Hlavní obsah

Top 10 každodenních stresů, které oslabují vaše zdraví

Foto: Profimedia

Dennodenně každý čelí alespoň drobným stresům, které na něj ale mohou mít velmi negativní vlivFoto: Profimedia

Reklama

Je to každodenní stres, který už ani nevnímáte, ale vaše tělo ano. Dopravní zácpy, vybitý mobil, ztracené klíče. Jaký vliv na vás tyhle běžné komplikace mají? A jak je zvládat co nejlépe?

Článek

Je to součást vašich životů. Problémy, s nimiž se potýkáte dennodenně a už je vlastně nepokládáte za nic zvláštního. Jenže jde o permanentní stres, podávaný v malých, zato ale v pravidelných dávkách. A to tělu a mysli rozhodně neprospívá.

Top 10 stresových situací

Pojišťovací společnost Direct Line vyzpovídala 2025 Britů a vytvořila jakýsi žebříček top 10 nejvíce stresujících záležitostí, kterým čelíte v podstatě každý den.

  • Neschopnost spát
  • Ztráta klíčů
  • Uvíznutí v dopravní zácpě
  • Ztráta důležitého dokumentu či dokladů
  • Nemožnost najít parkovací místo
  • Nefungující tiskárna, když nutně potřebujete tisknout
  • Vybitý mobil a nemožnost ho dobít
  • Zjištění, že došel toaletní papír, a to ve chvíli, kdy již na záchodě sedíte
  • Vyjednávání s telefonními operátory na informačních linkách firem
  • Zapomenutá kreditní karta
Foto: Profimedia

Nedostatek spánku a následná únava zhoršují schopnost těla stresům odolávatFoto: Profimedia

Drobnosti s velkým vlivem

Máte pocit, že jde o malichernosti, které snad nemohou mít na zdraví člověka vliv? Omyl!

„V západní společnosti čelí téměř každý mnoha stresovým faktorům, ať už se jedná o tlak šéfa v práci, dopravní zácpy a podobně. Stresové jsou pro vás ale i podprahově podsouvané informace například na billboardech a jiných reklamních plochách. Brnkají na citlivou strunu člověka, jeho touhu po štěstí, které by jim mělo dle reklamy dané zboží přinést,“ vysvětluje koučka mezilidských vztahů Kateřina Maltáková ze Školy pro ženy.

Jde o neustálý (byť ne nijak razantní) tlak. „Každý sebemenší stres na člověka má samozřejmě nějaký dopad, o to víc, jde-li o dlouhodobý stres,“ varuje Markéta Tichá z Cloud 9 Institute, učitelka a poradkyně v pozitivním myšlení.

Výsledkem je, že jsou lidé častěji nemocní, trpí depresemi a jinými psychickými problémy, přibývá autoimunitních onemocnění a civilizačních chorob. Stresem, který způsobuje nervozitu, podrážděnost, únavu a úzkosti, pak samozřejmě trpí i mezilidské vztahy.

Foto: Profimedia

I taková běžná dopravní zácpa je nápor na nervyFoto: Profimedia

Naučte se stresu odolat

Co ale s tím, když nelze zajistit, že už nikdy neztratíte klíče? Především je třeba si uvědomit, že existují faktory, které schopnost zvládat běžný stres oslabují. „Je to například únava, nespokojenost v práci či ve vztahu,“ vyjmenovává Markéta Tichá. Stejně tak nepomáhá přemíra alkoholu, nezdravá strava, nedostatek pohybu a podobně.

A v druhé řadě je důležité umět se zastavit, oddechnout, uvolnit se. Na chvíli prostě vypnout a nepustit si k sobě sebemenší stres. Možností je řada. „Na každého funguje něco jiného, někdo využívá aktivní techniky jako sportovní aktivity či třeba pobyty v přírodě. Jiný raději zvolí pasivní techniky jako jógu, meditaci, masáž a podobně,“ radí Markéta Tichá.

A pamatujte si, že nezáleží na tom, co se děje, ale jak vy na to reagujete. „Jediné, nad čím máte ve chvíli, kdy se něco děje, moc, je právě ta reakce. Tu jedinou můžete ovlivnit,“ dodává Markéta Tichá.

A jak tyhle drobnosti zvládáte vy? Co vás vždy zaručeně vytočí?

Reklama

Načítám