Hlavní obsah

Tipy pro dietářky: Vybrali jsme 3 nové metody, které opravdu fungují!

Foto: Profimedia

S dietami, které vám dnes popíšeme, vám kila půjdou dolů, ale pozor, rozhodně nejsou vhodné k dlouhodobému drženíFoto: Profimedia

Z hlediska stravy můžete hubnout dvěma způsoby. Buď ozdravíte svůj dosavadní jídelníček, nebo budete držet dietu. Pokud preferujete druhou možnost, můžete se inspirovat třemi tipy, které fungují!

Článek

V první řadě je důležité říct, že pokud chcete docílit ideální zdravé váhy natrvalo, nepomohou vám jednorázové diety. Chce to prostě svůj dosavadní život komplexně uzpůsobit pravidlům zdravého životního stylu.

Ona to není žádná velká věda. Jediné, co bývá trochu náročnější, jsou začátky. Spoustě lidem ovšem pomůže, když se zprvu drží předepsaného jídelníčku s jasně stanovenými pravidly. Obvykle se doporučuje vydržet to do té doby, než dosáhnete své ideální váhy.

Diety na principu ketózy

Na principu ketózy fungují nízkosacharidové diety. „Pokud snížíte příjem sacharidů na 40 gramů denně, dochází postupně ke vzniku ketózy. Ketóza je chemický proces v organismu, kdy dochází k uvolňování energie anaerobně z tuků, nikoli ze sacharidů. Jednoduše řečeno, tělo si bere energii z ketonů, které vznikají spalováním vlastních tukových zásob,“ vysvětluje MUDr. Monika Hliněná, obezitoložka z dietního programu It´s my life! Tato dávka sacharidů odpovídá zhruba dvěma banánům nebo dvěma porcím (60 g) ovesných vloček.

Tento typ diety bývá oblíbený hlavně díky poměrně rychlému hubnutí. „Hubnutí je velmi individuální, ale průměrně se dá mluvit o shazování jednoho až tří kil za týden,“ uvádí nutriční terapeutka Nikol Hložková.

Nevýhody:Ketóza sama o sobě s sebou nese riziko nežádoucích účinků, jako jsou zimomřivost, bolest hlavy, malátnost, motání hlavy, zácpa nebo průjem. To se děje v důsledku nedostatku živin způsobeným snížením sacharidů. Hubnutí ketózou se proto doporučuje pod dohledem odborníka, který dokáže přesně určit, jaké potraviny konzumovat, aby tělo nestrádalo.

Foto: Profimedia

Pokud chcete mít štíhlou postavu co nejdéle, je nutné změnit celkový životní styl. Tedy i ozdravit stravu například v podobě ryb a zeleninyFoto: Profimedia

Stravování na severský způsob

Tento stravovací program vznikl Kodani ve spolupráci místní proslulé restaurace Noma a zdejší univerzity. Navazuje na popularitu středomořských diet, které ale poslední dobou bývají kritizované kvůli vysokému obsahu tuků.

Základem jídelníčku jsou ryby, drůbež, mořské plody a zároveň omezení červeného masa. Dále pak konzumace zeleniny, ořechů, semínek a ovoce, především bobulovitého. Zařazují se také méně tučné mléčné výrobky a kvalitní pečivo. Je vhodnější vybírat spíše lokální a sezonní potraviny.

Nevýhody: Tato dieta v podstatě stojí na odlehčení klasického zdravého jídelníčku. Je tedy ideální na pomalé hubnutí a přechod na zdravý životní styl. Problémem trochu může být doporučená konzumace ryb a mořských plodů, které u nás nedosahují takové kvality jako na severu.

Foto: Profimedia

Jídlo lze nahradit vyváženým koktejlemFoto: Profimedia

Alternativa jídla v podobě nápoje

Na závěr jedna zajímavost. Existuje i forma „stravování“, která nevznikla primárně za účelem hubnutí, spíš jako alternativa pro lidi, kteří nemají příliš času, a v důsledku toho se stravují nezdravě ve fast foodech, balenými bagetami a podobně.

Jedná se o koktejly, které jsou alternativou jídla. Obsahují všechny důležité živiny, které tělo potřebuje, a dá se jimi tak nahradit 100 procent denní stravy. Zahraničními produkty jsou například Soylent nebo Nutridrink.

Autor českého výrobku s názvem AnaPur Štěpán Andrle se chytil principu práškové stravy, kterou stačí jen zalít vodou. Svůj vlastní recept ale vylepšil tím, že syntetické vitaminy, maltodextrin a jiné nepřirozené látky nahradil tak, aby všechny živiny pocházely z přirozených rostlinných zdrojů.

Nevýhody: Koktejlem se sice dá nahradit veškerá strava, ale ani sám autor to nedoporučuje. „Už jen z toho důvodu, že jídlo je také společenská záležitost a určitě není důvod se omezovat a připravovat se o lákavé chutě jídel, u kterých posedíte s rodinou nebo přáteli,“ uvádí Štěpán Andrle.

Vyzkoušíte něco z toho?

Reklama

Související témata: