Hlavní obsah

Fascinující fakta o vašem těle, která jste zaručeně neznali!

Foto: thinkstock

Za den se děti smějí minimálně třikrát častěji než jejich rodičeFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že to ve vašem mozku sviští rychlostí formule nebo že máte v těle kosti silnější než železobeton? Seznámíme vás s naprosto fascinujícími fakty o vašem vlastním těle.

Článek

Čím víc zjišťujeme o tom, jak funguje naše tělo, tím víc jsme fascinováni. Našli jsme pro vás 20 překvapujících faktů.

1. Nervové impulzy, které vysílá mozek, se pohybujírychlostí kolem 270 km/h. Informace se v neuronech šíří až rychlostí přes 400 km v hodině.

2. Počet snů odpovídá IQ – čím je vyšší, tím víc snů lidé mají. To, jestli půjde o zlé sny, lze ovlivnit i teplotou v ložnici. Čím chladněji v ní je, tím prý jsou sny méně příjemné. Průměrný sen přitom trvá jen pár vteřin.

3. Mozek zhruba z 80 % tvoří voda, další podstatnou částí je krev. Nejsou v něm receptory bolesti, čili sám o sobě nebolí.

4.Žaludeční kyselina je tak silná, že by rozpustila i žiletku. Kdyby se žaludeční stěny pravidelně neobnovovaly, natrávila by i žaludek. Každý den jí žaludek vytvoří asi 2 litry.

5. Ženám tluče srdce rychleji, rychleji mrkají, mají lepší čich, jejich vlasy bývají až o polovinu tenčí než mužské. Ženské tělo spaluje pomaleji tuk. Ženy se dožívají vyššího věku než muži. Jen pro zajímavost – nejčastější zranění způsobené kosmetikou je poranění oka řasenkou.

Foto: thinkstock

Zranění oka řasenkou patří mezi nejčastější v rámci „kosmetických úrazů"Foto: thinkstock

6. Když se usmějete, zapojíte do akce 17 svalů. Když se chcete zamračit, musí jich být přes 40. Při chůzi musíte aktivovat 200 svalů.

7. Nehty nerostou stejně rychle – ty na rukou rostou asi čtyřikrát rychleji než na nohou. Nejrychleji přitom roste nehet na prostředníčku a tato rychlost závisí na délce prstu – čím je prst delší, tím rychleji roste nehet.

8. Za život sníme asi 30 tun potravin. Bez jídla lze vydržet 2–3 týdny, v extrémních případech až měsíc, bez pití jen 2–3 dny. Rekord výdrže bez spánku je 11 dní.

9. V našem těle je tolik železa, že by z něj byl asi deseticentimetrový hřebík. Je v něm tolik uhlíku, že by vystačil na osm tužek.

10. Až devadesát procent nemocí má na svědomí stres. Při něm se například také zvyšuje produkce ušního mazu.

11. Čtvrtina kostí celého těla je v nohách – konkrétně v nártech.

12. Nejsilnější kostí těla je kost stehenní, je odolnější než železobeton, který se používá na stavbách. Tato kost váží kolem jednoho kilogramu. Nejtvrdší hmotou v těle je sklovina.

Foto: thinkstock

Stehenní kost je pevnější než železobetonFoto: thinkstock

13. Nejsilnější sval našeho těla je žvýkací. V té souvislosti je zajímavé, že otisk jazyka je pro každého člověka stejně specifický jako otisk prstů.

14. Nos si je schopen pamatovat asi 50 tisíc pachů. Každý člověk má přitom zcela unikátní osobní pach, který není stejný ani u dvojčat.

15. Děti se smějí asi 300krát za den, dospělí jen 15–100krát.

16. Lidské oko může rozlišit až 500 odstínů šedé barvy.

17. V těle je tolik tepen, žil a vlásečnic, že by natažené za sebe obkroužily naši planetu dvakrát.

18. Některé smysly jsou zvláštně propojené s ději v těle nebo kolem něj – například při hluku se nám rozšiřují zorničky, přejedení způsobí zhoršení sluchu.

19. Člověk za život vyprodukuje tolik slin, že by naplnil dva plavecké bazény.

20. Abychom mohli normálně fungovat, musí naše tělo mít energii. Základní metabolické funkce vyžadují tolik energie, jako dvě středně silné žárovky.

Zeptali jsme se i dvou lékařů, co je i po letech praxe fascinuje a překvapuje na lidském těle.

Překvapili jsme vás některou zajímavostí? Napište nám.

Reklama

Načítám