Hlavní obsah

Tohle jsou nejčastější dětské letní nemoci!

Foto: thinkstock

Angina, horečky a další nemoci se dětem nevyhýbají ani v létěFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou zimu vaše dítě bojovalo s rýmou, kašlem a chřipkami? Říkali jste si, ať už je léto a tohle skončí? Ale pozor, i slunné dny mohou vaše děti proležet v posteli s teplotami a jinými neduhy. Tohle jsou nemoci, které je ohrožují právě v letních měsících!

Článek

Spoléhat na to, že v létě vaše děti ani jednou nezakuckají, je pravděpodobně utopie. Nejspíš se sice nemusíte bát bronchitid a podobných nemocí, ale existuje spousta zdravotních obtíží, které jsou typické právě pro teplé měsíce.

Angina v létě? Ano!

Jestli si myslíte, že angina či chřipka jsou záležitostí jen zimních měsíců, jste na omylu. Vaše ratolest sice o prázdninách pravděpodobně nechytne chřipku v pravém smyslu slova, ale nějaké to nachlazení, rýma a kašel se dostavit mohou. Na vině jsou především dlouhé pobyty ve studené vodě a následné prochladnutí a také popíjení ledových nápojů a pojídání zmrzliny. Takto prudké zchlazení totiž dětským (ale i těm dospěláckým) krčkům nedělá příliš dobře.

Ale pozor, v létě dětem hrozí i angina. „Na rozdíl od té klasické anginy to je virová záležitost, proto není dobré okamžitě nasazovat antibiotika. Tuto anginu doprovázejí vysoké horečky, které trvají i tři dny, ale pak mnohdy samovolně ustoupí. A pak v létě děti hodně postihuje ještě jedna viróza, která má podobné příznaky jako angina, ale patří k ní ještě vyrážka na dlaních a ploskách nohou,“ říká dětská lékařka Leona Tylingorová.

Foto: thinkstock

Vodní hrátky k létu patří, ale dávejte pozor na to, jakou kvalitu voda máFoto: thinkstock

Pozor na to, kde se děti koupou

K létu samozřejmě patří koupání, ale rozhodně byste měli dbát na to, aby děti dováděly v čisté vodě. Ne každý rybník je totiž bezpečný a o zánět spojivek či zánět zevního zvukovodu nejspíš nestojíte. „Jedna věc je špinavá voda, ale také je dobré zajistit, aby si děti nestrkaly prsty do ucha a nesnažily se tak dostat pryč vodu, která jim tam natekla. Mohou si totiž nehtem způsobit třeba menší oděrku, a to je další cesta, jak se tam může dostat infekce,“ radí pediatr Tomáš Honzík.

Podle něj je potřeba vodu z uší dostat spíš nakloněním hlavy, poskakováním a podobně než jakýmkoli šťouráním. Zánět zevního zvukovodu sice není tak nepříjemný jako klasický zánět středního ucha, ale i tak vaše dítě může pořádně potrápit. „U tohoto zánětu není ohrožen bubínek, nebývají k tomu teploty, ale bolest tam je,“ potvrzuje Tomáš Honzík.

Co se týče očí, zde je rizikem nejen špinavá voda, ale třeba i hodně chlorovaná voda či prudké slunce. To vše může spojivky podráždit. „Pokud jde o mírné podráždění, nijak dramatické zarudnutí spojivek a z oka nevytéká žádný sekret, stačí oči vymývat vodou a zklidnit je běžnými očními kapkami. Pokud je ale oko zalepené, výrazně rudé, je třeba navštívit lékaře, nejspíš bude třeba podat antibiotické kapky či mast,“ vysvětluje Tomáš Honzík.

Foto: thinkstock

Dodržovat pitný režim je velmi důležité, ale před ledovými nápoji dejte přednost mírně odstátým tekutinámFoto: thinkstock

Střevní chřipka útočí

Jiné jídlo, změna prostředí, velká vedra či polykání vody z bazénu či rybníku. To vše může u dětí vyvolat střevní potíže všeho druhu. Hlavně pro ty nejmenší je to ale jeden z nejnebezpečnějších problémů, protože hrozí velmi rychlá dehydratace. Proto když průjem či zvracení trvá déle než jeden den, raději vyhledejte lékaře. A kromě léků na zastavení průjmu podávejte dítěti i dostatek tekutin a rehydratačních roztoků. Koneckonců jsou to věci, které by neměly chybět ve vaší prázdninové lékárničce (více se o ní dočtete z de).

Alergie, podráždění a kopřivky

Sluníčko, slaná či chlorovaná voda, ale také velké množství čerstvého ovoce. To všechno může podráždit dětskou kůži, takže se často objevují různé vyrážky a kopřivky. Většinou ale nejde o nic závažného, stačí jen použít nějaký krém či pilulku na zklidnění alergie (takzvaná antihistaminika), vyřadit z jídelníčku ovoce, které podráždění způsobilo, a před sluncem dítě dostatečně chránit (jak na to se dočtete zde).

Jak jsou na tom s nemocemi v létě vaše děti?

Reklama

Načítám