Hlavní obsah

Tloustnete? Ukliďte! Za přejídání může i nepořádek v kuchyni

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Míváte často binec v kuchyni? Podle odborníků to může mít souvislost s tím, že se vám nedaří zhubnout. Jak to je možné?

Článek

Plná pracovní plocha věcí, přetékající poličky, lístky oblepená lednice, zaplněný dřez. Co o svém majiteli taková kuchyň vypovídá? „Taková kuchyně poukazuje na někoho, kdo se pravděpodobně cítí zablokován a v životě mu chybí příležitosti. Může mít zdravotní problémy, trpět nadváhou, může mít problémy s cirkulací krve, případně koncentrací,“ říká Ing. Silvia Kajanová lektorka Cesty za zdravím.

Nepořádek a hromadění věcí prý vede i k tomu, že začnou trpět vztahy, dochází inspirace a kreativita, slábne životní síla a nakonec se vyčerpávají i finance. „Nepořádek vám nedává moc prostor pro růst. Jste jako rostlina v malém květináči, která už nemůže sílit nebo začít kvést. Nepořádkem zbavíte váš domov vitální, šťastné a živé energie,“ upřesňuje Silvia Kajanová.

Foto: Vasina Natalia, Shutterstock.com

Chaos a nepořádek v kuchyni vás stresuje, i když si to nepřipouštíte. No a stres může vyvolat i chutě a přejídáníFoto: Vasina Natalia, Shutterstock.com

V chaotickém prostředí jíte víc

Vypadá to, že váš vztah k úklidu ovlivňuje vaši duševní pohodu, ale podle všeho může i za to, jak se stravujete a tedy v důsledku i za to, zda hubnete. Ostatně potvrzuje to i výsledek výzkumu neziskového zařízení Food and Brand Lab na Cornellově univerzitě ve státě New York, který se vlivem chaotického prostředí na to, kolik čeho sníte, zabýval.

Studie se účastnilo devadesát osm žen. Každá z nich měla deset minut počkat v kuchyni – polovina v uklizené a uspořádané, druhá půlka v chaotické, neuspořádané… V obou místnostech bylo na stole stejné občerstvení – koláčky, sušenky a mrkev, které si mohly čekající ženy brát.

Asi tušíte výsledek… Ženy, které čekaly v chaosu, toho snědly mnohem víc, a mrkev to nebyla! „Ukázalo se, že chaotické prostředí vás zbavuje kontroly – a to i nad tím, co sníte. Máte pocit, že si v tom zmatku stejně nikdo nevšimne, kolik jste toho snědli. Ve výsledku to byl dvojnásobek kalorií, než druhá polovina, která čekala v uklizené místnosti,“ komentuje výsledky vedoucí studie Lenny Vartanian, Ph.D., který dodal, že muži na tom budou podle něj naprosto stejně.

Nutno dodat, že chaotické prostředí svědčilo hlavně konzumaci sušenek a koláčů, tedy méně zdravé varianty. Je to proto, že chaos ve vás vyvolá stres a ten nastartuje chutě, hlavně na sladké a tučné. Stres často způsobuje přejídání, neboť stresový hormon kortizol může způsobit zvýšení chuti k jídlu. Kromě toho může stres také zvýšit srdeční frekvenci, snížit sexuální apetit a vést k bolestivým stavům, jakými jsou migrény, syndrom dráždivého tračníku a žaludeční vředy.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pravidelný úklid vás může zbavit stresu a dopomoci i k hubnutíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Šest kroků k nápravě

„Nepořádek útočí na vaše smysly spoustou podnětů – vizuálních, čichových a hmatových. Rozptyluje vás od věcí, na které byste se měli soustředit, znepokojuje vás a vyvolává pocit provinilosti… Ale také patří mezi stresory, které lze docela snadno zvládnout, a to úklidem,“ vysvětluje Silvia Kajanová. Jak na to?

  • Zapojte rodinu - kuchyň je místnost, kterou využívají všichni, takže by ji mohli i všichni pomoci uklidit. Dejte každému jeho sekci a práce půjde snadno od ruky.
  • Zorganizujte věci - mnohdy nelze mluvit ani o nepořádku, jako o neorganizovaném ukládání věcí. Nakupte krabice, šanony a podobně a dejte věcem řád. Ideálně vše uzavřete do skříní či šuplíků, potřebujete věci dostat ze zorného pole, aby nepodněcovaly vaše smysly. Naučte se pak věci vracet tam, odkud jste je vzali.
  • Vyhazujte - nepotřebujete osm naběraček ani dvacet utěrek. Ponechejte si věci, které opravdu potřebujete a ostatní můžete dát na charitu. Věcmi se moc neprobírejte, pokud existuje šuplík, který jste pár měsíců neotevřeli, vysypejte ho celý, protože tam není nic potřebného. Z hlediska hubnutí je zásadní uklidit nejen v lednici, ale i na ní. Chaos v potravinách způsobí, že budete pořád „uzobávat“ – bez kontroly množství. Oblepená a „omagnetkovaná“ lednice zas zbytečně upoutává vaši pozornost a když už se na ni soustředíte, častěji vás napadne ji otevřít a něco si z ní vzít. Jestli tam něco fakt musíte mít, vyzkoušejte si na dveře nalepit svou fotku v plavkách…
  • Dejte věci do čekárny - vyčleňte si krabici na věci, o kterých si nejste jisti, zda je máte vyhodit. Tu uložte někam mimo kuchyň a dejte jí třeba pár měsíců na „odležení“. Jestliže ji za tu dobu neotevřete, pak patří vyhodit.
  • Naučte se vyhazovat papíry - letáky, katalogy, ale i dopisy z banky, výpisy nebo složenky. Velmi snadno se hromadí a to podstatné z nich se pak snadno založí nebo ztratí. Naučte se to zbytečné ihned vyhodit a tomu nutnému dát své pevné místo.
  • Ukliďte po sobě - po mytí nádobí ho rovnou i utřete a dejte na místo, po pečení ukliďte všechny suroviny… prostě končete všechny aktivity čistým stolem, čistou pracovní deskou i sporákem. Uvidíte, jaký klid se ve vás rozhostí, když se vrátíte vždy do čistého.

Jak jste na tom s úklidem kuchyně vy? Napište nám!

Reklama

Související témata: