Hlavní obsah

Nejíte při hubnutí pečivo a přílohy? Chyba! 4 důvody, proč si tím škodíte

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno posnídáte vajíčka, sýr, ale za žádnou cenu ani krajíček chleba. K obědu si zase dáte maso se zeleninou, a to jako vždy bez jakékoli přílohy. Jde vám o to, vyhnout se sacharidům – my víme. Musíme vás ale varovat: neděláte správně.

Článek

Hubnoucí programy založené na značné restrikci sacharidů začaly být ve velkém populární už v osmdesátých letech. A jistou oblibu si drží dodnes. Mimo jiné proto, že ve chvíli, kdy v jídelníčku významně omezíte sacharidy, tedy nejíte pečivo, těstoviny, rýži ani další přílohy, výsledky v podobě ubývajících kil se skutečně rychle dostaví. Ještě dříve se ale většinou dostaví negativní účinky takové stravy. A v závěru pak na mnohé čeká nepříjemné překvapení v podobě jojo efektu. Víte, co se stane, když přestanete jíst sacharidy?

1. Nálada i energie na bodě mrazu

„V krvi musí být neustále určité množství sacharidů v podobě glukózy, protože ji potřebují buňky celého těla, aby z něj mohly vyrábět energii,“ říká výživová poradkyně Jitka Freibauerová ze studia Výživou ke změně.

Máte-li v jídelníčku sacharidů nedostatek, jste nejen otupělí a oslabení, ale tělo také v nedostatečném množství tvoří hormon serotonin, který podporuje správné psychické rozpoložení. Jinými slovy – jste unavení a navíc máte po náladě.

2. Mozek vstoupí do stávky

Jestliže potřebujete, aby vám to ve škole nebo v práci pálilo a také, aby vám dobře sloužila paměť, určitě vám omezení sacharidů dobrou službu neudělá.

„Tyto živiny jsou totiž nezbytné pro činnost mozku. Nervové buňky jsou závislé na dodávkách glukózy z krve, protože nemají schopnost ukládat si zásoby energie v podobě tuků. Lidský mozek spotřebovává až 25 procent celkové spotřeby glukózy,“ vysvětluje Jitka Freibauerová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nedostatek sacharidů ve stravě vede k únavě, špatné náladě i dehydrataciFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Začnete ztrácet vodu

První dny na nízkosacharidové stravě budete nadšení aspoň z toho, že kila vážně letí dolů. S vysokou pravděpodobností se ale bude jednat jen o minimum tuků – zbytek bude voda. Ta je totiž vázaná v těle díky příjmu sacharidů, a když je vyřadíte nebo omezíte, organismus vodu odstraní.

Vzhledem k tomu, že je pro tělo životně nezbytná, co nejdříve se ji bude snažit získat zpět. To se mu samozřejmě povede a jako bonus si k nově nabyté vodě přidá i nějaké to kilo tuku.

4. Oslabíte si imunitu

V neposlední řadě jsou sacharidy důležité i pro obranyschopnost. „Slzy, sliny a hleny je totiž také potřebují, což souvisí s imunitním systémem. Hleny tvoří na sliznicích ochrannou bariéru a tím ztěžují patogenům vniknutí do organismu,“ vysvětluje výživová odbornice Jitka Freibauerová.

Kolik a jaké sacharidy jíst?

To, že bez sacharidů to prostě nejde, už víte. Teď zůstává otázkou, kolik jich sníst a z jakých zdrojů, aby hubnutí nebylo ohroženo.

„Z celkového denního příjmu energie by měly sacharidy tvořit okolo 55 procent,“ uvádí výživová poradkyně Pavla Tomášková. Ty byste měli naplnit především prostřednictvím komplexních sacharidů. „Sem spadají například luštěniny, rýže, zelenina, brambory, celozrnné obiloviny či ovesné vločky,“ uvádí odbornice.

Je ale jasné, že ani jednoduchým cukrům se úplně nevyhnete, protože jejich zdrojem bývá i spousta zdravých potravin, zejména ovoce a sladší zelenina. Naopak pohlídat byste si měli nadbytek přidaného cukru, který se nachází nikoli v přirozených, ale průmyslově zpracovaných potravinách – jsou to různé sušenky, trvanlivé pečivo, omáčky, cereálie a podobně.

Máte zkušenosti s omezováním sacharidů ve stravě?

Reklama

Načítám