Hlavní obsah

Ve jménu lásky: 3 chyby, které ženy ve vztahu dělají, a vždy na ně doplatí

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Zamilovanost je krásné období plné vášně, touhy a láskyplných gest, ale také období chyb. Ano, když jsou ženy zamilované, dělají chyby. A ty se jim později mohou vymstít. Které to jsou?

Článek

Můžete stát nohama pevně na zemi, být racionální, logicky uvažující bytost, ale když se zamilujete, všechno je jinak. Hormony, růžové brýle, touha – všechny tyhle věci s vámi dělají divy. A vy pak ve jménu lásky vyvádíte pěkné hlouposti. Tohle jsou tři nejčastější chyby, kterých se zamilované ženy dopouštějí. Pozor na ně!

1. Rozmazlujete

Nejraději byste mu snesla modré z nebe. Není nic, co byste pro něj nebyla ochotná udělat. Péče a podstrojování vám nedělají žádné potíže, naopak máte radost, když je spokojený, šťastně se usmívá do talíře s večeří, kterou jste tři hodiny připravovala, a pak vás z gauče láskyplně sleduje, jak mu žehlíte košile.

Většina žen má určitou míru „pečovatelství“ v sobě. Příroda to tak prostě zařídila, koneckonců když muži lovili mamuty, někdo se o děti postarat musel. Ale pozor, už dávno nežijeme v době kamenné a přílišná péče se vám může jednou vymstít. Jednoduše řečeno, tímhle počínáním si partnera rozmazlíte a jednou vám tohle (ne)rozdělení povinností kolem domácnosti (a později i kolem rodiny) může pěkně komplikovat vztah. „Vše, co zavedete jako určitou pravidelnost, začne být samozřejmostí. A na tenhle komfort se velmi rychle a snadno zvyká,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Povinností a starostí bude přibývat, budete unavenější a unavenější a budete si připadat jako služka. Vaši snahu navíc nikdo neocení – budou ji pokládat za standard. Ale naštvané můžete být jen na sebe. „Ženy se někdy hodně zlobí, že jim partner nepomůže, nepochválí je, neocení. Ale vzteklé mohou být jen na sebe,“ říká Lucie Mucalová. Takhle si totiž svého muže „vychovaly“.

A jaká je tedy rada? Snažte se své pečovatelské pudy od počátku potlačit a nastavte soužití tak, jak si ho doopravdy představujete. Třeba i za deset let. „Milujte svého muže, ale i sebe a svůj čas. A naučte se říkat si o pomoc dřív, než bude pozdě,“ dodává Lucie Mucalová.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Povinností bude přibývat a vaši snahu nikdo neoceníFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Předstíráte

Nesnášíte fotbal, ale partner ho tak miluje! A tak z lásky k němu oželíte lístky do divadla a vyrazíte spolu na stadion. Říká něco, s čím nesouhlasíte, ale raději mlčíte, nechcete si tu pohodu kazit diskusí, nechcete upozorňovat na případné odlišnosti, které mezi vámi jsou, protože ho přece milujete. A že si o tom či onom myslí něco jiného než vy? Koho to zajímá!

Jenže ve své podstatě je to přetvářka a vy potlačujete své já. „Ženy se v zamilovanosti někdy přeměňují ve zcela jinou osobnost, která se maximálně snaží přizpůsobit a zalíbit novému protějšku. Z dlouhodobého hlediska se to ale nevyplácí, protože tím vlastně muži nabízíte jen iluzi, která není trvalá,“ varuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Zkuste se na to podívat rozumně. Vážně vydržíte celý život předstírat, že milujete box, i když se vám při každé ráně a kapce krve dělá nevolno? Vztah je samozřejmě založen i na tom, zda dokážete dělat kompromisy, ale všeho moc škodí. „Pokud jde o kompromisy v zásadních oblastech a vy s nimi nejste v souladu, udělá to neplechu. Když žena od začátku vnímá, že jí muž v něčem pro ni podstatném nevyhovuje, dříve či později bude ve vztahu s ním cítit nespokojenost,“ dodává Lenka Černá.

3. Spěcháte

Ženy jsou hodně emoční a dokážou rychle vzplanout. Takže jakmile se zamilují, mnohdy se neudrží a začnou až vražedně spěchat. Seznámení s rodiči, společné bydlení, svatba, děti. Myslí to určitě dobře – díky zamilovanosti jednoduše cítí jistotu, že takhle to má být, tak proč otálet.

Jenže tenhle spěch se nevyplácí. A nejde jen o to, že řadu mužů natolik vyděsí, že radši vezmou do zaječích. Ale i žena potřebuje čas, aby se ujistila, že to takhle opravdu chce. Potřebuje čas, aby se její hormony uklidnily, skončila nadvláda emocí a ke slovu se opět dostal rozum.

Po roce to může všechno vypadat jinak. A je lepší zjistit, že vám s daným mužem zas tak dobře nebude, aniž by vás s ním spojovala třeba hypotéka, nebo dokonce dítě.

Napadají vás další chyby, kterých se ženy ve jménu lásky dopouštějí?

Reklama

Související témata:

Načítám