Hlavní obsah

Tohle jsou módní přešlapy, které se neodpouští!

Foto: Marie Bartošová

Vhodné i méně vhodné outfity statečně ozkoušela čtenářka JarkaFoto: Marie Bartošová

Reklama

Móda je v dnešní době uvolněnější než kdy jindy. Zatímco dříve platila minimálně jakási nepsaná pravidla, v současnosti se kombinuje téměř všechno se vším a jen málo co je tabu. Přesto jsou ale určité hranice, které je lepší nepřekračovat. Které stylistické zásady porušujeme nejčastěji a jak tyhle prohřešky rychle napravit? Tady je pár názorných ukázek.

Článek

Módním experimentátorkám rozhodně fandíme. Následující „prohřešky“ ovšem nemají s odvahou a invencí nic společného. Statečně je pro vás ozkoušela naše milá čtenářka Jarka!

Kudy tudy do tělocvičny?

Ano, džíny patří mezi ležérní oblečení. To ovšem neznamená, že byste je měly nosit s teniskami, které jsou cílené pro sportovní vyžití a s mikinou, ve které běháte doma. A právě tahle kombinace, se kterou se bohužel můžeme setkávat velmi často, nedá stylistkám spát. Uchylovat byste se k ní neměly ani v případě, že si natahujete roztrhané džíny nebo ty uvolněné ve stylu boyfriend.

„Takové džíny musíte naopak pozvednout, dodat jim nějaký ženský prvek,“ vysvětluje stylistka Veronika Králová. Pokud se proto zrovna nechystáte na procházku lesem, vyměňte sportovní boty za nízké podpatky nebo klidně kecky, ale ty městské (vhodné tipy najdete ve článku Tenisky do baru i do města? Ano!). Alternativou mohou být i balerínky, mokasíny nebo nazouvací „slippers“.

Totéž platí o mikině, pokud se vydáváte do města, nahraďte ji jednoduchým vrškem a sáčkem (inspirovat se můžete článkem Sáčko a blejzr vám letos nesmí chybět! Vyberete si?). „Může to být přitom i sáčko z teplákoviny, které vám bude pohodlné podobně jako vaše oblíbená mikča. Celkový dojem ale bude úplně jiný,“ dodává stylistka.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: vlevo - boty (Nike, info o ceně v obchodě, náhrdelník (New Yorker, 179 Kč), džíny (Ann Christine, 990 Kč), mikina (New Yorker, 419 Kč), triko (NY, 129 Kč) - varianta vpravo - džíny (Ann Christine, 990 Kč), košile (H&M, 499 Kč), sako (stylistky vlastní), boty (Ann Christine, 619 Kč), perly – set (KappAhl, 299 Kč), perlový náhrdelník (F&F, 24 Kč)Foto: Marie Bartošová

Trocha tajemství neuškodí :-)

Pánové se určitě diví, co je na tomhle oblečku špatně. Ultra krátká mini, odhalené bříško, výstřih a podpatky – co víc si přát? Stylisté to ale vidí jinak: „Přílišné odhalování určitě nedoporučuji. Když už jdete do mini sukně, zapomeňte na hluboké výstřihy nebo holý pupík,“ říká stylistka Veronika s tím, že byste přece jen měly nechat prostor pro mužskou fantazii. Čtenářku Jarku jsme proto zase hodně rychle převlékli do varianty, která není tak prvoplánově sexy.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: vlevo - sukně (Tally Weijl, 319 Kč), top (NY, 329 Kč), boty (Tally Weijl, 699 Kč) - varianta vpravo - sukně (Tally Weijl, 319 Kč), triko (Zara, 499 Kč), náramky (stříbrný - KappAhl, 299 Kč, proplétaný – F&F 240 Kč, modrý – AC, 129 Kč), boty (Mixer, info o ceně v obchodě)Foto: Marie Bartošová

Jak si snadno a rychle vytvořit špíčky

Největším, nebojíme se říct morem, zejména u mladší generace, jsou bokové kalhoty. Respektive jejich nesprávné nošení. Naprané bokové kalhoty v kombinaci s páskem, který vás ještě více „seškrtí“, vytvoří špíček i jinak normálně štíhlé slečně. Takže ještě jednou, a správně. Když kalhoty s nízkým sedem, tak na štíhlé postavě, ve správné velikosti, bez pevně utaženého pásku a ideálně s trikem, které sahá alespoň do pasu, a hlavně – není těsné. „Pokud vyrážíte v upnutých kalhotách, měly byste volit volnější vršek a naopak," říká stylistka Veronika. Nikdy byste neměly mít všechno upnuté, nebo naopak volné, to si mohou dovolit jen opravdu hodně štíhlé dámy.

Foto: Marie Bartošová

Na foto: vlevo - boty (Tally Weijl, 319 Kč), kalhoty (Ann Christine, 739 Kč), pásek (stylistky vlastní), tílko (KappAhl, 299 Kč), náramek (AC, 109 Kč) - varianta vpravo - kalhoty (Ann Christine, 739 Kč), dlouhý náhrdelník (New Yorker, 119 Kč), krátký náhrdelník (KappAhl, 299 Kč), brýle (KappAhl, 149 Kč), triko (Tally Weijl, 159 Kč)Foto: Marie Bartošová

Spodní prádlo by mělo zůstat utajené

O nevhodnosti vykukujících podprsenek se mluví často, na co ale spousta dam stále zapomíná, jsou také správné kalhotky. Jakmile si koupíte nové kalhoty/sukni/šaty, hned musíte vysledovat, jak moc průsvitný kousek je a co všechno je pod ním je vidět. Problematické bývají lemy kalhotek (není nic horšího než sledovat, jak se pod šaty rýsují „bombarďáky“), ale stejně tak i barevné kalhotky nebo potisky. Univerzální jsou samozřejmě tanga v tělovém odstínu, pokud je nenosíte, můžete si pořídit i kalhotky s nohavičkami, ale pozor, bezešvé a opět – tělové. Jak vidíte na tomto případu, vždycky se vyplatí před odchodem z domu kouknout do zrcadla. I zezadu!

Foto: Marie Bartošová

Na foto: kalhoty (Ann Christine, 739 Kč)Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Stylistka Veronika a vizážistka Jana hlídají každý detailFoto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Jarka má šátky moc ráda, černobílý přírůstek ProŽeny.cz by Jakub Polanka jí udělal radostFoto: Marie Bartošová

Které módní prohřešky vídáte nejčastěji vy? Zapojte se do diskuse!

Líčení: Jana Strmisková (SURFACE, profesionální škola líčení)

Styling: Veronika Králová (BACKSTAGE, škola stylistů)

Reklama

Načítám