Hlavní obsah

Tohle bude šok! 6 „nezdravých“ potravin, které vám ve skutečnosti prospívají

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou chvíli je nějaká potravina, kterou jste brali za prospěšnou, nově ocejchovaná jako nezdravá. To je vždycky nemilé překvapení, že? Tentokrát to ale bude naopak! Těchto šest potravin vraťte zpátky do svého jídelníčku. To, že nejsou zdravé, je totiž mýtus.

Článek

Čeho je moc, toho je vždycky příliš. I sebezdravější potravina může škodit, když ji budete konzumovat v nezřízeném množství. O potravinách níže dlouho panovalo přesvědčení, že jsou špatné a do zdravého jídelníčku nepatří. To je ale mýtus! Když je budete jíst v přiměřených porcích, vašemu tělu naopak velmi prospějí.

1. Majonéza

Pravda, majonéza je pořádně tučná omáčka. To ale ničemu nevadí. Obsažený tuk má totiž u většiny prodávaných výrobků velmi vhodné složení. „Kvalitní majonéza ze žloutků a řepkového oleje, který má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, nemá chybu. Ale samozřejmě je dobré jíst ji s mírou,“ uvádí výživová odbornice Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

2. Arašídové máslo

Stále si ještě představujete arašídové máslo jako tu podivnou nezdravou věc, kterou se ládují tlustí Američané? Tahle potravina vyrobená z arašídů má opravdu ryze americký původ, to je pravda. Každopádně – v kvalitním provedení je to jedna z nejzdravějších pomazánek vůbec.

Burské oříšky jsou totiž luštěnina, která v nemalém množství obsahuje cenné omega 3-mastné kyseliny, bílkoviny i celé spektrum vitaminů a minerálů. V obchodech vybírejte takové druhy pomazánek, které obsahují arašídy z více než 90 procent.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Burákové máslo je vynikající a navíc zdravéFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

3. Řepkový olej

Používáte v kuchyni zásadně olivový olej, případně jiné méně tradiční a také dražší oleje, protože ten řepkový je nezdravý? Mýlíte se... „Z běžně dostupných olejů má právě řepkový úplně nejvhodnější složení mastných kyselin. Významný je především obsah omega-3. Domněnky o nezdravosti řepkového oleje plynou ještě z dávných dob, kdy obsahoval negativně působící erukovou kyselinu, v současnosti už ji však téměř neobsahuje,“ uvádí odbornice na kvalitu potravin Ing. Hana Málková ze společnosti STOB.

4. Červené maso

To, že červené maso není tak dietní jako bílé maso nebo ryby, je pravda. Určitě to však neznamená, že by nějak škodilo zdraví. Naopak! Patří mezi nejdůležitější zdroje veledůležitého vitaminu B12, ale také minerálů, jako je železo nebo zinek. Opomenout nejde ani velká dávka bílkovin, kterou do sebe s každým dobrým steakem dostanete!

5. Máslo

Máslo obsahuje cenné MCT tuky, které chrání svalovou hmotu a podporují metabolismus – ale to není vše. „Je také bohatým zdrojem v tuku rozpustných vitaminů A, D a K. Vitamin A je důležitý pro zdraví očí a správnou funkci štítné žlázy. Máslo v nemalém množství obsahuje i důležitý selen,“ popisuje Zuzana Komůrková.

Foto: Tatyana Aksenova, Shutterstock.com

Máslo a káva – dříve zatracované lahůdky, dnes prospěšné složky zdravého jídelníčkuFoto: Tatyana Aksenova, Shutterstock.com

6. Káva

„Poslední studie ukazují, že káva je prospěšná. Významný je obsah antioxidantů, které působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Naopak negativní účinky, které byly kávě dříve přisuzovány, například že zvyšuje krevní tlak či dehydratuje, se ukazují při konzumaci v rozumném množství jako nepravdivé,“ říká Hana Málková.

A jaká je rozumná konzumace? Tři až pět šálků denně – záleží samozřejmě na tom, jak silný nápoj pijete. Za den byste ovšem neměli přijmout více než 300 mg kofeinu.

Potěšili jsme vás?

Reklama

Načítám