Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na pouť, na kola nebo na Královnu víl

Foto: Ralf Hochhauser

Foto: Ralf Hochhauser

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Září nám stále ukazuje svoji slunečnou tvář a babí léto se neloučí. O víkendu bude sice k ránu chladněji, ale přes den už příjemné teploty a jasná obloha. Ještě nemáte plán na víkend?

Článek

Ještě než se zachumláte do dek a s hrnkem čaje nebo svařáku začnete sledovat podzim z tepla domova, je tu pořád září, které vyloženě vybízí k aktivnímu víkendu.

Ač už se k ránu objeví mlhy nebo přízemní mrazíky, během dne si o víkendu užijete krásné babí léto. V sobotu se očekává jasno až polojasno, na severovýchodě až oblačno. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, přes den 16 až 20 °C. A v neděli to bude ještě o pár stupňů lepší: nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, při slabším větru až 3 °C a nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C.

Vyrazte na pouť, užijte si zajímavý festival nebo kola u našich rakouských sousedů. A máme i originální tipy na taneční vystoupení a audio knihu, která vás dostane.

Když to vidíte jinak

Na Výstavišti v Praze Holešovicích se o víkendu koná již tradiční Festival Evolution, který pravidelně navštěvují ti, kdo se zajímají o zdravý životní styl a vidí to #prostejinak. Najdete tu novinky, trendy a inspiraci pro zdravé tělo i duši z oblasti výživy, osobního růstu, sebepoznání, ale i udržitelného přístupu k životu. Během festivalu se představí na 120 osobností z řad lékařů, psychologů a koučů. Čeká na vás rozsáhlá food zóna, kde najdete i raw, veganské, vegetariánské nebo bezlepkové dobroty.

Foto: festivalevolution.cz

Zajděte si na některou ze zajímavých přednášek nebo workshopů, kterých je v nabídce festivalu opravdu hodněFoto: festivalevolution.cz

Svatoludmilská pouť

Na Tetíně o víkendu naváže na svou více než stoletou tradici Svatoludmilská pouť , kterou si užijí jak vyznavači zábavy, tak ti, které láká původní význam poutních slavností. Těšit se můžete na Burčákovou slavnost, Tetínský trh, koncerty, historické přednášky i program pro děti. Poprvé zde bude vystaven vzácný relikviář s ostatky kněžny Ludmily a knížete Václava ze svatovítského pokladu. Opět se uskuteční celosvětový sraz Ludmil a Bořivojů, součástí bude i poutní mše v kostele sv. Ludmily a Tetín zažije pátý sraz starostů a politiků.

Foto: archiv Svatá Ludmila 1100 let

Ať už si chcete užít kulturu a burčák nebo duchovní zážitek, pouť v Tetíne je krásná příležitostFoto: archiv Svatá Ludmila 1100 let

Pohybové divadlo Václava Kuneše

Soubor současného tance 420PEOPLE založili Václav Kuneš (znáte ho z poroty StarDance) a Nataša Novotná před více než deseti lety. Jejich pohybové divadlo je typické zajímavým pojetím, hravostí, improvizací a netradičním přístupem k divákům. V současné době si můžete dopřát zážitek na  představeních Panthera, The Watcher aneb živly na jevišti nebo Královna víl a bezbřehá síla lásky. Poslední zmíněná inscenace je o lásce na dálku, plná intimity a s živou hudbou od kapely Zabelov Group. Tuto neděli v 19.30 si Královnu víl můžete užít v Experimentálním prostoru NoD.

Foto: Pavel Ovsík - PixPO

Silný kulturní zážitek v podobě pohybového divadla je krásný závěr týdneFoto: Pavel Ovsík - PixPO

Horská kola v Rakousku

O víkendu nás čeká ideální počasí na pořádný cyklovýlet! Co se nedržet doma a vyjet do Rakouska? Dachsteinrunde je okružní trasa, kde si na své přijdou jak profi, tak hobby bikeři s kondičkou. Provede vás třemi spolkovými zeměmi – Horní Rakousko, Salcbursko a Štýrsko, kolem jezer, ledovců a horských pastvin. Na výběr jsou tři trasy. Modrá je pro začínající bikery, začíná v Bad Aussee a končí v Hallstattu. Červená trasa je totožná s modrou, ale v opačném směru, takže si užijete i pěkné stoupání. Technicky nejnáročnější je černá, která nabízí doplňkové „singltreky“, drsnější terén a více výškových metrů.

Foto: Martin Steinthaler - TineFoto

Rakouské cyklostezky jsou vyhlášené, tak si naplánujte prodloužený víkend a užijte si nádhernou přírodu v sedle kolaFoto: Martin Steinthaler - TineFoto

Nabarvené ptáče v audioverzi

A jak si zkrátit delší cestu autem? Nedávno vyšla audiokniha Nabarvené ptáče, podle které svůj nejnovější film natočil Václav Marhoul. Téměř devítihodinové dramatické vyprávění líčí osudy židovského chlapce v době druhé světové války. Autorovi (Jerzy Kosiński) přineslo světový věhlas. Pustíte si audioknihu v podání Jiřího Köhlera a Jana Kačera?

Foto: OneHotBook

Kniha vzbudila emoce od svého vydání v roce 1965. Je to kontroverzní dílo, které zasáhlo již miliony čtenářůFoto: OneHotBook

Tak kam vyrazíte o víkendu vy? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Načítám