Hlavní obsah

Svatba na spadnutí: Princ Harry se zasnoubil! Kde bude obřad a jaký titul Meghan získá?

Foto: Profimedia.cz

Meghan a HarryFoto: Profimedia.cz

Reklama

Zatímco všichni sázeli na to, že ke královským zásnubám dojde až v prosinci, jak je to zvykem, princ Harry všem vzal vítr z plachet a svoji přítelkyni Meghan Markle požádal o ruku už nyní. Zároveň oznámil, že svatba bude brzy zjara příštího roku. Že by se ženit musel?

Článek

Britská královská rodina má skutečně nabitý rok! Letos je smutné výročí dvaceti let úmrtí oblíbené princezny Diany (†36), rodina oznámila třetí těhotenství vévodkyně Kate (35), princ Philip (96) se stáhl z veřejného života, zároveň se slavilo 70. výročí jeho svatby s královnou Alžbětou II. (91) a nyní se ukázalo, na co se pravděpodobně čekalo ze všeho nejvíc! Zásnuby prince Harryho (33) s Meghan Markle (36)! V pondělí dopoledne to oznámil Kensingtonský palác.

Královský protokol diktuje, že k zasnoubení může dát princi nejprve požehnání královna. Ve svém prohlášení s princem Philipem uvedla, že je to pro pár radost a že jim přejí štěstí. Upřímné nadšení ze zasnoubení prince Harryho vyjádřil i jeho bratr William (35) s vévodkyní z Cambridge. „Jsme nadšení z Harryho a Meghan. Je nádherné vidět je dohromady šťastné,“ vyjádřili se.

Foto: Profimedia.cz

V létě byl princ Harry a Meghan Markle viděni spolu na svatbě společných známýchFoto: Profimedia.cz

Zákaz kvůli rozvodu 

Po královnině souhlasu zajisté spadl Harrymu kámen ze srdce. Meghan Markle je totiž rozvedená, což byl v minulosti důvod, proč Alžběta II. zakázala sňatek třeba své sestře Margaret (†71) , která si chtěla vzít rozvedeného Petera Townsenda. Kvůli sňatku s rozvedenou Wallis Simpson (†89) dokonce abdikoval Eduard VIII. (†77) v roce 1936. K obměkčení došlo zřejmě v roce 2005, kdy královna povolila sňatek svému synovi Charlesovi. Nejen on byl v tu dobu rozvedený, ale i jeho nastávající, Camilla (70).

Zpráva je velmi čerstvá, zatím nebyla zveřejněna ani oficiální fotografie, která bude pořízena odpoledne, stejně jako první interview. Dosud neviděn je i prsten, se kterým princ Harry Meghan žádal o ruku. Proslýchá se ale, že šel ve šlépějích svého otce a vybral prsten sám, bez jakýchkoliv historických souvislostí, jako to bylo u jeho bratra. Ten žádal prstenem, který měla jejich matka, princezna Diana. S největší pravděpodobností ale šperk pochází od Garrard Jewelers, oblíbené královské firmy, která vyráběla prsten právě pro princeznu Dianu nebo princeznu Annu (62).

Foto: Profimedia.cz

Oficiálně se spolu ukázali poprvé letos v září na Invictus games v Kanadě Foto: Profimedia.cz

Kde bude obřad?

Jediné, co snoubenci oznámili, je, že chtějí, aby byla svatba na jaře. Tedy období mezi zásnubami a svatbou bude přibližně stejně dlouhé, jako byly u prince Williama a Kate. Ti své zásnuby oznámili v říjnu roku 2010 a svatba byla v dubnu 2011. A právě duben je i měsíc, který si vybrali novopečení snoubenci. Dodali, že však chtějí počkat, až se narodí další královský potomek, kterého nyní čeká vévodkyně Kate.

V úvahu, kde proběhne svatba, připadají i lokace. Westminsterské opatství, kde proběhla i v roce 2011 královská svatba a v roce 1947 se zde brala i královna Alžběta II. s princem Philipem. Ovšem rodiče Harryho, princ Charles a lady Diana, se brali v Katedrále svatého Pavla. Proto i tato varianta přichází v úvahu. Do třetice se pak hovoří ještě o zámku Windsor, zde měl druhou svatbu princ Charles, když si v roce 2005 bral Camillu, vévodkyni z Cronwallu.

Vévodkyně ze Sussexu, nebo princezna?

Svatba prince Harryho a Meghan Markle bude bezpochyby společenskou událostí číslo jedna v příštím roce. Dá se ale očekávat, že na ni nebude takový nátlak jako v případě jeho bratra. Zatímco on je v řadě druhý následník trůnu, jeho bratr nyní zaujímá páté místo, po narození královského potomka se odsune na místo šesté.

Meghan Markle s největší pravděpodobností bude nosit titul vévodkyně ze Sussexu, ve hře je ale i titul princezny, který měla i Diana. Vzhledem k tomu, že je šestatřicetiletá bývalá herečka rozvedená, očekává se spíše titul vévodkyně. Záleží však na královně, jaký jí přidělí.

Reklama

Načítám