Hlavní obsah

Přestali jste kvůli ceně kupovat máslo? 5 důvodů, proč byste zase měli začít!

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Reklama

Máslo dnes stojí celkem dost peněz, proto se spousta lidí snaží vymýšlet způsoby, jak se bez něj obejít. Jenže máslo, pokud se jí s mírou, je mimořádně zdravé a levnější margaríny se mu nemohou vyrovnat. Víte, jak tělu prospívá?

Článek

Většina lidí jí máslo proto, že zkrátka milují jeho čerstvou lahodnou chuť. Ale to není jediný důvod, proč je máslo skvělé. K umírněné, avšak pravidelné, konzumaci másla by vás mohly motivovat i jeho účinky na zdraví. Tohle jsou důvody, proč máslo jíst:

1. Je určitě lepší než margarín

Nahrazujete máslo margarínem? Není to úplně špatně, ale máslo je lepší volba. „Proč raději zvolit máslo než uměle vyrobený margarín, vám asi nejlépe napoví zdravý rozum. Máslo je čistě přírodní a přirozeně vyrobený produkt oproti vysoce průmyslově zpracovaným produktům, jako jsou margaríny z rostlinných olejů,“ vysvětluje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Joerg Beuge, Shutterstock.com

V jednoduchosti je síla – chléb s máslem je dokonalá lahůdkaFoto: Joerg Beuge, Shutterstock.com

2. Netloustne se z něj

Velkým benefitem másla je, že se řadí k bohatým zdrojům takzvaných MCT tuků čili mastných kyselin se středním řetězcem. „Nadbytečný příjem MCT tuků nevede k ukládání do tukových zásob, ale naopak k termogenezi neboli tvorbě tepla,“ popisuje osobní trenér Pavel Dvořáček. Díky tvorbě tepla samozřejmě dochází ke zrychlení metabolismu – vaše tělo tedy efektivněji spaluje.

3. Nedostanete po něm hned hlad

Znáte takové ty hladové potraviny, že? Hamburger z fast foodu, kousek pizzy, listový šáteček nebo sušenka… Jakmile je sníte, hned máte hlad. To u másla nehrozí! Právě díky obsahu cenných MCT tuků dokáže máslo na dlouhou dobu zasytit. Kousek kvalitního pečiva pomazaný máslem představuje snídani, která vás bez problému zasytí na celé dopoledne.

Foto: Velychko Viktoriia, Shutterstock.com

Kvalitní pečivo s máslem nám dodá i spoustu vitaminůFoto: Velychko Viktoriia, Shutterstock.com

4. Dodá tělu důležité vitaminy 

„Máslo je bohatým zdrojem v tuku rozpustných vitaminů A, D a K. Vitamin A je důležitý pro zdraví očí a správnou funkci štítné žlázy. V nemalém množství máslo obsahuje i důležitý selen,“ popisuje Zuzana Komůrková. Selen je velmi významný antioxidant, který chrání vaše tělo před volnými radikály.

5. Obsahuje spalovač tuku

Možná se vám to pořád zdá jako paradox, ale příjem tuků ze stravy skutečně pomáhá pálit tělesné tuky. Znáte spalovače, které užívá snad každý nadšenec do fitness? Řada těchto výrobků je postavená na CLA neboli konjugované kyselině linolové. Ta pomáhá při hubnutí chránit svaly a dokonce podporuje spalování tělesného tuku. Kromě doplňků stravy ji do těla můžete dostat ve velkém prostřednictvím hovězího masa a nebo právě másla! Na 10 gramů másla přijmete 80 mg CLA.

Máslo jezte, ale nepřehánějte to

Pokud chcete plně využívat všechny úžasné benefity másla, je třeba ho jíst jen v umírněném množství. „Strava má být hlavně pestrá a s žádnou potravinou byste to neměli přehánět, tedy ani s máslem,“ podotýká výživová odbornice Zuzana Komůrková. Pro ty, které zajímají přesná čísla – když denně sníte zhruba 30 gramů másla, dá se to považovat za optimální množství, a to už ta vyšší cena tak nebolí, co myslíte?

Kupujete máslo?

Reklama

Načítám