Hlavní obsah

Tipy na levné zimní večeře. Z čerstvých potravin!

Foto: Petr Makovička

I v zimě lze uvařit večeři z čerstvých potravinFoto: Petr Makovička

Reklama

Také jste v obchodě viděli cenovku u čerstvých paprik a málem vám vypadly oči z důlků? Vařit v zimě z relativně čerstvých potravin vás může přijít pěkně draho. Dají se však najít i takové, které vaší peněžence příliš neublíží. A právě ty patří mezi hlavní ingredience našich dnešních receptů. Zkuste je také!

Článek

Při minusových teplotách, které za oknem už poměrně dlouho vládnou, vás nic nezahřeje lépe než dobrá teplá večeře. A když vás navíc nepřivede na mizinu? Pak není co řešit!

Krémová mrkvová polévka

Na 4 porce potřebujete: 50 g čerstvé šalotky, 350 g mrkve, lžíci másla, 300 ml mléka, 4 lžíce pomerančové šťávy, sůl a pepř, 70 ml smetany ke šlehání, špetku muškátového oříšku, špetku drceného kmínu, čerstvé bylinky na dochucení.

Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a nechte ji v hlubokém hrnci na másle mírně podusit. Přidejte mléko a pod pokličkou vařte na mírném plameni asi 15 minut. Sběračkou oddělte vedle do misky asi 100 ml základu a zbytek v hrnci rozmělněte tyčovým mixérem. Vraťte do rozmixované kaše zpět onen oddělený základ, přidejte pomerančovou šťávu, asi 300 ml vody. Osolte, opepřete, dodejte smetanu, muškátový oříšek, kmín a ještě krátce povařte. Zdobte bylinkami až přímo na talíři.

Foto: Petr Makovička

Mrkvová polévka překvapila. Byla skvělá!Foto: Petr Makovička

Květákové placičky s rozmarýnovými bramborami

Na 4 porce potřebujete: půl květáku, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce, pepř a sůl, 500 g brambor (ideálně typ A nebo B), 2 lžíce sádla, hrubou mořskou sůl a drcený pepř, 2 snítky rozmarýnu.

Začněte přílohou: Brambory pečlivě omyjte (tedy neloupejte), nakrájejte je na osminky a nechte je 12 minut vařit v osolené vodě. Poté je sceďte, přendejte do pekáčku, posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem. Přidejte sádlo, brambory promíchejte, aby se obalily ze všech stran, a pečte je asi 30 minut při 190 stupních Celsia.

Během pečení brambor se pusťte do placek: Květák rozdělte na růžičky, propláchněte ho studenou vodou, a poté ho deset minut vařte v hrnci s osolenou vodou. Sceďte ho a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte žloutky, strouhanku a sníh z bílků. Dochuťte solí a pepřem a lžící tvořte malé placičky, které smažte dozlatova v rozpáleném oleji.

Foto: Petr Makovička

Kombinaci těchto brambor a placiček se nedá odolat!Foto: Petr Makovička

Kuře pečené na jablcích

Na 4 porce potřebujete: 2 jablka, 4 kuřecí stehna, sůl a pepř, lžíci hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, větší bílou cibuli, 100 ml jablečného moštu, 100 ml smetany ke šlehání.

Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a rozdělte je na měsíčky. Kuřecí stehna osolte, opepřete a posypte moukou. Do pekáčku nalijte olej, na plotně ho rozpalte a kuřecí kousky ze všech stran prudce opečte. Přidejte jablka, na kolečka nakrájenou cibuli, mošt a nechte v troubě péct půl hodiny při 180 stupních Celsia. Ke konci už jen zalijte smetanou, zvyšte teplotu na 200 stupňů, nechte vytvořit kůrčičku a podávejte – s pečivem, bramborovou kaší nebo rýží.

Foto: Petr Makovička

Kuře šoupnete do trouby a za 45 minut už jíte!Foto: Petr Makovička

Chutných zimních večeří existuje celá řada! Ochutnejte také Křupavé špenátové lívanečky podle receptu našich babiček nebo kuře pečené na zelí s klobásou! Anebo se s námi podělte o vlastní nápady v rubrice Vaše recepty nebo v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám