehání.
Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a rozdělte je na měsíčky. Kuřecí stehna osolte, opepřete a posypte moukou. Do pekáčku nalijte olej, na plotně ho rozpalte a kuřecí kousky ze všech stran prudce opečte. Přidejte jablka, na kolečka nakrájenou cibuli, mošt a nechte v troubě péct půl hodiny při 180 stupních Celsia. Ke konci už jen zalijte smetanou, zvyšte teplotu na 200 stupňů, nechte vytvořit kůrčičku a podávejte – s pečivem, bramborovou kaší nebo rýží.
Chutných zimních večeří existuje celá řada! Ochutnejte také Křupavé špenátové lívanečky podle receptu našich babiček nebo kuře pečené na zelí s klobásou! Anebo se s námi podělte o vlastní nápady v rubrice Vaše recepty nebo v diskusi pod článkem!