Hlavní obsah

Když ženy mlčí aneb Peklo jménem tichá domácnost

Foto: fizkes, shutterstock.com

Mlčením se spory neřeší, naopak tichem se vše jen zhoršujeFoto: fizkes, shutterstock.com

Reklama

Něco řekl, udělal, nebo naopak neudělal. Prostě vás partner naštval. Jenže místo toho, abyste si to vyříkali, ohradíte se mlčením. Najednou žijete v tiché domácnosti. Proč je to špatně?

Článek

Dělají to muži i ženy, pravda ale je, že něžné pohlaví k tomu má výrazně větší sklony. Jakmile dojde na nějaké partnerské neshody, ženy přestanou mluvit. Jenže to problémy neřeší, spíš je prohlubuje.

Mlčte, ale jen chvíli

Samozřejmě někdy je opravdu lepší chvíli nic neříkat a v duchu si daný problém rozebrat. „Pokud žena mlčí proto, že potřebuje odstup a promyslet si reakci či svůj postoj, je to v pořádku,“ říká vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

To se ale bavíme o tichu trvajícím jen velmi krátký a omezený čas. Třeba pár hodin, maximálně den. Když se stane něco závažného, není radno se ukvapovat a nechat za sebe jednat rozbouřené emoce. Je lepší se alespoň trochu uklidnit a pak si rozumně promluvit. Na tohle ale nepotřebujete několik dní, či dokonce týdnů. Takhle dlouhá tichá domácnost je spíš známkou něčeho docela jiného.

Foto: Iakov Filimonov, shutterstock.com

Promyslet si reakci v klidu a mlčky je v pořádku. Ale trestat muže mlčením je chybaFoto: Iakov Filimonov, shutterstock.com

Proč nastává dusné ticho

V podstatě existují dva hlavní důvody, proč se nejedna žena při nějakém konfliktu s partnerem obrní mlčením:

  • Manipulace – jde o určitý druh trestu. Nemluví, tichem trestá svůj protějšek, a snaží se ho tak přimět k „poslušnosti“. To je ale manipulace, která není nikomu vůbec příjemná, a hlavně nikdy nevede k něčemu dobrému.
  • Strach – dalším důvodem může být to, že se jednoduše bojí o určité věci mluvit. Možná je to pro ni příliš citlivé téma, ústa jí zavírají obavy z partnerovy reakce, nebo stud se o dané věci bavit. Ani to není v pořádku, protože ve fungujícím vztahu by žádná tabu být neměla, pár by měl být schopen hovořit v podstatě o všem.

Kam to až vede

Ať už vás k mlčení vede cokoli, nekončí to dobře. V tiché domácnosti s dusnou atmosférou se nebudete cítit dobře vy ani váš partner. „Muži jsou na tohle vnímaví a nátlak od žen jim je velmi nepříjemný. Pokud tuto techniku používáte ve snaze si muže udržet, berte na vědomí, že když se necítí dobře a spokojeně, často volí taktiku úniku či útěku,“ varuje Hana Wolf.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Kdo může být v takhle dusné atmosféře spokojený? NikdoFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Mlčením tak docílíte v podstatě opak toho, o co vám jde. Chcete muže přimět k poslušnosti a udržet ho doma, jenže jemu s vámi nebude dobře, a tak si bude hledat nějaký únik (milenku, mejdany s kamarády, práci, v níž bude trávit většinu času…), nebo rovnou uteče, tedy se s vámi rozejde.

Nemluvit není řešení

Partnerské soužití není jen o radostných chvílích. Je zcela normální, že se čas od času nepohodnete a vznikne mezi vámi rozpor. Jenže tyhle konflikty je potřeba aktivně řešit, což nejde, když jeden (nebo oba) mlčíte. „Přestaňte s partnerem manipulovat a otevřeně spolu mluvte,“ radí Hana Wolf. Jen tak zvládnete spory urovnávat, ne je pouze hromadit pod postelí, kde vyhnijí a na povrch vyplavou ve chvíli, kdy už bude pozdě.

Pokud ve vašem případě nejde o manipulaci, ale spíš o výše zmiňovaný strach, postavte se mu. Sama či s pomocí odborníka ho překonejte, najděte jeho příčiny a zbavte se ho.

„Je potřeba přijít na to, proč se vás určité chování partnera dotýká. Většinou se totiž stává, že partner je vaše zrcadlo, které vám ukazuje nezpracovaná zranění, která v sobě máte uložená. Všem ženám bych proto radila, ať se nad každou svojí emoční reakcí a následným uražením pozastaví a hledají skutečnou příčinu toho, proč v tu chvíli nedokážou jednat v klidu,“ dodává vztahová koučka Lenka Černá.

A co vy? Raději o problémech mluvíte, nebo mlčíte?

Reklama

Načítám