Hlavní obsah

Tohle by si Diana ani Kate nedovolily aneb Snoubenka prince Harryho znovu porušuje královské zvyky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Královna ji musí milovat! Jinak se snad totiž ani nedá vysvětlit, jak je možné, že snoubenka prince Harryho (33), Meghan Markle (36), soustavně boří britské monarchistické tradice. A to nejen co se týče jejich svatby, ale i vztahu celkově.

Článek

Změna oblečení, konec blogování a zrušení účtů na sociálních sítích. Ze začátku se zdálo, že Meghan Markle (36), snoubenka prince Harryho (33), si je vědoma všeho, co ji, jakožto budoucí členku britské královské rodiny, čeká. Když se zasnoubili, všichni čekali, že se opasek pravidel a tradic kolem páru utáhne ještě více. Jenže on se stal přesný opak. Meghan Markle s princem Harrym neustále porušuje další a další královská pravidla.

Svatební proslov z úst nevěsty

Jednou z posledních porušených tradic je svatební proslov. Je zvykem, že při recepci pronese řeč otec nevěsty, ale v tomto případě to zřejmě nepřichází v úvahu. Že vztahy Meghan a jejího otce, Thomase Markla (73), nejsou nejvřelejší, se ví. Nicméně spousta lidí asi čekala, že alespoň ve svatební den se to urovná. Budoucí nevěsta se rozhodla mít řeč sama. Chce v ní zejména vzdát hold a vyjádřit lásku svému nastávajícímu, princi Harrymu a poděkovat královně a celé rodině za přijetí. Podle blízkých zdrojů s tím prý princ souhlasí a dokonce se mu to zdá jako skvělý nápad.

Kdo ji povede k oltáři?

Svého otce se ale od svatby chystá distancovat ještě trochu více. V jednu chvíli se totiž objevily spekulace, že Meghan nechce, aby ji k oltáři vedl on, nýbrž její matka, Doria Ragland (61). Rodiče jsou rozvedení od hereččiných šesti let a ona žila s mámou. Má k ní tedy blíže a připadá jí přirozené, aby v tento významný okamžik byla po jejím boku ona. Tuto informaci ale vyvrátila Meghanina nevlastní sestra Samantha (53). Nicméně ta se o své mladší nevlastní sestře nevyjadřuje nikdy příliš pochvalně, takže těžko říct, kde je pravda.

Foto: Profimedia.cz

Meghan prý jednou řekla, že by byla ráda, aby ji k oltáři vedla její maminka, se kterou má lepší vztah než s otcemFoto: Profimedia.cz

Bude bílá nevěsta?

Otázka také je, jaké šaty nakonec nevěsta zvolí. Protože je už jednou rozvedená, neměla by obléknout sněhobílou róbu. Může se nechat inspirovat svojí budoucí tchyní, vévodkyní Camille (70), která zvolila barvu slonoviny. Ostatně už samotný fakt, že je americká herečka rozvedená, nedá pokoje některým obdivovatelům tradiční britské rodiny. Dříve by totiž královna nedala požehnání ke sňatku s osobou, jejíž bývalý partner je stále naživu. Poprvé toto přesvědčení porušila právě u Camilly, podruhé nyní v případě Meghan Markle.

Zakázaný termín svatby

Rozruch vyvolal i termín svatby. Nikdo nemá pravděpodobně nic proti devatenáctému, ovšem proti květnu ano. Královna Viktorie (1819–1901) totiž kdysi sňatky v tomto měsíci zakázala. A to kvůli pověře, že svatba v pátém měsíci roku přináší smůlu. To známe i my v České republice „Svatba v máji, do roka máry“.

Vzniklo to tak, že pokud nevěsta v květnu otěhotněla, porod vycházel na zimní měsíce, tedy rizikové období, během kterého rodičky nezřídka kdy umíraly. Druhé riziko bylo v podobě potratu, který hrozil naopak v letních měsících kvůli náročné lopotě na poli a při žních, ale to asi členkám královské rodiny nehrozilo.

Foto: Profimedia.cz

Meghan se při návštěvě Cardiffu zvěčnila školačce na papírek, byť to královská etika zakazujeFoto: Profimedia.cz

Zvyklosti herečky?

Nejsou to ale záležitosti pouze okolo svatby, se kterými si Meghan neláme hlavu. Členové královské rodiny mají zakázáno dávat autogramy svým fanouškům. To aby jich náhodou někdo nezneužil. Meghan to porušila při jedné z posledních oficiálních akcí. V půlce ledna navštívila se svým snoubencem Cardiff, kde na ně čekaly davy.

A v nich i děti z tamější školy, které v zimě stály hodiny, než kolem nich projde Meghan Markle a princ Harry. Bývalé herečce se dívčin zželelo, přistoupila k nim a napsala na papírek „Hi, Kaitlin“, čímž se projevila podobně jako princ Charles (69). Ten se zvěčnil na papír svým fanouškům jen jednou za svůj život, a to v roce 2010, když byl navštívit oběti povodní. Na papírek jednomu z fanoušků napsal „Charles 2010“.

Foto: Profimedia.cz

Meghan strávila Vánoce v královské rodině, byť ještě není manželkou prince Harryho. To Kate nesmělaFoto: Profimedia.cz

Vánoce u královny

Zřejmě moderní a mladší část britské monarchie na pravidla tolik nehledí a královna se jim to často asi ani nesnaží rozmluvit. O tom svědčí i fakt, že královna pozvala Meghan na Vánoce na Sandringhamské panství. Požádal ji o to Harry, protože její rodina žije v Americe, a tak by Meghan byla na svátky sama. Podle královské etikety totiž na Vánoce nesmí na Sandringham partner či partnerka člena královské rodiny, pokud nejsou sezdáni. Třeba vévodkyně Kate (36) první Vánoce po zasnoubení trávila s princem Williamem (35) u Kateiných rodičů, protože ke královně nesměli.

Je vlastně docela zarážející, že toto všechno Meghan prochází. Královna je známá svojí neústupností, kterou už mnohokrát během svého vládnutí prokázala. Podle odborníků ale nemá královna Alžběta II. (91) tak vysoké nároky na budoucí ženu svého vnuka Harryho proto, že s největší pravděpodobností se on králem Británie nikdy nestane.

Myslíte si, že by Meghan a Harry měli dodržovat královská pravidla důsledněji?

Reklama

Načítám